Seramai 130 individu mengambil kesempatan berkayuh sambil memperagakan busana klasik pada program Kayuhan Santai Basikal Klasik Rembau di pekan Rembau pada 24 September lalu.

IKLAN

Berkayuh Sambil Berbusana Klasik, Satukan Semua Bangsa Tak Kira AgamaMenariknya, ada peserta memperagakan busana tradisional mengikut bangsa, pasukan beruniform malah pakaian penduduk kampung zaman dahulu.

Menurut Pengerusi Kelab Sepeda Klasik Kinta, Perak, Bahri Anshary tidak mahu ketinggalan menyertai program itu dengan memakai busana tradisional bersongket.

“Saya membelinya dengan harga RM250 di kedai terpakai enam tahun lalu dan pakaian ini juga pernah dipakai dalam beberapa acara kayuhan basikal tua sebelum ini,” katanya.

Seorang lagi peserta Musa Sidek, 59, dari Seremban menjelaskan, memilih untuk mengenakan pakaian beruniform pasukan polis Persekutuan Tanah Melayu.

Berkayuh Sambil Berbusana Klasik, Satukan Semua Bangsa Tak Kira AgamaKatanya, kebiasaannya orang memanggil pakaian berkenaan uniform Polis Bukit Kepong dan membelinya di kedai pakaian terpakai.

IKLAN

“Kayuhan santai ini beri kepuasan kepada saya sebab selain busana klasik saya juga meminati barangan antik,” katanya.

Sementara itu penganjur program Abd Latif Alias berkata, kayuhan itu mendapat sambutan menggalakkan dengan peserta datang dari Perlis, Kedah, Perak, Pahang, Melaka dan Johor.

IKLAN

Berkayuh Sambil Berbusana Klasik, Satukan Semua Bangsa Tak Kira Agama“Ia membabitkan kayuhan sejauh 10 Kilometer yang turut melalui KTM Rembau, Pekan Rembau dan kampung-kampung berdekatan sekitar pekan Rembau.

“Terdapat juga peserta dalam kalangan bangsa Cina dan India, justeru kita berharap dengan penganjuran seperti ini sempena sambutan Hari Malaysia beliau berharap ia dapat menyatukan semua tidak kira agama mahupun bangsa,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI