Nornadirah Mohd Shah, 26 tahun merupakan seorang usahawan muda berjiwa besar yang ingin terus mengembangkan empayar niaganya. “Saya merupakan seorang usahawan yang menjalankan perniagaan sepenuh masa dalam bidang perkhidmatan. Tamat menduduki SPM dengan keputusan cemerlang, saya bergiat aktif dalam aktiviti lasak dengan menyertai latihan PLKN secara sukarela sebagai langkah persediaan mental dan fizikal untuk menghadapi cabaran dunia luar.

Kemudian saya melanjutkan pelajaran ke peringkat Diploma Pentadbiran Awam di UITM Kedah. Saya terus mengorak langkah mencuba nasib dalam pelbagai bidang pekerjaan untuk mengutip sebanyak mungkin pengalaman.

IKLAN

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Dikongsikan di sini, saya merupakan pemegang rekod dunia (Guinness World Of Record) dalam kategori persembahan seni silat terbesar di dunia bersama dengan Persatuan Seni Silat Cekak Hanafi pada 2015. Selain itu, saya juga pernah menyertai Kejohanan Paintball Peringkat Antarabangsa (World Cup Asia) di bersama-sama pasukan UITM Kedah.

Kerana minat mendalam terhadap sukan paintball ini, ia sangat membakar semangat saya untuk ke peringkat seterusnya . Berikutan kos perbelanjaan yang sangat tinggi dalam sukan ini seperti yang kita sedia maklum, sukan ini dikategorikan lebih kepada golongan elit. Ia telah memotivasikan saya untuk mempunyai kewangan yang kukuh demi mencapai cita-cita saya,” kongsi Nornadirah tentang minat dan harapan untuk menjadikan impiannya ini satu kenyataan suatu hari nanti.

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Bidang perniagaan sememangnya membuka pintu rezeki yang luas, Nornadirah terus mengorak langkah mencari peluang yang sesuai dengan diri dan jiwanya. “Saya menyertai kursus jahitan di Pusat GIATMARA selama 6 bulan dan mengasah kemahiran serta bakat yang ada. Ketika dalam pengajian dan pembelajaran itu, saya mendirikan rumah tangga.
Bermodalkan mas kahwin sebanyak RM1001, saya membeli mesin jahit dan mula menerima tempahan dari rumah.

Dari situ saya terus gigih belajar selok-belok pengurusan tempahan dan khidmat pelanggan selama tiga tahun. Setiap kali saya belajar dan sertai pelbagai kursus, saya akan pulang dengan motivasi dan semangat tinggi untuk melakukan sesuatu yang luar biasa dalam kehidupan saya. Semangat itu saya bawa bersama usaha dan ketekunan agar ia tercapai.
Dan kini, alhamdulillah kejayaan telah saya peroleh. Saya percaya dengan kesabaran yang tinggi, pengorbanan dan keikhlasan pasti membuahkan hasil. Saya tidak pernah berhenti mempelajari sesuatu yang baru, terutama berkaitan marketing.

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Bersama Sifu Najib Assadok, jenama The Nad melonjak naik hasil teknik pemasaran yang betul dan video live saya telah mencecah satu juta tontonan. Ia telah membuka rezeki saya menerima pelanggan baru dan sekaligus menaikkan hasil jualan The Nad.

Hasilnya kini The Nad dahulunya beroperasi dari rumah terus ke komersial lot dan membuka tempat operasi rasmi untuk kerja-kerja jahitan. Bermula dengan hanya satu mesin jahit, The Nad naik taraf dari workshop hingga ke butik. Dan kini, The Nad telah mempunyai satu unit lot dua tingkat dan menjalankan aktiviti perniagaan serta perkhidmatan sepenuhnya,” ujar Nornadirah sambil tersenyum.

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

IKLAN

Sedikit perkongsian pengalaman sewaktu COVID-19 melanda, “Oh! Masa PKP kedai kami tidak beroperasi sepenuhnya. Saya terus mencari alternatif lain dengan menjalankan aktiviti perniagaan berkonsepkan F&B. Kami menjual Roti John Malik yang lain dari yang lain dengan resepi berbeza dari Roti John lain. Alhamdulillah, mendapat sambutan dan ia berterusan sehingga sekarang.

Selepas tamat PKP, hasrat terpenting dalam perniagaan saya tercapai hasil bantuan rakan-rakan semua, iaitu membuka perkhidmatan pendidikan kelas pengajian Al-Quran untuk semua peringkat umur dan keutamaan kepada orang dewasa dan warga emas yang buta huruf. Ini antara usaha kami untuk membantu mereka dan pastinya niat murni ini adalah kerana Allah SWT, sebahagian daripada saham akhirat kami. Aamin.”

Perjalanan perniagaan memang akan melalui proses yang sukar dan mengambil masa yang panjang bagi usahawan yang menjalankan perniagaan dari bawah dengan tanpa modal yang banyak. Hari demi hari, keberkatan itu memang dapat dirasai dengan kejayaan membuka perkhidmatan terbaru dalam perniagaan kami, iaitu menyenarai perniagaan sewa pelamin sebagai salah satu perkhidmatan yang mempunyai permintaan ramai dalam empayar The Nad.

Berkongsi lagi kisah menyentuh hati dalam hidup Nornadirah. “Peristiwa paling terkesan dalam hidup saya apabila ibu menghidap strok ketika baru tiga bulan kedai saya beroperasi. Pada ketika itu, saya terasa sangat penat dari segi mental dan fizikal. Dengan kekurangan pekerja, bebanan kerja yang banyak, menjaga anak dan menjaga ibu yang sakit.

IKLAN

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Sehinggakan satu tahap, suami saya terpaksa berhenti kerja dengan notis 24 jam untuk bantu jaga ibu. Pengorbanan suami ini amat saya hargai dan beliau banyak membantu perniagaan saya sepenuhnya. Tiada istilah rehat ketika itu, waktu siang saya jaga ibu dan malam saya kerja di butik untuk siapkan tempahan, kadang-kadang hingga ke subuh hari.
Makin hari kesihatan diri juga main terjejas dan suami banyak memberi nasihat, serta membantu untuk saya seimbangi gaya hidup yang lebih sihat.

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Alhamdulillah, kami amat bersyukur dapat melalui dugaan ini dengan penuh kesabaran dan semuanya kembali pulih dengan lebih baik sehinggakan The Nad berjaya dikembangkan hasil sokongan keluarga dan rakan-rakan.”

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Kata motivasi terakhir dari Nornadirah, “Saya meletakkan matlamat dan cita-cita yang tinggi untuk berusaha menjadi orang kaya supaya dapat membantu orang lain yang memerlukan. Kita perlu memasang niat yang tinggi untuk berjaya di dunia serta akhirat.
Letak Allah di hadapan sebagai matlamat hidup dan perlu tabah menempuhi ujian Allah kerana rezeki yang kita dapat sebenarnya, hasil keberkatan yang kita peroleh. InsyaAllah, Allah akan buka satu persatu jalan terbaik di hadapan kita.”

BERMODALKAN MAS KAHWIN RM1001, NORNADIRAH BANGKIT BINA EMPAYAR JENAMA THE NAD!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI