Bertambah kaya-raya Putera William selepas kemangkatan nendanya baru-baru ini. Putera William diramal menjadi lebih kaya apabila bakal mewarisi estet diraja seluas 56,655 hektar dengan nilai mencecah £1 bilion (RM5.2 bilion), lapor stesen penyiaran CNN semalam.

IKLAN
Bertambah Kaya! PUTERA WILLIAM Bakal Warisi Harta Pusaka Bernilai £1 Bilion Berusia 685 Tahun
Kredit foto: Instagram (@princeandprincessofwales)

Menurut laporan Forbes menganggarkan bahawa kekayaan peribadi mendiang Ratu Elizabeth II yang bernilai £433.7 juta (RM2.26 bilion) pada tahun lalu adalah terdiri daripada permata, koleksi seni, pelaburan serta dua kediamannya iaitu Istana Balmoral di Scotland dan Rumah Sandringham di Norfolk.

BACA JUGA: “Rupa-Rupanya It Was The Late Queen’s Coffin…” ALIF SATAR & Keluarga Jadi Saksi ‘Perjalanan Terakhir’ Ratu Elizabeth II

Bertambah Kaya! PUTERA WILLIAM Bakal Warisi Harta Pusaka Bernilai £1 Bilion Berusia 685 Tahun
Putera William ketika istiadat pengebumian diraja mendian Ratu Elizabeth II (Gambar: Getty Images)

Ratu Elizabeth mewarisi kedua-dua harta itu daripada bapanya, Raja George VI.Sebahagian besar kekayaan keluarga diraja Britain berjumlah sekurang-kurangnya £18 bilion (RM93.9 bilion) berupa tanah, harta dan pelaburan kini diwariskan kepada monarki baharu, Raja Charles III dan pewaris-pewarisnya.

Kedudukan sebagai pewaris takhta Britain yang pertama bakal menjadikan Putera Willian sebagai seorang yang lebih kaya apabila mewarisi takhta ayahandanya.

IKLAN

Raja masa depan itu bakal mewarisi harta pusaka Duchy of Cornwall daripada Raja Charles III. Baginda memiliki portfolio hartanah yang meluas meliputi 56,655 hektar yang kebanyakannya terletak di barat daya England.

IKLAN
Bertambah Kaya! PUTERA WILLIAM Bakal Warisi Harta Pusaka Bernilai £1 Bilion Berusia 685 Tahun
Kredit foto: Harpers Bazaar US

Hartanah yang dicipta oleh Raja Edward III pada tahun 1337 itu bernilai £1 bilion (RM5.2 bilion), demikian menurut pengiraan untuk tahun kewangan yang lalu. Hasil daripada hartanah itu digunakan untuk membiayai aktiviti awam, swasta dan amal oleh Duke of Cornwall, kata laman webnya. Gelaran itu kini dipegang oleh Putera William. – AGENSI

Sumber: KOSMO

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI