Berusaha dan berikhtiar untuk mengejar kejayaan dunia memang satu kewajipan. Tapi sebagai manusia dan hamba-Nya, kita juga perlu mempunyai sasaran ibadah setiap hari agar setingkat demi setingkat lebih bertakwa dari sebelumnya.

IKLAN

Sebagai wanita berkerjaya dan pengurus rumah tangga, agak sukar untuk mencari masa untuk membaca Al-Quran. Kalau cuba menyelit ruang masa yang ada, terasa penat pula. Jadi, apakah cara yang baik agar kita dapat khatam dengan baik?

(1) Bawa Al-Quran kecil ke mana sahaja

Sediakan senaskhah Al-Quran comel yang boleh dimuatkan dalam beg tangan. Bila-bila masa berkelapangan, buka dan bacalah.

Terlalu Sibuk Bekerja, Amalkan 4 Cara Ini Agar Anda Tetap Mampu Mengkhatam Al-Quran

(2) Satu halaman selepas solat

Jika tak cukup waktu, anda boleh membaca satu halaman selepas solat wajib. Misalnya, satu halaman selepas solat Subuh dan satu halaman selepas solat Zohor.

Terlalu Sibuk Bekerja, Amalkan 4 Cara Ini Agar Anda Tetap Mampu Mengkhatam Al-Quran

(3) Baca dengan perlahan, tapi konsisten

IKLAN

Ramai terasa perjalanan menghabiskan Al-Quran seperti sangat jauh lagi, tapi jangan khuatir. Bacalah saja dengan perlahan.

(4) Jangan pernah menghitung halaman

Kadang-kadang sambil melurus-luruskan kaki tu, tambah lagi halaman Al-Quran untuk dikhatam. Tak perlu dikira sudah baca tadi atau belum. Lama-kelamaan khatamlah Al-Quran tanpa kita sedari!

IKLAN

Untuk wanita yang sibuk, cuba praktikkan 4 cara di atas. InsyaAllah, niatkan dengan ikhlas untuk khatam Al-Quran. Berusahalah untuk mengejar akhirat, nescaya dunia akan berlumba-lumba mengejar kita!

Sempena Hari Kemerdekaan ke-60 ini bersamaan tanggal 31 Ogos 2017, Nona ingin mengajak semua wanita yang membaca artikel ini agar bersama-sama menjayakan kempen World #QuranHour pada jam 11.30am – 1.00 petang.

Satu jam, satu kitab suci, kita baca sama-sama dengan seluruh umat Islam di seluruh dunia! Boleh buat di mana saja, dalam kereta, di rumah atau di kampung masing-masing. Jom Nonarians! #worldquranhour Norzalina Mohd Alias

https://youtu.be/szC3XXq-wdM

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI