Pasti fikiran menjadi runsing apabila sudah jenuh mengikuti pola makan betul namun kembali mengalami penambahan berat badan setelah berhenti mengamalkannya. Keadaan ini boleh mendatangkan tekanan pada sesiapa saja.

Menurut pakar nutrisi, strategi pengubahsuaian tingkah laku merupakan pilihan yang lebih tepat berbanding dengan diet untuk membantu anda memutuskan rantai kitaran ini dan melaksanakan perubahan gaya hidup yang tahan lama. Untuk membantu anda mengelakkan kitaran ini, berikut beberapa prinsip perubahan gaya hidup untuk panduan anda.

1. Berhenti diet

Bagaimana mungkin boleh menurunkan berat badan tanpa diet? Mengurangkan 500 kalori sehari selama satu minggu boleh menurunkan berat badan sebanyak 1 / 2 kilogram. Sebahagian besar orang boleh mendapatkan hasil yang sama dengan pengurangan 500 kalori ini dengan cara bersukan dan menukar sedikit amalan pemakanan. Dengan kaedah ini, anda boleh mengelakkan dari kesan negatif diet yang terlalu ketat.

2. Kenali gejala fizikal

Tanda-tanda dalaman seperti perut bunyi, sakit kepala ringan, keletihan, mudah marah serta penurunan konsentrasi merupakan petanda kalau anda memerlukan asupan tenaga untuk mempertahankan berat badan alami anda. Dengan mengenali isyarat ini dan terhubung dengan isyarat fizikal daripada rasa lapar dan kenyang, anda akan lebih mampu dalam mengatur pengambilan makanan dan mengelakkan dari makan berlebihan.

3. Gunakan skala untuk mengukur tahap lapar anda

Dengan menggunakan skala ini, anda akan lebih peka terhadap isyarat rasa lapar dan kenyang dari dalam tubuh. Guna 0 untuk menunjukkan tahap lapar yang melampau dan 10 sebagai isyarat menyatakan tahap kekenyangan yang melampau. Dengan menerapkan skala ini di fikiran, mulailah membaca isyarat dari badan anda. Target anda sebaiknya berada pada rentang angka 3 dan 8. Jika membiarkan sampai 0, anda akan makan terlalu banyak dan terlalu cepat, padahal otak memerlukan masa 15-20 minit untuk menangkap isyarat kalau badan sudah kenyang. Sebaiknya mulailah makan ketika lapar berada pada skala 3 dan berhentilah pada skala 7 atau 8, apabila anda mula merasa kenyang dan puas.

4. Bezakan lapar emosi dengan lapar fizikal

Lapar fizikal merupakan proses lapar yang muncul setiap 3 hingga 4 jam sekali. Jika tidak mendengar isyarat lapar tersebut, rasa lapar akan memudar dan tubuh mulai melambat untuk menjimatkan tenaga. Sedang lapar kerana emosi berlaku apabila anda melampiaskan kesedihan, kegembiraan, kecemasan atau kebosanan anda pada makanan. Memahami saat anda memuaskan emosi dengan makanan boleh membantu anda mencari cara yang lebih tepat dalam menangani keperluan-keperluan anda.

5. Netralkan makanan

Tidak ada makanan yang bagus dan makanan yang buruk. Semua makanan baik jika dikonsumsi dalam jumlah sederhana. Menghindari satu makanan tertentu akan membuat anda semakin ingin mengambil makanan tersebut. Jika anda selalu sukar mengawal bahan makanan tertentu, cubalah dengan strategi lain. Misalnya dengan mengira kerepek kentang yang mahu dikunyah dan mengembalikan selebihnya ke tempat simpanan makanan.