Bekas presiden MIC, Tun S Samy Vellu meninggal dunia hari ini pada usia 86 tahun di kediamannya kira-kira pukul 8 pagi di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.
Berita kematian itu dimaklumkan menerusi laman sosial Facebook S Subramaniam, setelah dimaklumkan oleh anak Samy, S Vell Paari.

IKLAN

Bekas Presiden MIC Tun Samy Vellu Meninggal Dunia
“Dengan rasa sedih dan pilu saya menerima berita kematian Tun Samy Vellu, bekas presiden MIC dan menteri legenda dalam Kabinet Malaysia, daripada anaknya, Vell Paari.
“Bagi kami, dia adalah mentor utama,” tulisnya.

Bekas Presiden MIC Tun Samy Vellu Meninggal DuniaTrivia Mengenai Mendiang Tun S. Samy Vellu:

1.Ahli Parlimen Sungai Siput dari 1974 hingga 2008 dan berkhidmat sebagai menteri kerja raya dari 1983 hingga 1989 dan sekali lagi dari 1995 hingga 2008.

2.Mendiang adalah presiden MIC paling lama berkhidmat selepas memegang jawatan itu selama 31 tahun dari 1979.

3.Mendiang pernah menjadi budak pejabat di sebuah firma arkitek. Tanpa berputus asa beliau belajar secara sambilan sehingga berjaya menjadi seorang arkitek yang bertauliah. Ini bukanlah satu pencapaian yang mudah terutama sekali kepada anak keluarga India Malaysia yang bukan sahaja miskin malah dari keluarga estet.

IKLAN

4. Beliau mempunyai dua orang anak iaitu Datuk Seri S Vell Paari dan seorang anak perempuan.

IKLAN

5. Mendiang merupakan bekas Menteri Kerja Raya.

6. Mendiang menerupakan penerima Darjah Kebesaran Seri Setia Mahkota (SSM) yang membawa gelaran ‘Tun’ pada tahun 2017 bersempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V.

7.Mendiang juga pernah menyandang jawatan sebagai Duta Khas ke India dan Asia Selatan dalam bidang infrastruktur.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI