Kehebatan Datin Isma di dapur dalam menyediakan pelbagai jenis juadah telah menarik minat warga media sosial untuk mengikuti perkembangannya. Berkunjung ke laman Instagram, Masak With Passion membuat kecur air liur.
Dengan jumlah pengikut seramai 395 ribu yang begitu setia menonton video masakan yang dihasilkan olehnya. Ramai yang telah mencuba resipi Datin Isma dan kalau ikut betul-betul gerenti jadi, kaedahnya.
IKLAN
Personaliti anggun asal Kelantan ini juga merupakan pengasas kepada produk kecantikan Tia Amelia. Apabila ditanya tentang perkongsian resipi di media sosial, jawabnya, “Saya langsung tidak rasa rugi berkongsi resipi sebaliknya saya gembira apabila ada yang menghantar mesej di Instagram berterima kasih kepada saya kerana tidak kedekut ilmu.
Bagi saya ilmu yang saya ada ini bukanlah besar mana pun, tidak luak jika saya berkongsi. Bukankah berkongsi ilmu itu satu perbuatan yang dianjurkan oleh agama kita. Saya rasa gembira dapat membantu wanita-wanita yang tidak pandai memasak namun akhirnya mereka pandai kerana mengikut tutorial video di Instagram saya sehinggakan suami mereka memuji kebolehan mereka memasak dan meminta lagi mereka masak resipi tersebut,” katanya.
Jom kita cuba masak Kari Ayam gaya Datin Isma;
Bahan-bahan;
Ayam
Bahan kisar – bawang merah, bawang putih & halia
bahan tumis – bawang merah, bawang putih, halia, rempah 3 sekawan & daun kari
Rempah kari
Cili Giling
Asam Jawa
Santan
Cara membuat;
IKLAN
IKLAN
Sumber: Instagram @datinismatia
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Perancis, secara rasmi dipanggil Republik Perancis merupakan sebuah negara yang terletak di Eropah Barat. Di sepanjang ibu kota metropolitan ini terdapat deretan kafe menyediakan pelbagai pencuci mulut istimewa Perancis yang dinikmati bersama secawan espresso mahupun latte. Manisan popular dan sering menjadi sebutan dan turut digemari di seluruh dunia! NONA berkongsi resipi Creme Brulee yang boleh dilakukan sendiri di rumah. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan putar sehingga timbul buih.Tuangkan campuran adunan ke dalam mangkuk kecil. Letakkan mangkuk dalam dalam dulang berisi air sehingga separuh mangkuk casserole.Bakar lebih kurang 40 minit, kemudian keluarkan dari dulang. Masukkan pula dalam peti sejuk sekurang-kurangnya dua jam. Sebelum dihidangkan taburkan gula di atasnya kemudian panaskan gula menggunakan torch sehingga gula menjadi keperangan atau menjadi seperti karamel.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tosai, Capati, Roti Canai dan Vadey. Kalau hendak senaraikan menu popular masyarakat India memang tidak terkira. Selain terkenal dengan ramuan rempah-ratus, juadah India juga terkenal dengan rasa manis. Salah satu jenis manisan yang wajib anda cuba adalah Kesari. Begitu juga sajian puri yang mempunyai rasa lembut dan empuk seperti roti canai.
Sempena Deepavali hari ini, apa kata anda cuba dua resipi berikut.
PURI
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1-2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil susu tepung (untuk dijadikan puri lembut & berlemak)
½ sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
Air suam secukupnya
Cara membuat:
Masukkan tepung gandum, tepung susu, garam, gula dan minyak masak ke dalam sebuah bekas. Adunkan semua bahan supaya rata. Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit air suam dan uli tepung sehingga menjadi doh yang licin dan tidak melekat pada tangan. Rehatkan doh selama 20 minit dan pastikan doh ditutup dengan kain lembap. Bulat-bulatkan doh sebesar bola golf. Titiskan minyak atas papan canai dan leperkan doh puri mengikut ketebalan roti capati. Sesudah itu, panaskan minyak dalam kuali dan goreng puri hingga berwarna keperangan.
KESARI
Bahan-bahan:
2 cawan tepung suji
1 cawan gula
3 sudu besar gajus & kismis
3 cawan air
4 sudu besar minyak sapi
5 biji buah pelaga (dihancurkan)
Pewarna kuning
Cara membuat:
Panaskan dua sudu minyak sapid an goreng gajus hingga keperangan. Dalam minyak yang sama, masukkan tepung suji dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan sejukkan. Sesudah itu, panaskan kuali dan masukkan air, gula dan pewarna kuning. Biarkan mendidih dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau. Masukkan pula gajus, kismis, serbuk buah pelaga dan dua sudu minyak sapi. Perlahankan api. Kacau hingga kesari tidak melekat pada kuali dan tutupkan api. Akhir sekali, masukkan kesari dalam loyang dan ratakan. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Resipi: TERIMA KASIH PEGAWAI PERHUBUNGAN AWAM GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM, FAZLIAH NOOR MOHD FOUZI
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kemeriahan Syawal tak akan lengkap tanpa biskut dan kek. Lengkapi sambutan lebaran anda dengan mencuba resipi istimewa daripada As Savoury Baking Studio ini. Terima kasih buat pengasasnya, Puan Asmah yang sudi berkongsi resipi. Jom cuba!
STRAWBERRY PRETZEL PARFAIT
Bahan-bahan:
12 biji strawberi (dipotong dadu)
2 sudu teh gula kastor
1 cawan pretzel mini (dikisar sederhana halus)
2 sudu makan mentega tanpa garam (cairkan)
Secubit serbuk kayu manis
3/4 cawan krim masam
2 sudu makan gula perang
Cara Membuat:
Tabur gula kastor ke atas strawberi. Gaul sehingga sebati, rehatkan selama 30 minit. Ketepikan. Kisar pretzel sehingga sederhana halus. Masukkan mentega cair dan serbuk kayu manis, kisar sehingga sebati. Ketepikan. Dalam mangkuk lain, gaul sebati krim masam dan gula perang menggunakan whisk. Sediakan mangkuk atau gelas lalu masukkan setiap adunan mengikut susunan. Bermula dengan krim masam, strawberi dan pretzel. Ulangi sehingga bekas penuh.
CHOC CHIP CHEESE COOKIES
Bahan-bahan:
1/4 cawan mentega tanpa garam (suhu bilik)
125gm krim keju (suhu bilik)
1 biji telur gred A
1/2 sudu teh esen vanila
1 sudu makan susu segar
1 1/4 cawan gula aising (diayak)
1 1/4 cawan tepung gandum (diayak)
1/4 cawan tepung jagung (diayak)
1/2 sudu teh serbuk penaik (diayak)
6 sudu makan coklat cip
Cara Membuat:
Pukul mentega dan krim keju sehingga halus dan berkrim. Masukkan telur, esen vanila dan susu segar, gaul sebati. Masukkan gula aising dan pukul lagi sehingga kembang. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik dan coklat cip, rehatkan doh selama sejam di dalam peti sejuk. Panaskan ketuhar pada suhu 160c selama 10 minit dan alas loyang dengan kertas minyak. Bentukkan doh seperti bebola (anggaran 25 biji bebola) dan susun ke atas kertas minyak. Jarakkan dan tekan doh agar sedikit leper. Tabur coklat cip ke atasnya, bakar pada suhu 160c selama 15-20 minit atau sehingga bahagian bawah sedikit perang.
OREO TRUFFLES
Bahan-bahan:
3 1/2 paket biskut Oreo
250gm krim keju (suhu bilik)
375 gm white chocolate compound (cairkan)
185 gm dark chocolate compound (cairkan)
Cara Membuat:
Kisar biskut Oreo bersama intinya sehingga halus. Pukul krim keju sehingga licin, satukan serbuk biskut Oreo dan krim keju sehingga terbentuk doh. Sukat doh menggunakan sudu penyukat (1 sudu makan). Bulatkan menjadi bebola dan susun ke dalam bekas. Bekukan di dalam freezer selama 30 minit. Cairkan coklat dengan kaedah double-boil. Celup bebola tadi ke dalam coklat putih dan letak di atas wax paper sehingga coklat mengeras. Sejukkan di dalam peti sejuk selama 10 minit dan hias. Enak dinikmati sejuk dan boleh dibekukan di dalam freezer.
Cairkan mentega dan satukan gula perang ke dalam mangkuk. Kacau sebati. Masukkan telur satu persatu. Gaul sehingga sebati. Masukkan esen vanila diikuti tepung gandum, tepung jagung, serbuk penaik, garam halus dan butterscotch cip. Sebatikan. Tuang dan ratakan adunan ke dalam loyang bersaiz 8”. Bakar pada suhu 170c selama 35-40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!