Siti Sarah Dicaci Dikeji Netizen Tanpa Usul Periksa, Dituduh Anak BIADAP Pula Tu!

Siti Sarah Dicaci Dikeji Netizen Tanpa Usul Periksa, Dituduh Anak BIADAP Pula Tu!

Gara-gara tindakan Siti Sarah memuat naik satu video yang tidak membeli barang dijual seorang lelaki tua mendapat kecaman netizen. Tindakan penyanyi yang baru pulang mengerjakan umrah itu untuk bergurau dengan bapa kandungnya disalah erti oleh netizen sehingga beliau dituduh biadap!

Bagaimanapun dalam entry terbaru di laman instagramnya, Sarah menjelaskan bahawa video itu hanyalah sekadar gurauan kerana lelaki tua yang berada dalam video tersebut ialah bapa kandungnya sendiri, Raissuddin Hamzah.

Siti Sarah dianggap biadap kerana dikatakan tidak membeli barang yang dijual oleh lelaki tua berkenaan.

” Ada pihak yang kurang bijak mengatakan saya biadap sebab tak beli barang pakcik ni! Nak beli apanya, dia beli untuk diri dia sendiri kami cuma bergurau”. ujarnya.

 

sumber: instagram Siti Sarah

Zikir ‘Penyelamat’ Ketika Hadapi Detik Cemas & Stres, DATO’ DR FADZILAH KAMSAH Pun Amalkan!

Zikir ‘Penyelamat’ Ketika Hadapi Detik Cemas & Stres, DATO’ DR FADZILAH KAMSAH Pun Amalkan!

Aura Dato’ Dr Fadzilah Kamsah masih berbisa. Seperti magis, setiap butir bicara yang dituturkan beliau ‘merangsang’ para pendengar untuk praktik ilmu yang telah disampaikan. Kali ini, Dato’ Dr Fadzilah berkongsi pesanan tentang kehebatan zikir dan perihal stres atau tekanan yang mudah melanda masyarakat hari ini.

Menerusi video live di Facebook rasminya, pakar motivasi ini mendedahkan rahsia yang diamalkan beliau semasa menghadapi situasi cemas dan gemuruh ketika masih bergelar penuntut. Katanya, “Saya menulis tesis PhD selama 6 minggu setebal 300 muka surat sepenuhnya di masjid. Di sana, saya kerap buat solat taubat, solat hajat dan solat sunat untuk dapatkan ilham. Alhamdulillah, first draft saya Profesor baca… hanya tiga muka surat je yang kena repair. Daripada lapan Prof yang menilai tesis itu, enam adalah Yahudi dan mereka meluluskan tesis tersebut dalam masa yang boleh dikatakan agak cepat.

Sepatutnya interview bersama panel akan berlanjutan sehingga enam jam tapi waktu saya, hanya sejam saja. Kepada mereka yang rasa stres nak jumpa bos, pensyarah dan sebagainya boleh cuba amalkan 3 nama Allah ini seperti di dalam Asmaul Husna.. ‘Ya Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir’ seperti yang saya amalkan ini semasa gemuruh dan stres.

Waktu itu, saya baca banyak-banyak dan hembus ke arah dewan di fakulti sebanyak 300 kali. Sepatutnya 3 kali je. Tak sangka, sesi tu dapat habis awal. Dengan izin Allah, saya dapat jawab dengan penuh yakin. Dan selepas satu jam mereka (panel) berhenti bertanya. Paling tak sangka mereka memuji dan sangat berpuas hati dengan tesis saya.

Ya Aziz (Maha Gagah), Ya Jabbar (Maha Perkasa), Ya Mutakabbir (Maha Megah, Yang Memiliki Kebesaran).. amalkanlah untuk memberi keyakinan, mengurangkan stres dan membuat orang terpegun.”

Memandangkan bidang tugas dan pekerjaan masyarakat hari ini lebih mencabar dan terdedah dengan tekanan, Dato’ Dr Fadzilah turut menitipkan pesan berikut. Apa yang pasti, setiap daripada kita tak lepas daripada mengalami tekanan hidup.

“Ingat, semua orang yang normal juga stres. Kalau tak dirawat dan diurus akan jadi teruk, sengsara dan rentetan daripada itu akan menyebabkan masalah kepada fizikal, spiritual, sosial dan macam-macam lagi akan berlaku akibat gagal kawal stres. Kita mungkin rasa macam ok tapi sebenarnya kita tak perasan diri sedang stres sebab sudah terbiasa. Tahap stres ini terbahagi kepada beberapa peringkat iaitu kurang stres, sederhana dan maksimum yang  meninggalkan kesan negatif kepada diri.

Stres pada dasarnya akan beri kesan positif sebab ia merangsang diri agar lebih bersemangat, berdaya saing, lebih kreatif, lebih bertenaga untuk menjalankan tugas. Tapi kalau sampai keterlaluan dan melampaui batas, boleh buatkan seseorang itu murung, mudah marah, cepat penat, tak sihat, susah buat keputusan, tak mampu beri idea dan susah selesaikan masalah. Do something about it untuk uruskan stres dengan optimum agar hidup lebih ceria.”

 

Sumber: Facebook Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah

 

Wow, Sewa Satu Stadium Paling Besar Di New Zealand, Wanita Ini Dilamar Dengan MEWAH!

Wow, Sewa Satu Stadium Paling Besar Di New Zealand, Wanita Ini Dilamar Dengan MEWAH!

Setiap wanita pastinya menantikan lamaran daripada sang kekasih untuk menjadikannya sebagai satu peristiwa yang begitu penting dalam hidup. Apatah lagi jika dilamar dengan penuh romantis. Pastinya momen indah itu sukar untuk dilupakan.

Baru-baru ni, tular di media sosial video seorang lelaki yang juga merupakan fitness youtuber terkenal dari New Zealand, Josef Rakich melamar kekasih hatinya Mimi untuk hidup bersama selamanya.

Bukan setakat lamaran biasa-biasa saja ya. Selain dilamar dengan cincin berlian mewah yang ditempah khas, Mimi juga turut mendapat kejutan hadiah sebuah kereta Range Rover pink yang tertulis perkataan “Will You Marry Me?” 

Menurut Josef di laman youtubenya itu, pink merupakan warna kesukaan Mimi dan sebenarnya dia amat benci dengan kejutan.

“Kereta kegemaran Mimi merupakan Range Rover dan warna kegemarannya ialah pink. Jadi, saya dapatkan dia sebuah kereta Range Rover berwarna pink khas untuknya walaupun sebenarnya dia sangat benci akan kejutan.”

Tapi, kalau dah dapat kejutan yang serba mewah macam ni siapa yang tak suka, bukan? Josef turut menyewa keseluruhan kawasan Eden Park Stadium hanya untuk merealisasikan kejutan lamaran tersebut. Mana yang tak tahu, Eden Park Stadium merupakan stadium yang paling besar di New Zealand!

 

Amboi, Fasihnya AIDA CITRA Cakap Arab! Sedap Je Dengar, Siap Bagi Tip Sihat Raya Lagi

Amboi, Fasihnya AIDA CITRA Cakap Arab! Sedap Je Dengar, Siap Bagi Tip Sihat Raya Lagi

Wah, tak sangka isteri kepada bekas personaliti TV, Saiful Nizam Ismail ni cukup fasih berbahasa Al-Quran. Dah macam tengok channel TV negara Arab pula. Walaupun ia bukan perkara asing tapi tiap kali dengar orang Malaysia kita bertutur dalam Bahasa Arab.. terus rasa kagum. Bukan senang hendak menguasai bahasa indah ini.

Apa yang pasti, video yang dimuat naik Aida atau nama sebenarnya Khairul Noormaaidah Zali ini di laman Instagram berjaya menarik perhatian. Dengan jumlah tontonan lebih 20 ribu, ramai di kalangan pengikutnya memuji dan mengagumi kelancaran Aida bercakap dalam bahasa tersebut.

Kongsinya, “Kenal my syurga Saiful Nizam pun dari bab cakap Arab la. Jom sikit-sikit kita belajar Bahasa Al-Quran. Today Aida kongsikan sikit tip penjagaan kesihatan di bulan lebaran! Next korang nak Aida cakap ‘Arab’ untuk video tutorial Tudung or Makan sushi? Rindunya zaman Diploma Bahasa Arab & Tamadun Islam dulu nak-nak time kem Mukhayyam Arabbiy. Siapa silap cakap Melayu kena bayar 20 sen 1 perkataan. How time flies.”

Seronokkan dengar? Terus rasa hendak belajar bahasa Arab sekarang juga!

Aida merupakan juara bagi program realiti Gadis Melayu terbitan TV9 sekitar tahun 2009 sebelum terbabit dalam bidang penyiaran dan bergelar pengacara untuk rancangan Apa Ke Halnya, Madinah Ya Rasulullah, Akademi Al- Quran, Adam Hawa dan banyak lagi.

Memandangkan sudah berkeluarga dan mempunyai dua orang anak, Aida kini aktif menceburi perniagaan dengan menguruskan butik muslimah Citraida dan mengusahakan kafe makanan Jepun, Succi Sushi.

Sumber: Instagram Aida Citra Aida

Tahniah, Adik SYATILLA MELVIN, Bertunang Dengan Anak Lelaki ‘Iron Lady’ Malaysia!

Tahniah, Adik SYATILLA MELVIN, Bertunang Dengan Anak Lelaki ‘Iron Lady’ Malaysia!

Adik kepada Syatilla Melvin iaitu Syida Melvin telah selamat melangsungkan pertunangan dengan anak lelaki kepada usahawan wanita berjaya yang mendapat jolokan Iron Lady, Allahyarhamah Datuk Wira Dr Maznah Hamid.

Mohamad Syafiq Azim Bin Datuk Seri Shaheen yang juga merupakan Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Securiforce Sdn Bhd dan Syida Amirol Melvin selamat melangsungkan majlis pertunangan mereka semalam dan dihadiri oleh ahli keluarga terdekat.

Pasangan sama cantik sama padan ni dikhabarkan bakal menamatkan zaman bujang-bujang masing-masing pada Januari 2019. Elok sangat dah tu, jangan tunggu lama-lama. Benda baik harus dipercepatkan. Semoga semuanya dipermudahkan sehingga ke jinjang pelamin dan jangan lupa jemput team Nona ya?

 

sumber: Instagram @samtilla @syidamelvin @shafiqshaheen

Bernafsu Tengok Saudara Sendiri, Orang Perempuan Kena EXTRA Hati-Hati Ketika Raya Ni!

Bernafsu Tengok Saudara Sendiri, Orang Perempuan Kena EXTRA Hati-Hati Ketika Raya Ni!

Astaghfirullah al azim.. mengucap panjang bila baca status yang dikongsikan Pengasas dan Speaker Modul Goodbye Pornography, Mohd Fadhli Othman ni. Orang lain tengah sibuk merapatkan silaturrahim dengan saudara-mara, ada pula golongan tak beradab yang pasang niat hendak ‘bermesra’ secara keterlaluan. Dengan orang yang ada pertalian darah pula tu!

Sudahlah tak malu bercerita perkara berbaur lucah.. malah dengan bangganya buat pengakuan terang-terangan di media sosial. Seolah-olah kehadiran Ramadan yang lepas tak beri apa-apa makna kepada diri. Nauzubillahi minzalik!

Mengambil petikan Mualim Mohd Fadhli di Facebooknya, hal yang diklasifikasikan sebagai ‘sexual grooming’ ini memang patut ditangani segera terutamanya menjelang lebaran ini apabila kaum keluarga dan sanak saudara berkumpul di kampung halaman. Dalam tak sedar, ada yang sedang memerhati dan berniat jahat.

Mohd Fadhli Othman Pengasas & Speaker Modul Goodbye Pornography

“Saya tidak tahu mahu tulis dari sudut mana. Apa yang penting masalah ini bukan sebarangan. Virus ini telah wujud dalam keluarga tanpa di sedari!

Paling sedih, kisah ini dikongsikan oleh orang Melayu Islam secara terang-terangan malah berbangga dengan apa yang mereka lakukan.

Adakah generasi muda Malaysia telah kemaruk dengan s**s? Sehinggakan tiada rasa apa-apa bila post hal ini?”

Punca-Punca
==========

Masalah ini bukan berlaku sehari dua atau setahun hingga dua tahun. Tetapi masalah ini telah dibina bertahun-tahun. Inilah yang dipanggil grooming.

Banyak kemungkinan berlakunya kecenderungan ini dan berlaku dalam keadaan tidak sedar. Biasanya, mengambil masa yang panjang dan ‘follow up’ yang cantik.

Kemungkinan si pelaku pernah menjadi mangsa s**s. Akhirnya, melakukan perkara yang sama terhadap keluarga terdekat terutama sepupu.

Ada juga kemungkinan ketagihan video lucah melanda dalam sesebuah keluarga. Video lucah ini telah menjadi makanan dalam diri seseorang. Sehingga payah untuk tinggalkan.

Pergaulan bebas dalam keluarga terdekat seperti sepupu juga menjadi punca utama. Pada awalnya mereka hanya berhubung biasa-biasa. Ketika kanak-kanak bebas bergaul bersentuhan dan pencampuran yang tidak dikawal.

Zaman kini, media sosial sangat luas. Perhubungan seperti we chat dan whatsapp banyak mengundang kecelakaan jika tidak dipantau oleh ibu bapa.

Pada awalnya anak-anak ini hanya mesej atau berhubungan biasa-biasa akhirnya perbualan berunsur lucah menjadi kebiasaan. Oleh kerana itu, ibu bapa wajib memantau penggunaan smartphone anak-anak. Terutamanya.

Langkah-langkah penyelesaian
=========================

1.Ibu bapa perlu nasihatkan kepada anak-anak sejak kecil lagi akan pergaulan dan pencampuran walaupun sesama sepupu dan saudara.

2. Memantau pergerakan anak-anak dari kecil hingga dewasa. Dengan siapa mereka bersama dan keluar. Jangan pandang ringan dengan dengan hanya mengandaikan “itu saudara, itu sepupu. Tak kan nak buat benda tak baik.”

3. Konsep aurat perlu ditekankan apabila pulang ke kampung. Walaupun telah berkahwin apatah lagi yang belum berkahwin. Ini tidak, sesama sepupu pakaiannya singkat, bajunya jarang dan agak memberahikan.

Perlu ingat, keluarga yang pulang ke kampung ada di antara mereka yang ‘Predator’ dan kaki s**s. Dek kerana ketagihan bahan bahan lucah.

Hal ini tidak kira apa jantina dan umur!

Saya akui hal ini sangat rumit. Tetapi yang hanya mampu membendungnya adalah pendidikan dari rumah. Pendidikan dari ibu bapa.

MOHD FADHLI BIN OTHMAN
FOUNDER MODUL GOODBYE PORNOGRAPHY
FOUNDER MODUL SEXUAL ONLINE GROOMING

Sumber : Facebook Mualim Mohd Fadhli

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: