“Saya Kejar Mereka & PAKSA DELETE Gambar-Gambar Anak Saya!” Seramnya Pengalaman Ibu Ini Berdepan Pedofilia

“Saya Kejar Mereka & PAKSA DELETE Gambar-Gambar Anak Saya!” Seramnya Pengalaman Ibu Ini Berdepan Pedofilia

Ya Allah! Macam nak tercabut tangkai jantung ni bila terbaca perkongsian Puan Siti Umairah tentang peristiwa yang berlaku terhadap dia dan anaknya.

Hampir-hampir menjadi mangsa pedofilia, peristiwa yang baru berlaku semalam di Tesco Kulim, Kedah itu patut dijadikan iktibar buat kita semua.

Ikuti perkongsian beliau ketika berdepan detik mencemaskan ini di bahagian pakaian kanak-kanak di pasar raya tersebut. Anaknya dijadikan sasaran sekumpulan lelaki warga asing yang mencurigakan. Mujurlah dia cepat bertindak!

=====================

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Post kali ni mungkin panjang sikit tapi inilah yang berlaku kepada saya ketika membeli-belah di Tesco Kulim, Kedah. Tarikh kejadian 15.01.18, jam lebih kurang 9.00 malam. Saya tidak sesekali menyalahkan pihak Tesco dalam post ini. Harap anda semua baca sampai habis, baru komen. Dilarang maki hamun. Sila share post ini jika rasa berguna.

Saya dan #laylasalikin (anak), kakak ipar Zadariah Zakaria beserta anak 3 orang, masuk ke Tesco Kulim untuk beli diapers yang sedang offer. Sampai Tesco, saya terlintas di kawasan baju kanak-kanak yang sedang offer jugak. Mak dah ke bahagian ikan ayam. Tinggal saya, Layla dan anak sedara, Zahra.

Tengah syok-syok saya pilih seluar dan acukan ke kaki Layla, mata saya terpana. 5 hingga 6 orang Bangla, salah seorangnya sibuk snap gambar Layla (saya agak je masa ni sebab kamera hp beliau menghala ke arah Layla). Bergetar badan ni haa. Depa ramai. Saya seorang diri

Sy gagahkan diri, bertanya dalam nada marah “Buat apa?” Depa mula menjauhkan diri. Saya tolak troli n ikut. Sambil jari menuding dan beri isyarat (mai sini) mulut saya lantang berkata, “Open camera gallery. Delete. I call police”.

Dan. Makhluk bangla yang pegang hp tadi patah balik n mai depan saya. Yang lain dah tak senang duduk dan ushar panas. Makhluk tu open gallery hp. Ada gambar Layla Salikin!!!!!! Dan sy perasan banyak lagi gambar sepertinya gambar budak-budak!!!! Makhluk Bangla delete gambar Layla. Mulut tak berhenti cakap “Ok. Delete. Delete. Sorry. Sorry. I dont know. Sorry. No police”

Allah. Gais. Ampa rasa???? Saya ketaq segala-galanya. Saya pi cari Mak dan kakak ipar. Saya cerita. N saya bertekad nak inform pihak Tesco. Saya nampak 2 orang staf kat bahagian keju. Sy bagitau tapi depa tak layan!!!! Depa suruh pi customer services sebab manager ada sana. Seriuslah bhai???? Saya call suami Izmai Ikhlas, Mohd Izwan Othman Arshad bagitau semua yang berlaku tadi.

Saya teruskan ambil apa yang saya mau, masih nampak segerombolan makhluk Bangla tu masih berlegar-legar dengan tangan seorang tu masih pegang hp. Sy bayar, pi kaunter customer service n cerita. Staff tu cakap, “Ok. Kami akan berhati-hati.” What? Tu ja? Takmau tanya aku ka makhluk tu yg mana? (makhluk gerombolan tu sedang menuju keluar tanpa membeli apa-apa barang).

Demmit. Celaru. Ikut mak n kakak ipar yang tunggu kat food court. Segerombolan tu lalu dan benti kat kedai cermin mata sambil menerai. Saya snap gambar depa. Depa perasan bercakap-cakap. Saya buat-buat cakap kat hp. Lama depa tunggu situ. Saya tunggu abang Syakirin Ismail kat food court tu. Abg saya mai, bagi anak-anak main dulu, baru turun ke parking.

Turun parking, abam polis tunggu kat kereta dah. Nak ambil keterangan. Saya tunjuk gambar yang daku sempat snap tadi. Tapi bak kata abam polis, tak boleh buat apa-apa sebab segerombolan makhluk Bangla tu dah balik. Allah.

Gais out there. Parents out there. Maaf. Entah kenapa saya tak suruh ja makhluk tu delete semua gambar anak-anak. Maaf. Saya sangat blur. Entah dari mana daku dapat kekuatan pi ikut depa, saya pun taktau.

Please. Sambil kita cuci mata, rupanya ada yg ‘curi’ cahaya mata kita. Dalam kes ni, alhamdulillah, sy ‘terrr’ berani. Alhamdulillah segerombolan makhluk Bangla tu tak mengganas.

Ni ja yang saya nak bagitau. Abam polis cakap, “Kita takut kes penderaan seksual kanak-kanak ataupun kes culik”. Abam polis sangat frust sebab segerombolan tu dah blah. Nothing to do.

Terima kasih pihak Tesco sebab tolong call abam polis. Tapi staff anda kurang membantu. Terima kasih suami tercinta sbb call polis jgk. Syg, lain kali jgn kalut sgt. Huhuhu. Takut anak kita abam polis dok tunggu kat kereta. Ramai plak tu. Yg mata2, yg berseragam, yg bermotor besaq.

Masa sy taip ni, sy masih ketaq. Layla salikin dah tido. Kalau rasa penting, sila share. Tolong lah semua. Beringat. Beringat. Beringat.
Alhamdulillah, mata sy dpt tangkap kegiatan depa. Alhamdulillah, syukur Ya allah.

Sumber: Siti Umairah

Makan Pizza & Selamatkan Nyawa, Kini Pizza Hut Lancar Program ‘HUT TO HEART’

Makan Pizza & Selamatkan Nyawa, Kini Pizza Hut Lancar Program ‘HUT TO HEART’

Pizza Hut melancarkan inisiatif CSR: ‘Hut to Heart’. Fokus inisiatif jangka masa panjang untuk melawan punca ketiga kematian yang utama di Malaysia iaitu kanser.

Dengan keinginan untuk mencari cara yang bermakna untuk menyumbang kembali kepada masyarakat, Pizza Hut mahu memberikan impak besar kepada komuniti. Ketika Pizza Hut meraikan ulang tahun ke-35 pada tahun ini, inisiatif CSR ‘Hut to Heart’ dianjurkan.

Inisiatif ‘Hut to Heart’ bertujuan untuk mendidik rakyat Malaysia agar mereka menjalani hidup yang lebih gembira, sihat dan bebas kanser bersama mereka yang tersayang serta masyarakat.

Justeru, Pizza Hut ingin membantu dalam mengurangkan kes kanser di kalangan rakyat Malaysia dengan melabur ke arah meningkatkan kesedaran terhadap ujian pengesanan dan akses kepada rawatan.

Di bawah inisiatif ‘Hut to Heart’, ada dua projek yang telah dikenal pasti iaitu ‘SayangiMu’ dengan kerjasama National Cancer Society of Malaysia (NCSM) dan kerjasama Hospital Sultan Aminah di Johor.

Pizza Hut juga akan memulakan usaha mengumpul dana sebanyak RM300,000 untuk menyediakan pemeriksaan awal secara percuma kepada 1,000 orang wanita di kawasan pedalaman.

Pengumpulan dana ini akan dilaksanakan melalui pelbagai jaringan seperti menu istimewa Pizza Hut, kotak derma di cawangan-cawangan Pizza Hut selain kerjasama dengan para pembekal dan vendor. Hamizatul Maizan Mohamed

Siapa Ahed Tamimi? GADIS PALESTIN Ini Tular Kerana Tengking & Gigit Tentera Israel, Serius Berani!

Siapa Ahed Tamimi? GADIS PALESTIN Ini Tular Kerana Tengking & Gigit Tentera Israel, Serius Berani!

Penahanan aktivis remaja oleh tentera Israel, Ahed Tamimi sejak 20 Disember lalu menyebabkan ribuan netizen Palestin mengkritik tindakan berkenaan secara besar-besaran.

Semenjak seluruh dunia memberi perhatian penuh pada perkembangan di Baitulmaqdis, nama Ahed Tamimi kembali diperkatakan.

Ahed Tamimi, 16 tahun, mungkin masih kurang dikenali di Malaysia, namun siapa sangka gadis Palestin ini begitu popular di negaranya rentetan sikap berani menentang penaklukan Israel.

Berasal dari sebuah kampung bernama Nabi Saleh di wilayah Palestin, Ahed yang berambut keriting dan bermata biru ini amat berani menentang keganasan tentera Israel walaupun bertubuh kecil.

Pengalaman ibu bapanya yang pernah ditahan beberapa kali oleh tentera Israel menjadikan Ahed seorang yang berani dan matang bersuara.

Terbaru, gadis itu dikatakan bertindak luar biasa apabila menyerang tentera Israel hingga menyebabkannya ditahan.

Ibu Ahed, Nariman, dikhabarkan turut ditahan oleh tentera Israel ketika melawat anaknya di balai polis pada hari yang sama.

Menurut bapa Ahed, Bassem, sekumpulan tentera Israel mengetuk pintu rumah mereka pada jam 3 pagi dan memaksanya membuka pintu. Rumah itu digeledah sebelum mereka memaklumkan penahanan Ahed tanpa sebab.

“Nariman menangis dan cuba memeluk Ahed tapi dia telah ditolak dengan kuat oleh tentera,” ceritanya. Tangan Ahed digari dan dia dibawa menaiki jip tentera Israel ke balai polis.

Bassem juga menuduh pasukan keselamatan Israel merampas telefon bimbit, komputer dan barangan elektronik lain dari rumah mereka. Bassem sebelum ini pernah ditahan beberapa kali oleh pihak Israel kerana berjuang mempertahankan bumi Palestin yang tercinta.

Generasi Baru

Sejak kanak-kanak lagi, Ahed Tamimi sudah mula menunjukan sikap beraninya apabila turut turun berdemonstrasi di lapangan bagi menuntut hak Palestin daripada cengkaman Israel. Dia juga sangat menyukai sukan bola sepak dan meminati pemain Neymar Jr.

Wajah gadis ini pernah tular apabila dilihat menengking tentera Israel walaupun ketika itu dia masih kanak-kanak. Dua tahun lalu, videonya menggigit tangan seorang tentera Israel turut menjadi tular.

Tindakan berani Ahed Tamimi itu membuatkan aktivis Palestin memuji tindakannya, sementara pihak Israel menuduh keluarga itu sengaja menggunakannya sebagai alat propaganda.

Dalam pada itu, seorang anggota keluarga Tamimi dilaporkan ditembak di kepala dengan peluru getah ketika berlangsungnya protes bantah Israel pada hari Jumaat lalu, kata keluarga Tamimi.

Bagaimanakah nasib Ahed dan ibunya dalam tahanan sekarang? Sama-samalah kita nantikan khabar terbaru mereka. Semoga wanita-wanita jihad ini mendapat pembelaan sewajarnya, insyaAllah. Norzalina Mohd Alias

Sumber: Sinar Harian

3 Sebab Anda MESTI PERGI Concept Store L’Occitane Yang Baru Dibuka Ini!

3 Sebab Anda MESTI PERGI Concept Store L’Occitane Yang Baru Dibuka Ini!

Jenama kecantikan yang tidak perlu diperkenalkan lagi, L’occitane dari Perancis telah memberi nafas baharu kepada butiknya yang terletak di Mid Valley Megamall.

Warna kuning dapat dilihat menguasai keseluruhan concept store dan konsep yang telah diperkemas ini lebih mesra dengan kecantikan ruang kediaman Provence yang sebenar.

Buat wanita Malaysia yang sukakan alam semula jadi, 3 sebab ini memang Nona rasa akan buat anda teruja nak ke sini. Jom tengok!

Memiliki keluasan seluas 592 kaki persegi, butik ini turut menerapkan ciri-ciri kecantikan dalam suasana yang terang dan bersinar. Umpama The Golden Yellow Sunshine yang bakal menjadi signature kepada jenama ini seterusnya.

Susun atur concept store ini telah diperbaharui untuk memudahkan pelanggan membuat pemilihan dan perbandingan mengikut jenis kulit.

(1) Happy Hands Station

Kunjungan pelanggan akan disambut dengan Happy Hands Station iaitu stesen khas untuk memelihara kecantikan tangan.

Of course apa saja yang berlaku dalam hidup kita bermula daripada tangan. Jadi konsep Happy Hands Station ini membenarkan anda membelai sendiri kulit tangan dengan produk L’Occitane. Terdapat juga kemudahan air yang mengalir untuk menyempurnakan setiap step yang sepatutnya.

(2) Rundingan Tentang Produk & Kecantikan

Terdapat juga ruangan paparan dwi muka dan rak melekat pada dinding yang memaparkan produk penjagaan mengikut kelasnya yang tersendiri. Pakar kecantikan yang berpengalaman boleh memberi khidmat rundingan jika terdapat sebarang kemusykilan tentang penggunaan produk mahupun mengenal pasti jenis kulit pelanggan.

Di suatu sudut, sebuah rak menanti pelanggan yang mahu menikmati keharuman yang ditawarkan oleh L’occitane. Aroma bunga-bungaan penuh pesona pasti memikat deria dengan rasanya yang nyaman menggoda.

(3) Perkhidmatan Membungkus Hadiah

Selain itu, anda boleh juga menggunakan perkhidmatan bungkusan hadiah jika mahu menghulurkan bingkisan buat yang tersayang atau boleh sahaja memilih bingkisan yang sedia ada.

Jadi mudahlah kalau datang sini untuk cari hadiah! Hamizatul Maizan Mohamed

Konsert Hologram Pertama Diiktiraf THE MALAYSIA OF BOOK OF RECORDS Buktikan Selera Muzik Berubah

Konsert Hologram Pertama Diiktiraf THE MALAYSIA OF BOOK OF RECORDS Buktikan Selera Muzik Berubah

Kepesatan teknologi telah ‘merombak’ norma kehidupan manusia yang tidak dijangkau. Perubahan ini meliputi seluruh aspek kehidupan termasuk dalam bidang muzik.

Jika dahulu konsert hanya didukung oleh penyanyi dan pemuzik tetapi kini teknologi telah mula mengambil alih. Ini terbukti apabila ribuan peminat anime telah membanjiri konsert hologram penyanyi maya, Hatsune Miku.

Siapakah sebenarnya Hatsune Miku ini sehingga mempunyai beribu-ribu peminat seluruh dunia dan sanggup membayar harga tiket yang mahal semata-mata mahu menontonnya beraksi di pentas konsert?

Hatsune Miku adalah penyanyi maya yang hadir dengan penampilan rambut berwarna biru yang diikat dua. Hatsune Miku sentiasa tampil cantik dan ‘kawaii’ serta sering dianggap salah satu karakter dalam dunia anime.

Namun sebenarnya Hatsune Miku bukan watak anime dan merupakan produk peranti yang menghasilkan suara nyanyian wanita. Hatsune Miku membawa maksud The First Sound from the Future (suara pertama dari masa depan).

Baru-baru ini selebriti siber berusia 16 tahun dan berasal dari Jepun  ini telah membuat persembahan konsert di Malaysia yang dibawakan oleh Astro & Crupton Future Media, INC.

Selepas membuat 48 persembahan di 7 buah negara, Hatsune Miku Expo 2017 akhirnya sampai di Malaysia buat julung kalinya. Konsert hologram pertama ini telah diiktiraf oleh The Malaysia Book Of Records.

Peminat Hatsune Miku menyaksikan penyanyi maya kegemaran mereka secara langsung buat pertama kalinya di Arena Axiata, Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 16 Disember 2017 yang lalu.

Persembahan pembukaan tirai yang cukup menguja daripada artis serba boleh, Zizan Razak dan bintang sensasi YouTube, Chaleeda Gilbert. Konsert yang dinanti-nantikan oleh peminat-peminat Hatsune Miku turut distrim secara langsung di Tamago, sebuah aplikasi sosial baharu di Asia Tenggara secara percuma.

Hatsune Miku mempersembahkan hampir 30 lagu-lagu popular termasuk The World is Mine, Tell Your World dan Chentaku, lagu yang asalnya dinyanyikan oleh Zizan Razak. Hamizatul Maizan Mohamed

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: