Presiden dan Naib Canselor Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL) Profesor Datuk Dr Noor Inayah Yaa’kub menjadi wanita pertama di Selangor yang dilantik sebagai nazir masjid.

IKLAN

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan mengurniakan watikah pelantikan kepada Noor Inayah, 53, yang berkhidmat sebagai nazir di Masjid Ikram UKL di Bandar Baru Bangi, pada Istiadat Pengurniaan Watikah Pelantikan Nazir dan Imam masjid di seluruh Selangor di Balairung Seri Istana Alam Shah di sini hari ini.

Sinonim Dipelopori Kaum Lelaki, PROFESOR DATUK DR NOOR INAYAH Cipta Sejarah Jadi Wanita Pertama Dilantik Nazir Masjid
Kredit foto: Bernama

Noor Inayah, 53, yang ditemui media berkata, beliau bersyukur atas kurniaan watikah pelantikan yang disempurnakan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan menyifatkan lantikan itu satu tanggungjawab besar.

“Alhamdulillah, saya menerima pelantikan ini dengan rasa bersyukur kepada Allah SWT kerana saya difahamkan tahun ini hingga 2025, saya satu-satunya nazir wanita yang dilantik di Selangor bagi sebuah masjid institusi iaitu masjid di IUKL.

Ia sekali gus mengangkat martabat wanita sebagai nazir dan kita melihat pengurusan masjid itu tidak memberikan apa-apa sekatan sekiranya wanita menjadi peneraju.

“Saya masih lagi belajar, melihat kepada terma lantikan di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan MAIS, saya antara ahli jawatan kuasa Baitulmal Selangor sudah tentu akan terus mendapat bimbingan daripada pihak berkuasa negeri dan jawatan kuasa masjid itu sendiri,” katanya.

Sinonim Dipelopori Kaum Lelaki, PROFESOR DATUK DR NOOR INAYAH Cipta Sejarah Jadi Wanita Pertama Dilantik Nazir Masjid
Kredit foto: Bernama

Terdahulu, beliau antara 900 nazir dan imam masjid di seluruh Selangor yang hadir menerima kurniaan watikah pelantikan daripada Sultan Sharafuddin di Majlis Istiadat Pengurniaan Watikah Pelantikan Nazir dan Imam Masjid di Selangor sesi 2023 – 2025 di Istana Alam Shah, di sini, hari ini.

Secara keseluruhannya, seramai 386 nazir dan 870 imam membabitkan 435 masjid di seluruh Selangor yang dilantik MAIS bagi sesi 2023 hingga 2025.

IKLAN

Bagaimanapun pada majlis hari ini, hanya 900 nazir dan imam yang hadir menerima watikah pelantikan berkenaan.

Mengulas jawatan nazir yang cukup sinonim dengan golongan lelaki terutama membabitkan institusi agama yang kebanyakannya dipelopori mereka, Noor Inayah berkata, mungkin pelantikan wanita sangat jarang berlaku, tetapi beliau mendapat sokongan daripada rakan lain yang berpengalaman dalam bidang berkenaan.

“Setakat ini, ia tidak mencabar kebolehan seorang wanita sebagai nazir kerana ia lebih kepada pengurusan dan tadbir urus masjid lebih-lebih lagi di institusi.

IKLAN

“Walaupun saya satu-satunya wanita dilantik sebagai nazir, insya Allah dari sudut pengurusan masjid, tiada halangan dan masalah seorang wanita menjadi nazir,” katanya.

Katanya, selepas diberi amanah sebagai nazir masjid, beliau berharap masyarakat setempat dapat dirapatkan dengan golongan intelek dan mahasiswa dalam universiti, menjadi sebagai satu kariah.

Sumber: Berita Harian & Berita Al Hijrah

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI