Umur 50 Pun Datin Seri Maria Farida Maintain Langsing & Cantik Walau Hari-hari Makan Nasi

5736

Selalu tengok saja Datin Seri Maria Farida Atienza di laman media sosialnya tapi bila dapat peluang bertentang mata dengannya memang tak berkelip mata memandang. Di usia 50 tahun Datin Seri Maria umpama mempunyai magnet yang menarik setiap mata memandang. Walaupun tampil ringkas tetapi pesona yang dimilikinya tetap jelita umpama anak dara.

IKLAN
IKLAN

Bila cuba mengorek rahsia kecantikan milik wanita kacukan Filipian-Melayu ini, terus terhambur tawa kecilnya sambil berkata “Mungkin saya ni jenis yang blessed. Keturunan mak saya, nenek saya dah memang macam ni, keturunan kami memang baby face.

Saya juga beruntung kerana tak ada masalah kulit. Walaupun begitu saya tetap jaga pemakanan dan cuba dapat cukup tidur dan cukup minum air. Saya juga ada ambil vitamin mengikut keperluan tubuh.

Dan kalau nak cantik dan kekal awet muda tak boleh hisap rokok sebab nanti kulit kita akan kusam. Benda-benda macam tu saja yang saya amalkan. Satu lagi tip tak nak nampak kedut di wajah, cuba jangan gelak. Kalau gelak nanti keluar semua kedut, maintain buat muka vogue saja,” ucap isteri kepada Datuk Seri Abdul Rahman Shakur ini sambil tersenyum.

Tertarik dengan salah satu tip kecantikan Datin Seri Maria iaitu dapat cukup tidur. Sebagai seorang wanita yang bergelar isteri, ibu, usahawan dan juga pelakon bagaimana agaknya wanita putih gebu ini mendapatkan tidur yang berkualiti.

2006 vs 2019

“Kalau nak ikutkan memang susah nak dapatkan tidur yang cukup ni. Tapi walau macam mana sekalipun kita kena cuba juga. Macam saya kalau berada di lokasi penggambaran, bila time bukan scene saya, saya akan cepat-cepat pergi tidur 1 atau 2 jam ke sebelum sampai scene saya.

Kalau tak ada shooting saya akan cuba tidur sebelum pukul 12 malam. Sebab bila dah start shooting balik akan mula sukar untuk dapat cukup tidur. Nak tak nak kena kita kena cari masa juga,” terang Datin Seri Maria.

Melihat susuk tubuh Datin Seri Maria yang langsing terus terpacul di mulut mesti usahawan berjaya ini tak makan nasi. “Siapa kata saya tak makan nasi. Hari-hari saya makan nasi dengan lauk favorite saya. Cuma bila saya on set shooting, saya akan kurangkan nasi. Sebab bila shooting kita akan nampak besar. So bila tak shooting, time tu saya akan ‘gasak’ nasi semua.

Saya juga tak ada sekatan bila boleh makan nasi, anytime boleh makan nasi. Tapi sekarang kan trend intermittent fasting so, saya cuba pelan diet ini. Saya cuba berhenti makan sebelum pukul 8.00 dan akan makan semula pada pukul 12.00 tengah hari. Saya tengah cuba dan tak tahu okay ke tak lagi,” kongsi Datin Seri Maria.

Bila diajukan tentang pandangan yang mengatakan orang banyak duit boleh lah kekal cantik. Datin Seri Maria menafikan pandangan sebegini. “Pandangan begitu salah sama sekali. Kata orang kalau nak cantik seribu daya kalau tak nak seribu dalih. Bagi saya pandangan sebegitu hanya alasan saja.

Kalau tak ada duit you still can maintain your lifestyle. Macam saya tak guna apa-apa untuk inject ke menggunakan duit untuk botoks, filler dan sebagainya. Saya tak buat semua tu. Semua itu menggunakan duit kan? So I doing it natural way. Siapa kata ada duit baru boleh cantik. That is nonsense to me,” komen Datin Seri Maria.

Datin Seri Maria juga menafikan apabila dikatakan ‘menyorok’ anaknya di laman media sosialnya. “Saya tak pernah sorok gambar anak-anak. Anak sulung saya dah 22 tahun sekarang belajar di Australia, yang ke-2 berusia 14 tahun dan yang kecil sekali dah 10 tahun.

Saya ada share gambar mereka tapi tak selalu sebab anak-anak saya susah nak senyum. Bila saya keluarkan kamera masing-masing akan buat muka sampai saya jadi fed-up nak ambil gambar dengan mereka. Ada time yang mereka bermuka ‘normal’ baru saya masukkan dalam instagram,” kongsi Datin Seri Maria sambil tertawa.

Beruntung anak-anak Datin Seri Maria memiliki ibu yang cantik. Tentu Datin Seri Maria turut menekankan rutin kekal sihat dan cantik dengan anak-anaknya. “Memang hari-hari saya akan membebel kat rumah. Saya minta mereka makan sayur dan minum air kosong kalau tak mereka suka minum air berkarbonat, makan coklat dan junk food.

Sekarang saya strict sikit tak benarkan mereka ambil junk food, asam dan makanan segera. Saya cuba bagi mereka healthy meal seperti home cooked food dan sayur. Saya paksa mereka makan dan minum air kosong. Kids nowadays memang macam tu,” ucap Datin Seri Maria mengakhiri perbualan kami.