Reda kisah bedilan di Palestin, nama supermodel Bella Hadid sekali lagi mencuri tumpuan dunia. Kali ini gadis muda berusia 25 tahun itu lantang mempertahankan hak wanita Islam untuk berhijab susulan isu yang menimpa Hoda Al-Jamaa baru-baru ini.

Di sebalik kisah fesyen dan persembahan runway di Minggu Fesyen, Bella Hadid memanfaatkan platform laman sosialnya untuk meningkatkan kesedaran mengenai diskriminasi terhadap wanita Muslim yang memakai hijab.

IKLAN

Tindakan Bella atau Isabella Khair Hadid yang mewarisi keturunan Palestin dari bapanya itu disuarakan menerusi gambar dan kapsyen dimuat naik di Instagram miliknya pada 17 Februari lalu.

“Hijab Adalah Hak Wanita Islam!” Bella Hadid Pertahankan Maruah Saudara Muslim
Kisah pelajar berhijab, Hoda Al-Jamaa menyentuh perasaan Bella Hadid

 

Beliau secara terbuka menyatakan sokongan kepada Hoda Al-Jamaa, seorang pelajar sekolah berusia 17 tahun di Otago, New Zealand, yang dimasukkan ke hospital bulan ini selepas dibuli kerana berhijab.

“Ia membuatkan saya marah dan sakit hati. Kita perlu mengubah pemikiran menjatuhkan hukuman dengan segera.

Ajar rakan, anak, ibu bapa dan keluarga kita bahawa memakai tudung, menjadi Muslim, atau menjadi apa-apa selain kulit putih secara umumnya tidak bermakna layak diancam atau mendapat layanan ‘berbeza’ daripada orang lain.

Ajari mereka untuk menyayangi sebelum membenci. Mendidik sebelum menghukum. Dan melindungi sebelum membuli.” Bella Hadid

“Hijab Adalah Hak Wanita Islam!” Bella Hadid Pertahankan Maruah Saudara Muslim
Bella Hadid

 

Memandangkan trend fesyen berhijab semakin popular, Bella turut menggesa orang ramai supaya sedar tujuan pemakaiannya dan mengapa ‘ia sangat penting kepada wanita Islam di seluruh dunia’.

IKLAN

“Meskipun fesyen melangkaui sempadan dan membuatkan pemakaian hijab kini lebih diterima dalam masyarakat, namun kita tetap perlu mengakui bahawa tekanan wanita Muslim dalam fesyen kebiasaannya di Amerika dan Eropah sangat mencabar.

Jadi berdirilah untuk rakan Muslim anda. Jika nampak sesuatu, tolong katakan sesuatu.”

 

IKLAN

Bella turut berkongsi sekeping foto milik sahabatnya, @taqwabintali yang memaparkan sekumpulan wanita Muslim tersenyum dalam busana berwarna-warni.

“Saya mahu foto ini mewakili generasi saya. Saya tak perlu menunggu ia jatuh dari langit atau seseorang bercakap untuk kami. Tapi saya akan lakukannya sendiri.

Daripada kami untuk kami.” Bella Hadid

“Hijab Adalah Hak Wanita Islam!” Bella Hadid Pertahankan Maruah Saudara Muslim
Foto: @taqwabintali

 

Bella kini merupakan seorang supermodel terkemuka yang dilahirkan di Washington DC. Ibunya adalah Yolanda Hadid seorang bekas model, manakala bapanya, Mohamed Hadid, adalah arkitek dan pemaju hartanah.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI