Si Comel Sarah Ilham Shah Baru Tiga Hari, VIVY YUSOF Nak Anak Lagi!

Si Comel Sarah Ilham Shah Baru Tiga Hari, VIVY YUSOF Nak Anak Lagi!

Nama Vivy Yusof dan suami, Fadza Anuar sememangnya tidak perlu diperkenalkan lagi. Bukan sahaja memiliki perniagaan yang berjaya yang semakin berkembang hari demi hari, bahkan kehidupan rumah tangga mereka kini juga diserikan dengan kehadiran cahaya mata ketiga.

Begitu teruja menerima kehadiran orang baharu dalam keluarga yang dilahirkan pada 10 Oktober lalu, Vivy menyatakan puteri bongsunya itu tidak akan menjadi kelahiran yang terakhir.

“Bet you 10 bucks this isn’t the last baby”, tulis Vivy di laman instagramnya.

Apa salahnya kan kalau mahukan anak ramai-ramai? Semakin ramai anak, semakin murah rezeki, InsyaAllah.

Terlebih dahulu, dalam satu entri di laman instagram, beliau turut mengumumkan nama anak perempuannya, Sarah Ilham Shah.

Comel sangat gambar-gambar Sarah yang dikongsikan Vivy dan Fadza di laman instsgram masing-masing. Cuba tengok ni!

Semoga Sarah membesar menjadi anak yang solehah dan mencipta kejayaan yang besar di dunia dan akhirat nanti. Bila dah besar nanti boleh lah teman mommy awak OOTD!

Hasil perkahwinan pada tahun 2012, Vivy dan Fadza juga dikurniakan dua cahaya mata yang kini semakin membesar dengan bijak. Selain berkongsi aktiviti harian dan keletah anak-anak di laman instagram, Vivy juga aktif memuat naik video di laman YouTube.

Pencapaian Vivy dan suami sebagai pengasas jenama fesyen FashionValet wajar dijadikan sumber inspirasi kepada semua usahawan di luar sana untuk peroleh kejayaan yang sama seperti mereka.

Dalam pada masa sibuk dengan urusan perniagaan, mereka juga tidak lupa untuk meluangkan masa bersama anak-anak agar dapat membesar dengan sempurna.

Lebih 200 Koleksi BIRKIN & Miliki Antara Yang Termahal Di Dunia, Kemewahan Luar Biasa JAMIE CHUA!

Lebih 200 Koleksi BIRKIN & Miliki Antara Yang Termahal Di Dunia, Kemewahan Luar Biasa JAMIE CHUA!

Bukan 20 tapi lebih 200 koleksi beg tangan mewah Birkin ada dalam simpanan socialite Singapura, Jamie Chua. Lebih mengujakan, salah satu daripada koleksi tersebut adalah antara yang termahal di dunia! Kongsi Jamie dalam satu temu bual, “Ia adalah ‘Himalayan Crocodile Birkin’ yang diperincikan dengan emas putih dan 245 butir berlian. Ia juga merupakan salah satu di antara beg Birkin paling mahal di dunia.”

Ternganga tengok ‘harta karun’ Jamie yang disusun kemas dalam almari kaca berkeluasan 65 kaki persegi. Ruang berkenaan dibina khas untuk menempatkan koleksi beg tangan mewah tersebut dan harga minimum bagi sebuah beg tangan Birkin dianggarkan bernilai 8, 000 USD atau bersamaan lebih RM 33, 000. Bagi koleksi terhad dan eksklusif Birkin pula boleh mencecah sehingga jutaan ringgit!

Himalayan Crocodile Birkin

Itu belum termasuk jumlah beg tangan pelbagai jenama mewah lain seperti Chanel, Louis Vuitton dan sebagainya.

Bukan saja beg tangan, Jamie juga dikhabarkan mempunyai lebih 300 pasang kasut. Apa yang pasti, sepatu milik ibu kepada dua orang anak ini bukan calang-calang kerana yang paling murah pun berharga sekitar RM 6, 000. Salah satu kasut yang dimilikinya adalah ‘Louboutin Spiked Heels’ bernilai hampir RM15, 000 namun pernah membuatkan kaki usahawan produk kecantikan Luminous1 ini terluka ketika memakainya.

Tidak dilupakan, himpunan busana dan aksesori daripada berbagai-bagai jenama dimuatkan di dalam ruang simpanan eksklusif Jamie berkeluasan 700 kaki persegi. Terasa seperti di butik label fesyen mewah.. paling mengejutkan, kamar ini turut dilengkapi dengan imbasan cap jari Jamie. Bukan senang-senang dapat masuk ya!

Pernah membelanjakan lebih RM50, 000 untuk penjagaan kesihatan dan kecantikan dari hujung rambut ke hujung kaki, Jamie Chua sebenarnya ialah bekas pramugari Singapore Airlines sebelum berkahwin dengan jutawan Indonesia, Nurdian Cuaca.

Selepas 15 tahun mendirikan rumah tangga, mereka kemudian bercerai pada tahun 2010 dan Jamie menuntut nafkah daripada bekas suaminya sebanyak kira-kira RM1.9 juta.

Pasti ramai yang beranggapan wanita kaya dan sangat menjaga penampilan seperti Jamie sanggup menghabiskan masa di gimnasium untuk kekal langsing… realitinya, dia tak pernah langsung pergi ke gimnasium walaupun sekali sepanjang hidupnya.

 

Sumber: The Asian Parent Singapore

Foto: Instagram Jamie Chua

 

 

 

 

Pengalaman Bergaul Dengan BACKPACKERS Di Bumi New Zealand, Detik Kembara Terindah Buat ROSNITA!

Pengalaman Bergaul Dengan BACKPACKERS Di Bumi New Zealand, Detik Kembara Terindah Buat ROSNITA!

Sebagai pengembara, setiap tahun saya akan memperuntukkan masa khusus untuk bercuti ke beberapa destinasi terdekat dan satu destinasi jauh. Selain dapat merehatkan minda dan tubuh, aktiviti mengembara banyak mengajar saya erti kehidupan sebenar. Jika merancang ke negara yang jauh, selalunya saya akan membuat penyelidikan terlebih dahulu dan ia mengambil masa yang lama kerana saya seorang yang sangat teliti.

RANCANG AWAL

Penghujung tahun 2017 saya memilih New Zealand sebagai destinasi kembara bersama tiga rakan iaitu Noorzaini, Hamidah dan Raja Zarina. Tempoh pengembaraan ini mengambil masa 17 hari bermula pada 10-27 November 2017.

Kami membeli tiket ke Auckland lebih kurang setahun awal. Saya banyak membaca, bertanya rakan-rakan yang pernah pergi dan mencari lokasi-lokasi menarik yang mesti disinggah melalui peta New Zealand yang dikirimkan oleh kerajaan New Zealand.

10 NOVEMBER 2017

Perjalanan bermula dari KLIA 2 ke Auckland. Masa perjalanan lebih kurang 12 jam dan singgah transit di Gold Coast selama sejam. Sepanjang di New Zealand kami memilih untuk menyewa kereta.

11-14 NOVEMBER 2017

Kami berjalan-jalan di sebelah utara New Zealand dan bermalam di Auckland City, Rotorua, Taupo dan Matamata. Pengalaman bergaul dengan backpackers yang lain cukup menarik. Kami berkongsi dapur dengan backpackers seluruh dunia. Kami turut dapat merasai tinggal di apartmen, motel, homestay dan Breakfast & Bed (BnB). Semua pengalaman ini sangat mahal walaupun masa untuk berada di bilik hanyalah pada sebelah malam.

Kemudian, kami bermalam di pekan kecil Matamata dan mengambil tour ke Hobbiton keesokan paginya. Memandangkan November waktu puncak, kami turut menempah awal semua penginapan bagi mengelakkan bilik penuh dan mahal.

15-25 November 2017

Kami bertolak ke Pulau Selatan New Zealand dengan menaiki penerbangan domestik, Jetstar. Kebanyakan tempat di New Zealand cantik-cantik antaranya bukit bukau, ladang kambing biri-biri yang kehijauan, ladang carnola dan pelbagai tumbuhan liar. Kami beruntung kerana dapat merasai musim bunga dan musim panas di sana.

Kami hanya membawa periuk nasi travel di samping perencah tomyam dan nasi goreng. Sesekali kami ada juga singgah makan di restoran masakan Melayu (Auckland) dan juga restoran fish n chips halal (Queenstown). Sepanjang berada di sini kami melakukan pelbagai aktiviti setiap hari seperti bermain Luge dan menaiki Gondola di Queenstown Skyline. Kami juga berpeluang mendaki ke Hooker Valley (Mount Cook) dan menaiki Cruise di Milford Sound.

Kami juga sempat singgah di kolam ternakan salmon, High Country Salmon dan berpeluang memberi makanan kepada salmon. Kami juga tidak melepaskan peluang membeli salmon segar dan yang telah dimasak di situ. Pada hari ke 16, kami terbang semula ke Auckland dan bersiar-siar di sekitar bandar Auckland sebelum pulang ke Kuala Lumpur keesokkan harinya.

 

 

Terpaksa Tinggalkan Anak Baru Dibedah Demi Panggilan Haji, Allah Duga FOUZIAH GOUS!

Terpaksa Tinggalkan Anak Baru Dibedah Demi Panggilan Haji, Allah Duga FOUZIAH GOUS!

Dalam keadaan anak yang masih tidak sedarkan diri selepas dibedah, Datin Hajjah Fouziah Gous dan suami, Dato’ Haji Md Zhafran Md Yusof terpaksa meninggalkan cahaya mata kedua mereka di Unit Rawatan Rapi (ICU). Bukan kerana tidak sayangkan anak… sebaliknya pasangan suami isteri ini yakin urusan ‘jemputan ke rumah Allah’ waktu itu lebih penting daripada segala-galanya dan percaya ia adalah keputusan terbaik mereka. Menyerahkan hidup dan mati serta nasib keluarganya kepada Allah Yang Maha Esa.. Hajjah Fouziah dan suami selamat tiba di Tanah Suci pada saat-saat akhir selepas berdepan pelbagai halangan.

Mengakui lebih selesa disapa Hajjah kerana mahu menghargai kesukaran yang dilalui untuk mendapatkan ‘gelaran’ tersebut, penampilan aktres berusia 35 tahun ini tampak lebih manis sejak dia memutuskan untuk berhijab. Menyimpan kemas semua pengalaman pahit dan manis sepanjang mengerjakan rukun Islam kelima itu Ogos lalu.. Hajjah Fouziah secara terbuka membuat pendedahan eksklusif kepada Nona.

“Dua hari sebelum pergi haji anak saya, Zaheen Yusof tak sihat. Bawa pergi ke klinik dan check tapi tak demam pula. Malam tu lepas balik dari klinik saya jadi nervous bila tengok pampers dia ada darah. Bagi minum air atau susu, dia muntah. Call doktor tapi esok pagi baru doktor akan datang untuk periksa usus anak kami. Memang saya tak tidur langsung sampai ke pagi. Keesokan hari, doktor buat ultrasound. Setelah puas diperiksa, doktor kata semuanya ok dan tak jumpa apa-apa yang meragukan.

Kebetulan masa doktor suruh balik ke wad, Zaheen menjerit. Reaksi sama yang saya nampak bila dia rasa sakit. Terus doktor buat ultrasound dan nampak usus besar dan kecil dia tersangkut jadi kena dibedah. Memang besar dugaan Allah bagi tapi saya bersyukur sebab kebetulan waktu itu ada pakar bedah kanak-kanak yang bertugas dan boleh terus buat operation pada hari sama pukul 5 petang. Sampai Maghrib kami tunggu.. anak tak keluar lagi dari bilik pembedahan. Jujurnya, kami suami isteri dah mula tak tentu arah. Segala baju dan kelengkapan haji pun kami tak sempat buat apa-apa lagi.

Zaheen Yusof

Ikutkan esok dah nak pegi haji dan kumpulan kami kena berkumpul di KLIA pukul 4 pagi untuk transit di Filipina sebelum bertolak ke Mekah. Tapi sebab anak kena pembedahan kecemasan ni, kami tak jadi ikut kumpulan jemaah seramai 36 orang tu. Walaupun risau dengan keadaan anak, sedikit pun tak timbul niat untuk batalkan hasrat pergi haji. Jadi, sementara tunggu anak keluar dari operation theatre suami sempat beli tiket penerbangan ke Filipina yang dijangka bertolak waktu Subuh.”

Dugaan Hajjah Fouziah tidak hanya terhenti di situ. Meskipun pembedahan berjalan lancar namun Zaheen terpaksa diletakkan di ICU kerana keadaan dirinya yang masih kecil dan belum sedarkan diri. Waktu menatap wajah anak kecilnya itulah Hajjah Fouziah teringat perbualan mereka suami isteri yang secara tak sengaja mengkaji situasi pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail sehari sebelum dijadual berangkat ke Tanah Suci. Sungguh, ia seolah-olah menggambarkan perkara sama yang sedang dilalui Hajjah Fouziah dan suami saat itu.

“Seperti mana Nabi Ibrahim meletakkan Allah dahulu daripada anak kandungnya sendiri, seperti itu jugalah yang harus kami lakukan. Setelah bertanya kepada ustaz, semua ini adalah dugaan dan kena percaya kepada Allah. Sebab itu kami memutuskan untuk pergi mengerjakan haji walau apa cara sekalipun. Saya rasa Allah betul-betul bagi satu kekuatan yang luar biasa. Kami masing-masing macam tahu tanggungjawab nak pergi haji.

Walhal bila saya ada di pejabat pun, saya akan tetap bawa anak sebab tak mampu berenggang dengan mereka. Tengah malam lepas selesai packing baju semua, kami datang balik ke hospital nak tengok Zaheen tapi dia masih belum buka mata lagi. I try to be strong. Balik rumah, memang tak boleh tidur. Subuh tu, kami bersiap-siap untuk berangkat ke Filipina.

Bila kita tahu maksud reda yang sebenar, apa saja yang berlaku bukan lagi benda besar. Dah sampai Filipina kami akhirnya dapat bertemu dengan kumpulan jemaah kami. Mereka sedang tunggu di dalam bas sebab penerbangan kami ditunda. Lepas makan, kami balik semula ke airport sebab waktu penerbangan dalam pukul 12 tengah malam. Bayangkan keadaan kami suami isteri yang dua hari tak tidur. Memang lesu. Walaupun flight ditunda tapi Alhamdulilah, saya dapat facetime.. chat dengan anak. Ada hikmah tersendiri yang susah nak diungkapkan. Saya percaya Allah bagi benda yang Dia dah rancang yang terbaik untuk kita.”

Ujian datang menimpa lagi ketika mereka dijadual berlepas ke Mekah. Sebaik saja semua penumpang sudah berada di dalam pesawat, mereka kemudian diarahkan keluar atas sebab teknikal. Berbekalkan beg bimbit yang hanya membawa Al-Quran dan telekung serta persalinan yang dipakainya, Hajjah Fouziah dan kumpulan jemaahnya ditempatkan di sebuah hotel di Manila buat sementara waktu. Diam tak diam, mereka terkandas di Filipina selama tiga hari dua malam.

“Masa tu 15 haribulan Ogos.. ikutkan 17 haribulan dah tak boleh masuk Mekah sebab dah nak wukuf. Nasib baik kami naik Saudia Airlines dan diberi keistimewaan kerajaan Arab Saudi, jadi tak terlepas wukuf. Kelebihan Allah nak bagi, saya dapat tidur puas-puas. Daripada nak buat haji tamattu.. dapat pula buat haji ifrad. Walaupun makanan, hotel dan segala keperluan kami sepanjang terkandas tu sangat best dan hebat tapi selagi tak dapat pergi Mekah, rasa kosong. Kalau tengok sudut positif pula ketika terkandas ni, saya dapat communicate dengan anak-anak saya very well. Alhamdulillah.

Sampai je malam tu kami semua terus ke Arafah. Masa dekat Muzdalifah, Arafah dan Mina pun kami terkandas. Dengan pakai baju yang sama lagi.. tapi syukur, akhirnya kami dapat mengerjakan haji dengan baik walau berdepan dengan macam-macam dugaan. Bila dikenang kembali semua kenangan ini, saya dapat rasa betapa besarnya cabaran dan sukarnya to get my ‘Hajjah’,” akhiri Datin Hajjah Fouziah.

Perkongsian Datin Hajjah Fouziah ini jelas menunjukkan betapa besar ‘kuasa’ yakin terhadap Allah SWT. Andai kita reda dengan ketentuanNya, yakinlah Dia ada perancangan yang lebih hebat. Moga impian kita semua untuk menjejakkan kaki ke Tanah Suci suatu hari nanti dimakbulkan. InshaAllah.

 

Hanya Dengan Menderma Bra Anda Bakal Menceriakan Hati Wanita Lain

Hanya Dengan Menderma Bra Anda Bakal Menceriakan Hati Wanita Lain

Pernah kah anda membayangkan wanita lain hidup tanpa memiliki bra yang sempurna dan hanya memakai bra untuk menutup payudara semata-mata? Mungkin anda bertuah kerana memiliki kehidupan yang sempurna dan mampu memiliki bra yang mencukupi dan terbaik untuk menutup dan menyokong payudara. Namun bukan semua wanita bertuah seperti anda. Mereka yang hidup dalam kedaifan bukan sahaja tidak mampu untuk membeli bra malah untuk membeli makanan demi kelangsungan hidup juga tidak mampu.

Atas kesedaran terhadap wanita yang kurang bertuah, jenama pakaian dalam terkenal, Neubodi telah menganjurkan kempen menderma bra yang sudah terpakai atau tidak diperlukan oleh wanita sejak tahun 2012 lagi. Mengikut kajian yang telah dijalankan, hampir satu hingga empat wanita di Malaysia mempunyai lebih daripada 10 bra dalam gerobok pakaian mereka. Namun, dalam jumlah itu 80 peratus yang mengaku tidak memakai keseluruhan bra milik mereka atas alasan tidak muat dan sebagainya.

Pada tahun ini, Neubodi mengalu-alukan setiap wanita seluruh Malaysia untuk mendermakan bra yang sudah tidak diperlukan lagi bermula 27 September 2018 hingga 4 November 2018 di mana-mana outlet Neubodi yang berhampiran. Selepas menderma setiap wanita bakal memperoleh baucar pembelian sebanyak 25 peratus.

Menurut Pengarah dan Pengasas Neobodi, Anne Tan, sepanjang enam tahun mengadakan kempen ini neubodi berupaya mengitar semula sebayak 100,000 bra yang disokong oleh tujuh organisasi bukan kerajaan. Tambahnya lagi, program ini juga secara tidak langsung dapat mendidik masyarakat tentang kehidupan insan lain dan juga perspektif alam sekitar.

Bra yang sudah dipilih untuk di kitar semula ini akan didermakan kepada badan bukan kerajaan seluruh dunia yang menyokong serta menyalurkan bantuan kepada mereka yang kurang bernasib baik. Antara badan bukan kerajaan yang bekerjasama adalah Asha Nepal, Free The Girls, Uplift Project, Village Focus, FreeAGirl, dan Mothers Heart Foundation.

 

 

 

Pernah Dikecam ‘Suara Chipmunk’, NABILA RAZALI Bangkit Menggegarkan Industri Muzik!

Pernah Dikecam ‘Suara Chipmunk’, NABILA RAZALI Bangkit Menggegarkan Industri Muzik!

Seronok melihat perkembangan terkini gadis kelahiran Selangor berusia 25 tahun ini. Nur Nabila Mohd Razali atau nama seninya, Nabila Razali kini semakin selesa membawa diri dalam industri seni tanah air. Namun di sebalik kejayaan pasti terselit detik-detik sukar. Bukan mudah untuk membina karier seni lebih-lebih lagi di zaman sosial media.

Netizen hanya bersenjatakan papan kekunci untuk menghentam sesiapa saja. Kadangkala kecaman itu melebihi pujian. Walaupun pernah dikritik hebat kerana memiliki vokal yang unik sehingga pernah digelar sebagai peserta bersuara ‘chipmunk’ ketika menyertai program realiti TV popular, Akademi Fantasia musim ke-10 tetapi Graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan ini sentiasa positif.

Nabila menjadikan kecaman sebagai titik mula kepada kebangkitannya sehingga berjaya meraih populariti yang tak terduga gara-gara lagu ‘Pematah Hati’.

PERKEMBANGAN

“Saya mendapat kekuatan daripada peminat yang tanpa henti menykong karier saya dari dahulu sampailah sekarang. Sokongan peminat mencetuskan semangat luar biasa dalam diri saya untuk terus bertahan dalam industri.

Kecaman dan kritikan yang mengatakan saya tak boleh menyanyi menjadikan saya lebih kuat. Ilmu dari kelas vokal yang saya sertai dulu dipraktikkan sekarang. Alhamdulillah rezeki saya dalam industri seni masih ada. Untuk sukses perlu cekal menghadapi cabaran kerana itulah yang mematangkan diri saya untuk menempuh hari-hari mendatang,” ungkap Nabila.

PINJAM SEMANGAT DATUK SERI SITI NURHALIZA & DAYANG NURFAIZAH

“Saya sangat kagum dengan DS Siti Nurhaliza dan Dayang Nurfaizah. Bukan hanya dari segi kehebatan vokal bahkan aura personaliti yang dimiliki oleh kedua-dua figura tersohor itu.

Pastinya mereka lebih tabah mengharungi liku-liku dalam perjalanan seni. Saya benar-benar menginspirasikan semangat mereka yang layak digelar ikon ,” kongsi Nabila yang berpegang kepada prinsip, sentiasa meletakkan niat yang betul dalam apa jua perkara di samping fokus dan konsisten.

MEMBAHAGIAKAN IBU BAPA

“Semoga saya dapat mengembangkan lagi bakat ke peringkat lebih jauh seterusnya membahagiakan ibu dan bapa yang selama ini menjadi tulang belakang dalam karier seni saya.Tanpa sokongan mereka tak mungkin saya dapat menjadi seperti hari ini. Tak mungkin juga saya dapat berdiri sekuat hari ini.

Nasihat saya buat generasi muda, jangan mudah melatah dan menghukum kesilapan orang lain. Luaskan lagi minda anda agar kehidupan menjadi lebih baik dan bermanfaat buat semua,” akhiri Nabila.

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: