Islam memandang emas sebagai simbol kekayaan harta yang berharga dan mampu berkembang. Pada masa dahulu emas diguna sebagai wang dalam urusan jual beli. Emas-emas ditempa menjadi kepingan berbentuk syiling (dinar) dan juga dibentuk menjadi barang perhiasan wanita. Oleh sebab keistimewaan yang dimilik oleh emas dan menjadi ukuran kekayaan maka Islam mewajibkan zakat ke atas emas.

Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi
Terlalu banyak persoalan berkaitan zakat emas. Masih ramai sebenarnya kabur dengan kewajipan yang satu ini

Sejak akhir-akhir ini, terdapat trend penurunan harga emas pasaran dan membolehkan individu yang berkemampuan menambah koleksi emas sebagai salah satu medium pelaburan yang berharga dan mampu berkembang. Tetapi disebalik itu, keperluan membayar zakat emas tidak harus dipandang sepi. Antara sebab zakat hanya diwajibkan atas harta yang berkembang ialah agar pembayaran zakat tidak membawa kepada penyusutan harta. Lebih-lebih lagi sekiranya harta tersebut hanya satu-satunya sumber untuk kelangsungan hidup pemiliknya, maka jikalau zakat tetap dikenakan sudah tentu akan membawa kesusahan kepada pemiliknya.

IKLAN
Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi
Islam memandang emas sebagai unsur kekayaan alam yang hidup, yakni mampu berkembang dan dikembangkan.

Terlalu banyak persoalan berkaitan zakat emas. Masih ramai sebenarnya kabur dengan kewajipan yang satu ini. persoalan seperti, “Ustaz, saya sudah pun mengeluarkan zakat emas saya tahun lalu. Jadi, tahun ini tidak perlu lagi kan?” atau “Emas yang menjadi kegunan perhiasan juga wajib dikenakan zakat?” Itu di antara persoalan timbul dikalangan umat Islam kini. Apa itu zakat emas?
Surah At-Taubah ayat 34 bermaksud:

“Dan orang-orang yang menyimpan emas dan perak dan tidak membelanjakannya pada jalan Allah (tidak mengeluarkan zakat), maka beritahulah kepada mereka bahawa mereka akan mendapat azab yang pedih.”

Hadis Rasulullah menyebut:
“Tiadalah bagi pemilik emas dan perak yang tidak menunaikan haknya untuk menzakatkan keduanya, melainkan pada hari kiamat dia akan didudukkan di atas padang batu yang lebar dalam neraka, maka dibakar di dalam neraka jahannam, diseterika dengannya pipi, kening dan punggungnya.” (Sebahagian hadis riwayat Imam Muslim daripada Abu Hurairah r.a)

5 syarat wajib zakat:

Islam
Merdeka
Milik sempurna
Cukup nisab
Cukup haul

Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi
Hikmah Islam mewajibkan zakat emas
Di dalam sejarah tamadun manusia, emas sejak dahulu lagi telah berperanan sebagai mata wang dan menjadi sandaran dalam urusan jual beli untuk menggantikan sistem barter.
Bahkan Islam memandang emas sebagai unsur kekayaan alam yang hidup, yakni mampu berkembang dan dikembangkan.
Dengan nilai emas yang tinggi, maka manusia mampu menjana kekayaan lain.
Bahkan emas merupakan sejenis logam yang istimewa yang berbeza dengan logam-logam lain. Atas dasar keistimewaan dan kemampuan berkembang itulah Islam telah mewajibkan emas dizakatkan, sama ada dalam bentuk mata wang mahu pun yang diukir ke bentuk yang lain.

Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi
Emas adalah harta yang amat sinonim dengan kekayaan.
Memiliki emas menandakan seseorang itu kaya. Apabila kekayaannya berlebih, maka wajiblah zakat. Itulah konsep zakat harta dalam Islam.

Kadar zakat emas
Kadar nisab (jumlah minima) bagi emas ialah 20 misqal ataupun bersamaan 85 gram emas. Apabila emas seseorang mencapai tahap nisab itu, maka wajiblah zakat. Namun begitu, Islam masih meraikan emas sebagai alat perhiasan diri wanita. Maka Islam memberikan kelepasan berdasarkan corak pemakaian emas setempat. Ia dinamakan uruf.
Wanita yang memakai emas tetapi tidak melebihi uruf, maka mereka tidak wajib zakat. Hanya yang melebihi had uruf sahaja, maka wajib zakat. Kadar uruf ini boleh dirujuk kepada pihak berkuasa zakat di negeri masing-masing. Emas yang berlebihan uruf hendaklah dikeluarkan zakatnya 2.5 peratus. Bagi negeri Selangor, kadar uruf ialah sebanyak 800 gram. Contoh pengiraannya ialah:
Jumlah emas melebihi uruf yang dimiliki (gram) x harga emas semasa x 2.5%
Contoh: (900 gram) x RM 70 x 2.5% = RM1,575.00

IKLAN
Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi
“Dan orang-orang yang menyimpan emas dan perak dan tidak membelanjakannya pada jalan Allah (tidak mengeluarkan zakat), maka beritahulah kepada mereka bahawa mereka akan mendapat azab yang pedih.”

Emas tidak dipakai dinamakan emas simpanan termasuk gelang emas yang rosak, rantai emas yang putus ataupun jongkong emas yang disimpan.
Emas seperti ini perlu ditimbang dan jika beratnya menyamai atau melebihi 85 gram, wajiblah dizakatkan sebanyak 2.5 peratus.
Contoh pengiraannya:
Jumlah emas menyamai atau melebihi nisab yang dimiliki (gram) x harga emas semasa x 2.5%.
Contoh: (90 gram) x RM 70 x 2.5% = RM157.50

Emas dipakai dan emas yang disimpan?
Emas dipakai: Bermaksud ia dipakai walaupun hanya sekali dalam tempoh setahun.
Emas simpanan: Emas yang langsung tidak dipakai walau sekali dalam setahun.
3. Emas Pelaburan Patuh Syarak
Pelaburan emas yang patuh syarak lazimnya dibahagikan kepada dua bentuk iaitu; i) pelaburan dalam emas fizikal dan ii) pelaburan dalam bentuk akaun emas (Passbook)
Pelaburan Emas Fizikal
Emas fizikal yang dimiliki lazimnya diniatkan sebagai pelaburan untuk mendapatkan keuntungan. Biasanya emas ini berbentuk syiling, jongkong, bar dan wafer. Wajib dizakatkan sekiranya berat emas menyamai atau melebihi nisab 85 gram.Sebagai contoh, jumlah emas yang dimiliki diniatkan untuk pelaburan adalah sebanyak 400 gram maka:
Zakat Emas (pelaburan/perniagaan)
= Berat Emas x Harga Semasa x 2.5%
= 400 gm x RM140 (contoh) x 2.5%
= RM1,400

Jangan LALAI Langsai Zakat Emas. Keperluan Membayar Tak Boleh Dipandang Sepi

Akaun Emas (Passbook)
Terdapat bank menawarkan emas pelaburan berbentuk passbook atau Akaun Simpanan Emas. Akaun ini mencatatkan jumlah simpanan dalam unit gram emas yang dilaburkan. Pelaburan yang patuh syarak ialah fizikal emas itu wujud dan boleh dimiliki oleh pelabur. Wajib dizakatkan sekiranya ada niat pelaburan dan berat emas mencukupi nisab 85 gram.
Sebagai contoh, jika jumlah emas yang dimiliki dalam passbook sebanyak 200 gram maka:

IKLAN

Zakat Emas (pelaburan/perniagaan)
= Berat Emas x Harga Semasa x 2.5%
= 200 gm x RM140 (contoh) x 2.5%
= RM700

4.Emas Pelaburan Tidak Patuh Syarak
Pelaburan emas yang tidak patuh syarak lazimnya dibahagikan kepada dua bentuk iaitu; i) pelaburan dalam bentuk akaun emas (Passbook) yang tidak menyediakan emas fizikal dan ii) pelaburan emas melalui alam maya.
Akaun Emas (Passbook) Tanpa Fizikal Emas
Emas pelaburan passbook atau akaun simpanan emas tidak patuh syarak sekiranya tiada pegangan emas fizikal. Zakat hanya dikenakan ke atas pelaburan pokok sahaja sekiranya jumlahnya melebihi nilai nisab tahunan. Ia dikira mengikut formula Zakat Wang Simpanan.
Akaun Emas Maya
Emas maya adalah emas yang diniagakan untuk pelaburan secara bukan fizikal. Perniagaan emas maya menggunakan platform elektronik. Pelabur yang mempunyai akaun di broker tertentu boleh membuat arahan belian dan jualan emas dengan harga semasa dipaparkan di platform tetapi tidak boleh menuntut emas fizikal yang dibelinya.
Memandangkan jualbeli emas ini tidak melibatkan emas fizikal maka ia adalah tidak patuh syariah. Zakat hanya dikenakan ke atas pelaburan pokok sekiranya jumlah melebihi kadar nisab tahunan. Ia dikategorikan sebagai bayaran Zakat Wang Simpanan.
Kaedah kiraan Zakat emas pelaburan tidak patuh syarak:
Zakat
= Pelaburan pokok @ baki terendah x kadar zakat
= RM40,000 (contoh) x 2.5%
= RM1,000

Nota 1 Uruf Emas ialah kebiasaan pemakaian emas masyarakat setempat. Berat uruf emas di Wilayah Persekutuan bersamaan dengan 800 gram.
Nota 2 Nisab ialah nilai semasa 85 gram emas.

Persoalan?
Bagaimana pula emas perhiasan yang mempunyai batu perhiasan seperti batu permata dan sebagainya?
Jawapan: Semasa proses taksiran zakat emas, hendaklah dibahagi dua berat emas perhiasan itu dengan andaian separuh daripada beratnya adalah berat batu perhiasan tersebut.
Setiap Muslim bertanggungjawab untuk memastikan hak Allah SWT yang tersimpan di dalam hartanya dikeluarkan sebagai zakat. Ia bukan sekadar membersihkan harta daripada unsur-unsur yang tidak halal kerana termakan harta milik asnaf malah dapat melestarikan keberkatan. Zakatlah satu cara bagi menjamin keberkatan yang dapat pula menjamin kebahagiaan umat manusia.

Info: www.zakat.com.my

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI