Katalah apa saja kepadanya pun.. tapi sebagai wanita yang mempunyai misi besar dan berhasrat mahu ‘menjentik’ hati wanita lain untuk mengenakan hijab, Vivy Yusof enggan melatah dengan sindiran negatif yang dilemparkan kepadanya. Jelas usahawan muda dan berjaya yang tersenarai dalam Forbes Under 30 ini, sudah tiba masanya wanita Islam terutama yang berhijab bangkit memperkasakan diri.

Ditemui ketika majlis The Merdeka Duck di Muzium Negara, Vivy tak putus-putus memberi suntikan inspirasi. Bukan saja melalui ketegasannya dalam setiap jawapan yang diberikan bahkan dengan keadaan diri yang sedang sarat hamil anak ketiga.. Vivy tetap gagahkan diri bertemu khalayak dan menjayakan majlis tersebut. Bayangkan dengan perut yang makin membesar dan pergerakan yang makin perlahan, tetap bergaya cantik dan ceria meraikan pengunjung.

“Macam mana nak perkasakan wanita dengan hijab? Pada saya, semuanya kena mula dari diri sendiri. Saya rasa kita selaku wanita berhijab kena bangga, progresif, moden dan ubah cara pemikiran. Dalam pada itu, kita kena sentiasa berfikir secara positif.

Dan, jangan ada perasaan nak jatuhkan orang lain mahupun rendahkan diri kita dengan seribu satu alasan. Jujurnya, saya memang nak lihat kaum wanita hari ini jadi lebih progresif dan kuat. Baik dari segi mental juga fizikal.”

Diaju pertanyaan tentang persepsi segelintir wanita yang beranggapan memakai dUCkscarves seolah-olah memiliki jenama mewah terkenal, Chanel.. Vivy selaku Pengasas The Duck Group dan FashionValet terpaku sambil melempar senyuman.

“Saya rasa itu salah satu my dream sebab nak naikkan taraf hijab. Memang ada banyak tudung yang affordable dan bermacam-macam corak serta jenis dijual di pasaran. Tapi saya mahukan sesuatu yang lebih unik dan berbeza seiring dengan kehendak wanita muslimah ketika ini.

Ada pihak yang mempertikaikan tentang harganya.. pada saya, kenapa jika berkaitan religion kena murah? Islam itu ‘mahal’.

Tak dinafikan, orang luar tengok ‘dUCk woman‘ sebagai wanita yang berdaya saing, memberi inspirasi dan sebagainya. Jadi, kita sebagai wanita perlu ada aspirasi. Bila ada yang melabelkan dUCkscarves sedemikian, saya take it as a compliment.

Secara tidak langsung buatkan mereka rasa tertarik dan hendak pakai tudung. Kami di The Duck Group juga banyak terima feedback dari mereka yang dulunya tak berhijab kini dah mengenakan tudung. Kebanyakan mereka mengaku takut dilabel kolot dan ketinggalan bila pakai tudung.. tapi bila dapat tahu tentang dUCkscarves, rekaan dan kualitinya.. mereka lebih berani untuk berhijrah. Sudah tentu saya rasa puas bila dapat buat orang tergerak hati hendak berubah.”

Berhubung isu ciplak rekaan dUCkscarves yang semakin berleluasa, Vivy bagaimana pun enggan mengulas lanjut kerana tidak mahu gejala ini menjadi penghalang kreativiti. Apa yang pasti, usahawan berusia 30 tahun ini berkata pihaknya telah dan sedang melakukan pelbagai cara untuk mengatasi perkara itu. Namun, tidak mahu terlalu menguar-uarkannya kerana percaya mutu dan kualiti dUCkscarves akan terus dipertingkat saban tahun.

 

Jangan Lupa Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: