Buletin

Allahyarham Sudirman Sangat Mengagumi Tun M, ATAI Bongkar ‘Khazanah’ Bapa Saudara!

IKLAN

Oh, rupa-rupanya tokoh seni Allahyarham Datuk Sudirman Haji Arshad penyokong setia kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad. Menjenguk entri anak saudara kepada Allahyarham yang lebih dikenali sebagai Atai, artikel Datuk Sudirman tentang Tun Mahathir selain helaian surat yang pernah diutuskan Tun Mahathir kepada Allahyarham turut dikongsikan di Facebook Atai dan Facebook rasmi Datuk Sudirman Haji Arshad.

Atai atau nama sebenarnya Razman Azrai Dato’ Zainudin merupakan anak saudara Allahyarham. Ketika era kegemilangan Sudirman sebagai penghibur nasional, Atai pernah menerbitkan album solo pertamanya iaitu SAHABAT pada tahun 1987 yang diterbitkan sendiri oleh Allahyarham bersama Jenny Chin di bawah label Sudirman Production Sdn Bhd.

IKLAN
Atai ketika membuat persembahan bersama beberapa penyanyi tanah air

Atai juga sering mengiringi bapa saudaranya membuat persembahan pentas dan pernah menjadi pengacara bersama Sudirman untuk program terbitan RTM iaitu Keluarga Bahagia Singer pada tahun 1987.

Mengamati kembali penulisan Allahyarham Datuk Sudirman di dalam sebuah akhbar pada tahun 1990, beliau menjelaskan beberapa perkara yang membuatkannya suka Tun Dr Mahathir. Antara ruangan artikel Sudirman Haji Arshad Menulis… ini jawapan jujurnya.

“Sebenarnya Perdana Menteri (PM) merupakan sumber inspirasi segala pencapaian saya selama ini. Dan inspirasi ini saya sandarkan kepada tiga aspek mudah yang saya lihat tersemat dalam perjuangan Dr Mahathir. Tiga aspek itu ialah vision atau pandangan jauh ke depan yang menuju ke suatu matlamat, perancangan yang bijak dan usaha yang gigih sebagai daya penggerak serta kesabaran dan ketegasan sebagai benteng perjuangan.

IKLAN

Dr Mahathir juga seorang pemimpin yang telah berkali-kali membuktikan betapa tingginya nilai kesabaran dan ketabahan ketika menghadapi dugaan. Inilah faktor yang paling meruntunkan sanubari saya. Dr Mahathir tidak akan menentang sesiapa yang bulan lawannya. Caranya ialah cara seorang ‘political genius’. Dr Mahathir boleh mengubah keadaan dengan senyuman kerana yang bekerja ialah pemikirannya.”

Itu pandangan telus Allahyarham hampir 3 dekad dulu dan apa yang diperkatakan itu nyata mencerminkan mengapa Tun Dr Mahathir Mohamad boleh kembali bergelar Perdana Menteri buat kali kedua semalam.

Karya Allahyarham Datuk Sudirman

Helaian surat Tun Dr Mahathir dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah yang tersimpan kemas juga membuktikan betapa kedua-duanya saling mengagumi. Tidak cukup dengan itu, Allahyarham juga pernah menghasilkan karikatur Tun M dan isteri. Memang kreatif betul insan bernama Sudirman Haji Arshad. Teringat lagi menjelang hari kemerdekaan, beliau antara anak seni yang bersungguh-sungguh meraikan hari kebebasan Malaysia.

IKLAN

Moga bakat dan kejayaan Allahyarham Sudirman Haji Arshad terus subur serta menjadi inspirasi buat seluruh rakyat Malaysia. Juga, rohnya ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Show comments
IKLAN
IKLAN
Published by
Suzi