• 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    20
    Shares

Tiada ketentuan yang menyatakan lelaki hanya harus menikahi wanita yang lebih muda. Jadi tentunya, jangan menjadi halangan apabila berlakunya cinta seorang lelaki dengan wanita yang lebih berusia darinya.

Lihat sahaja percintaan Demi Moore dengan aktor muda, Ashton Kutcher. Jejaka tampan ini membuktikan beliau dapat memikat hati janda aktor Bruce Willis yang usianya lebih dari 15 tahun lebih daripadanya.

Ini membuktikan juga wanita berusia masih mampu menjadi magnet bagi lelaki, terutama yang muda dan segar. Kecenderungan ini mungkin juga disebabkan oleh kehidupan dari masa kecil yang terlalu menjadikan ibu sebagai idola. Secara tidak langsung merakamkan emosi kasih sayang dari seorang wanita yang lebih berusia dan matang, berperanan seperti seorang ibu.

Anda terjebak! Ketahui dengan lebih mendalam mengapa wanita berusia menjadi pilihan dan apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan hubungan ini kekal berpanjangan…

KENAPA WANITA BERUSIA JADI PILIHAN?

(a) Lebih Matang

Dahulu anda mempunyai teman wanita yang lebih muda atau sebaya. Anda pasti sentiasa menjadi bodyguard ke sana-sini, mendengar kata-kata dan terpaksa memanjakannya. Keadaan ini mungkin berbeza dengan wanita lebih tua kerana mereka memiliki latar belakang pengalaman hidup yang lebih banyak dan matang menghadapi kehidupan.

Kedewasaan ini membuatkan mereka boleh berdikari sendiri dan tidak terlalu berharap dengan anda. Wanita matang biasanya cenderung lebih berfikir dan mengambil setiap keputusan dengan tindakan rasional, hampir sama dengan tahap pemikiran seorang lelaki.

(b) Pengalaman Seksual

Mungkin ini alasan yang anda cari sebenarnya… Wanita lebih tua biasanya lebih berpengalaman di ranjang. Ini mungkin perkara baru bagi anda, tambahan pula anak muda mempunyai kecenderungan bereksperimen. Namun ada wanita yang berada di ambang 40-an memiliki keterbatasan dalam seksual.

Ini mungkin berbeza dengan anda yang memiliki hasrat kuat dalam hubungan intim. Untuk mengimbangi keadaan ini, kedua-duanya perlu mempunyai rasa romantis yang kuat, yakinkan diri anda menerimanya bukan kerana seksual tetapi atas rasa kasih dan sayang serta perhatian.

(c) Memiliki Kerjaya

Kebanyakan wanita berusia yang masih single, biasanya adalah wanita yang menghabiskan banyak masanya dengan kerjaya dan mempunyai sumber kewangan kukuh. Insan begini biasanya tegas, bijak membuat keputusan dan lebih dominan. Untuk berhadapan dengan wanita begini, sebaiknya jaga sikap dan tidak keterlaluan bila berbicara. Jangan membandingkan kerjaya anda dan si dia. Jangan pula berniat untuk bersamanya kerana harta kerana si dia mudah sekali menutup pintu hatinya untuk anda.

(d) Kematangan Usia

Wanita yang berusia lebih matang dan bijak menyelesaikan masalah, berbanding anda yang muda mungkin masalah kecil sudah dianggap terlalu besar masalahnya. Keadaan inilah kehadiran wanita lebih berusia sering memberi bimbingan yang anda perlukan. Mereka juga sering kali mengjadi queen control, tetapi anda sebagai lelaki tetap menjadi ketua. Wanita kurang egonya, anda tidak perlu menjadi keanak-anakan tetapi memiliki sikap bertanggungjawab agar menjadi lebih matang. Seimbang sebuah perhubungan itu.

MASALAH YANG BAKAL TIMBUL

Wanita lebih cepat tua daripada lelaki. Umur kecantikan wanita sangat terbatas, dan kecantikan wanita lebih cepat pudar setelah melahirkan anak. Kecantikan wanita beransur-ansur akan semakin sirna di atas usia 35, tetapi sebaliknya banyak lelaki yang semakin memikat hati wanita di usia 40.

Jadi misalnya isteri lebih tua 5 tahun dari suami, saat suami berusia 40 tahun dan terlihat sangat gagah, isteri sudah berusia 45 dan akan terlihat jauh lebih tua dari suami. Tentu saja pandangan orang lain tidak semestinya menjadi halangan bagi kedua insan yang memang tulus saling mencintai, tetapi keduanya perlu bersiap dan menguatkan tekad sehingga bisa menghadapi permasalahan ini di kemudian hari.

Jika cinta itu ikhlas, pedulikan apa masyarakat luar katakan! Janji anda bahagia…

Ghairah seksual lelaki akan terus menyala sampai tua, bahkan sampai ajal menjemput. Sedangkan ghairah seksual wanita ada batasnya. Setelah menopaus, ghairah seksual wanita akan semakin menurun sebagai akibat dari rendahnya hormon estrogen dalam tubuh.

Menopaus juga dapat mengakibatkan kekeringan pada bahagian vagina wanita. Sehubungan dengan hal tersebut, banyak wanita enggan melakukan hubungan intim setelah menopaus (rata-rata usia 45-55 tahun).

Kita berandai-andai begini: Lelaki umur 30 menikah dengan wanita usia 27 (lebih muda 3 tahun), maka si suami dapat menikmati hubungan seksual dengan isterinya selama 18-28 tahun, sampai usia isterinya kira-kira antara 45-55 tahun. Namun bila lelaki berusia 30 tahun menikah dengan wanita yang berumur 35 tahun misalnya, maka dia hanya dapat menikmati hubungan intim selama 10 hingga 20 tahun saja. Ini juga dapat merupakan potensi konflik dalam pernikahan anda kelak. Bila isteri mulai kurang bernafsu untuk melayan keinginan suami…

Kesimpulannya, memang menikahi wanita yang lebih tua merupakan pilihan yang tidak mudah, namun bukan bererti tidak ada kesempatan atau tidak boleh. Saya yakin banyak pasangan yang isteri lebih tua, masih mampu berhasil mengharungi bahtera kehidupan rumah tangga mereka dengan baik. Tidak ada yang mustahil jika perhubungan itu berlandaskan kejujuran dan keikhlasan dari hati.

Jangan Lupa Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: