Perkongsian aktres dan ahli perniagaan terkenal, Rozita Che Wan di laman media sosial miliknya memaklumkan anak bongsunya, Aaisyah Dhia Rana kini berada dalam keadaan stabil selepas menjalani pembedahan ortodontik dipanggil Supernumerary Mesiodens Tooth hari ini.
Gaya Aaisyah sejurus tiba di hospital sebelum proses pembedahan
Supernumerary Mesiodens Tooth adalah salah satu fenomena Supernumerary teeth / Hyperdontia dimana gigi berlebihan(extra) tumbuh di antara gigi atas bahagian depan. Ia juga menyebabkan jumlah gigi yang terbentuk dalam rahang lebih banyak dari jumlah normal.
Katanya yang mesra disapa Che Ta, Aaisyah yang akan genap sembilan tahun November depan lebih banyak tidur dan berehat selepas menjalani pembedahan berkenaan. Pembedahan tersebut dijalankan di hospital pakar Global Doctors, Mont Kiara di bawah kendalian serta pemantauan tiga orang doktor.
“Ikutkan sejak beberapa bulan lalu, dia (Aaisyah) sering mengadu tak selesa di bahagian giginya. Jadi selepas menjalani pemeriksaan lanjut, pembedahan dijadualkan hari ini dan segalanya dipermudahkan. Menurut doktor, kes seumpama ini agak jarang terjadi iaitu kewujudan gigi lebih di bahagian tengah.
Ads
Keadaan Aaisyah dipantau oleh tiga orang doktor
“Kata doktor lagi, secara umumnya di dalam dunia ini ada sekitar 0.5 hingga 3 peratus kes seumpama itu,” katanya.
Tambah pelakon yang terkenal menerusi drama Kiah Pekasam itu, pembedahan itu perlu untuk membolehkan pertumbuhan gigi kekal baharu yang lain.
Ads
“Masa melakukan CT Scan baru-baru ini, baharu nampak masalah yang timbul. Apabila dilakukan X Ray memang wujud masalah itu,” katanya.
Ads
Ibu kepada tiga cahaya mata itu dalam masa sama bersyukur kerana anak perempuannya kuat semangat.
“Terima kasih yang mendoakan kesihatan dan keadaannya,” kata isteri kepada Zain Saidin itu.
Terdahulu Che Ta memuat naik beberapa keping gambar Aaisyah di Instagram sebelum dan selepas menjalani pembedahan Supernumerary itu.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!
Ketika berpuasa, antara cabaran yang paling besar ialah untuk menahan daripada rasa lapar. Walaupun sudah mengambil makanan yang berat ketika sahur, namun masih terasa lapar di siang hari. Oleh itu, bagi menghindari rasa lapar ketika berpuasa digalakkan mengambil makanan sihat dengan kandungan serat tinggi ketika bersahur.
Ini kerana, makanan berkenaan membuat kenyang lebih lama akan menjadikan perut tahan lapar, di samping proses pencernaan pada usus juga menjadi lebih sihat kerana makanan kaya serat. Jom kita lihat 5 jenis makanan yang sesuai diambil ketika bulan puasa yang mampu memberi kesan kenyang yang lebih panjang.
1. Makanan penuh dengan protein
Bagi membantu anda tahan lapar dengan lebih lama, tambahkan sajian berprotein tinggi dalam masakan. Masakan berasaskan protein mampu membantu dalam meminimumkan rasa letih dan anda akan lebih aktif sepanjang hari.
Ini kerana makanan ini mengambil masa lebih lama untuk dihadamkan dan anda akan berasa kenyang dalam jangka masa yang panjang. Jadi, anda mampu bertahan untuk sepanjang hari walaupun dipenuhi dengan pelbagai aktiviti harian.
Antara makanan yang anda boleh dapatkan sumber protein didalamnya ialah telur, keju, ikan, serta kekacang. Anda juga boleh mengambil tenusu seperti susu kacang soya atau badam. Jika anda penggemar makanan berprotein berasaskan ayam atau daging, anda sebaiknya memilih bahagian dada ayam atau daging merah pejal. Sistem pertahanan badan ketika berpuasa dapat ditingkatkan dan anda kekal aktif walaupun seharian berpuasa.
2. Buah-buahan dan sayur-sayuran
Dalam bulan puasa, anda paling mahu elakkan adalah masalah berkaitan penghadaman. Bagi atasi masalah seperti sembelit, anda disarankan untuk elakkan pengambilan makanna berlemak, bergoreng dan pedas sewaktu bersahur. Adalah sebaiknya anda mengambil buah-buahan dan sayuran dalam kadar yang mencukupi.
Ia bukan sahaja diperkaya dengan vitamin bahkan pelbagai jenis serat yang anda boleh dapati dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ini. Ia dapat elakkananda daripada masalah penghadaman terutama masalah sembelit. Ia diambil bagi mengekalkan sumber vitamin dan membekal pelbagai nutrisi yang baik untuk tubuh badan kita sepanjang bulan Ramadan ini.
Sayur-sayuran yang anda boleh amalkan dalam pemakanan sepanjang bulan puasa ialah sayur brokoli, sayur bayam, buah ara kering kacang lentil atau buah kurma. Bagi pengambilan buah-buahan, anda boleh menyediakan jus buah atau ambil air kelapa bagi mengekalkan tenaga dan kecergasan tubuh badan sepanjang hari.
Selepas seharian berpuasa, jus buah tersebut juga berperanan dalam mengembalikan glukosa yang berkurangan dalam tubuh badan anda. Jadi, anda boleh ambil jus buah-buahan kegemaran anda yang segar dan bukannya dijadikan minuman kordial sebelum menjamah makanan ketika berbuka.
Minuman yang paling sesuai dijadikan sajian berbuka ialah air kelapa, ini kerana ia mengandungi manfaat yang membantu penghidratan tubuh semula serta mengembalikan elektrolit yang hilang sepanjang hari. Sayuran yang mengandungi rendah asid dan mampu mengawal gejala atau masalah penghadaman perlu diambil bagi memastikan kesihatan perut terjaga.
Buah-buahan yang tinggi kadar sitrus sangatlah harus dihindari bagi mengelakkan asid terhasil dan menyebabkan masalah penghadaman yang lebih parah. Bagi meastikan perut anda tidak mengalami kesakitan atau diserang penyakit gastrik, ambil buah-buahan yang lembut seperti pisang atau tembikai.
3. Makanan dengan kandungan kanji dan serat yang banyak
Makanan yang tinggi kanji dan serat amatlah digalakkan untuk diambil ketika bersahur. Ia berpotensi mengekalkan tenaga dan membekalkan tenaga yang mencukupi untuk anda sepanjang hari. Ia juga berupaya mengawal masalah penghadaman dan masalah pedih ulu hati sama seperti memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Cuba masukkan makanan berbijirin tinggi serat dan roti gandum penuh dalam pemakanan. Ia akan membantu anda dalam proses penghadaman dan anda akan berasa kenyang untuk tempoh masa yang lebih lama. Elakkan pengambilan produk berasaskan tenusu jika anda mempunyai masalah penghadaamn yang serius.
Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mencukupi ketika berpuasa, sumber berasaskan karbohidrat kompleks dalam makanan berkanji dapat membantu memenuhi keperluan tersebut. Antara makanan berkanji yang baik untuk tenaga ialah beras perang, bijiran dan kentang dan ia juga mampu meningkatkan tumpuan semasa melakukan tugasan dan mengawal emosi anda supaya sentiasa dalam keadaan baik sepanjang hari.
4. Makanan berasaskan kekacang
Bagi mengekalkan tahan lapar sepanjang berpuasa, makanan berasaskan kekacang juga amatlah digalakkan untuk anda amalkan sepanjang bulan Ramadan. Antara kekacang yang boleh diambil seabgai sajian snek semasa bulan puasa ialah kacang panjang, kancang tanah dan lain-lain jenis kekacang yang membekalkan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh kita.
Nutrisi yang anda boleh perolehi daripada kekacang ialah sumber protein yang tinggi yang kebiasaannya terkandung dalam sayur-sayuran. Khasiatnya sangat berguna kepada individu yang ingin mengamalkan diet pemakanan dalam mengelakkan lemak dan kolestrol dalam tubuh. Akan tetapi, kita jarang sekali mendapatkan protein daripada sayuran. Kita lebih kerap mengambil protein daripada haiwan seperti ayam berbanding sayur-sayuran.
Apa kata bulan puasa ini, kita bagi seimbangkan pemakanan dengan pengambilan sayur bersama daging. Makan apa pun boleh sahaja asalkan menu yang diambil mengandungi semua khasiat dan seimbang. Bukan sahaja di bulan puasa bahkan pada bulan-bulan lain juga perlu diteruskan corak pemakanan yang baik. Apa yang lebih menarik, amalkan kekacang sewaktu bersahur akan memberi keupayaan tahan lapar 31% lebih lama berbanding pengambilan makanan lain.
5. Madu asli dan organik
Khasiat madu dalam penjagaan kesihatan sememangnya tidak dapat dinafikan lagi dan ianya juga berupaya merawat pelbagai jenis penyakit yang ada. Ia juga merupakan antara makanan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Anda boleh amalkan pada bulan puasa dalam mengekalkan kesegaran tubuh badan dan mencegah pelbagai maslah kesihatan sepanjang Ramadan. Dalam melaksanakan ibadah, kita perlu pastikan tubuh badan kita segar dan tidak mengalami gangguan sepanjang ibadah agar kita lebih fokus untuk beribadah kepada-Nya.
Kebaikan madu dalam memastikan kesegaran tubuh badan kekal adalah kerana madu mengandungi sumber neuron kortikal iaitu sumber tenaga yang sangat diperlukan oleh tubuh badan kita. Manakala kandungan fruktosa dan glukosa dalam madu dapat diserap ke dalam badan dengan mudah dan menjadikan tubuh lebih segar dan keletihan dapat diatasi dengan segera.
Bagi sumber karbohidrat yang ada pada madu juga membekalkan tenaga yang cukup untuk anda dan ia mampu memberikan tahap tahan lapar yang maksimum sepanjang anda berpuasa pada siang hari. Jika kita sering mengamalkan pengambilan minuman tenaga untuk mengekalkan tenaga atau mengurangkan keletihan, segeralah berubah dengan mengambil madu sebagai makanan yang baik untuk bekalan tenaga yang baik.
Selain itu juga, madu diperkaya dengan mineral, vitamin, magnesium serta kalsium yang mampu merawat masalah insomnia. Bagi individu yang mengahdapi masalah sukar tidur ini, anda sebaiknya mengamalkan madu dalam menu bersahur dan berbuka anda. Ia membantu dalam menghilangkan masalah saraf tegang dan memudahkan tidur dengan baik tanpa kesan sampingan seperti tekanan dan keletihan di hari berikutnya.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download
sekarang!
Tiada angin tiada ribut, rupanya pelakon jelita Intan Najuwa hari melangsungkan perkahwinan dan selamat bergelar isteri kepada Datuk Ahmad Asraf Azman.
Dengan hanya sekali lafaz, pelakon tersebut selamat bergelar isteri kepada lelaki pilihannya, kira-kira jam 6.45 petang sebentar tadi.
Menerusi kenyataan media yang disiarkan, pasangan itu dinikahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia, Dato Dr Hj Nooh Gadot dengan berwalikan bapa kepada pengantin perempuan iaitu Abdul Wahid.
Pada majlis yang berlangsung di lokasi tertutup di Johor Bahru itu, Ahmad Asraf telah menyerahkan mas kahwin bernilai RM20,000 dan hantaran berjumlah RM222,000 kepada Intan.
Intan Najuwa dilihat anggun menyarung persalinan Fizi Woo dan solekannya menerima sentuhan Alha Alfa.
Siti Khadijah, jenama yang sinonim dengan kualiti dan keselesaan produk pakaiannya mengumumkan keraian ulang tahun ke-15 dengan majlis perasmian Laman Khadijah – The Home of Siti Khadijah.
Laman Khadijah menjadi saksi pembukaan Galeri Pelawat pertama milik Siti Khadijah yang menawarkan pengalaman berharga buat para pelawat tentang sejarah perjalanan 15 tahun Siti Khadijah dari segi pembuatan, tradisi dan inovasi.
Pengunjung berpeluang mencipta pengalaman berharga apabila dapat menjahit sendiri di galeri ini.
Galeri eksklusif ini bukan hanya mempamerkan legasi jenama Siti Khadijah bahkan turut menawarkan telekung dan barangan edisi terhad yang hanya ada di Galeri Pelawat.
Acara utama pada majlis pelancaran yang disempurnakan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Enda Group Sdn Bhd (dahulunya dikenali sebagai Siti Khadijah Holding Sdn Bhd), Encik Mohammad Munzir Aminuddin.
Para jemputan juga berpeluang melawat sekitar Laman Khadijah sambil menimba pengalaman secara langsung dalam jahitan sejadah muka seterusnya menyaksikan pertunjukan fesyen yang mempamerkan koleksi Siti Khadijah, Hegira dan Anbot.
FESTIVAL SITI KHADIJAH
Sempena sambutan ulang tahun ke-15 ini, Siti Khadijah turut mengumumkan ‘Festival Siti Khadijah’ yang bakal diadakan pada 22-25 November 2024.
Pelawat juga berpeluang untuk membeli telekung serendah RM100 bagi edisi terpilih serta tawaran eksklusif ketika festival berlangsung.
Bagi memeriahkan lagi sambutan ini, pelancaran festival turut dilakukan di semua butik Siti Khadijah seluruh negara bermula pada 22 November sehingga 5 Januari 2025.
Para pelanggan berpeluang menikmati diskaun hebat bagi barangan terpilih serta memenangi hadiah premium produk dengan perbelanjaan minimum sebanyak RM400.
Sejajar dengan visinya, Siti Khadijah berusaha untuk menjadi jenama antarabangsa pilihan yang mengutamakan keselesaan, praktikaliti dan kesederhanaan dalam mengketengahkan produk gaya hidup.
Siti Khadijah merupakan jenama tempatan terkemuka yang telah mempelopori pasaran khusus pembuatan telekung di Malaysia dengan lebih daripada 56 butik tempatan, satu di Indonesia dan satu lagi di Singapura.
Buat pertama kalinya Datin Paduka Seri Afzaa Fadini Dato’ Abdul Aziz hadir ke majlis ulang tahun Hari Keputeraan Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj.