Watak antagonis, perampas, penggoda, perempuan simpanan dan mata duitan cukup stereotaip dengan nama aktres Zila Bakarin. Bermodalkan imej seksi, dia mula dikenali sebagai pelakon berbakat besar hingga membuatkan penonton ‘membenci’ watak yang dimainkan.

Namun besarnya kuasa Allah. Hanya beberapa hari sebelum PKP berkuat kuasa atau setepatnya pada Februari 2020 lepas, Zila membuat transformasi besar dengan memakai hijab sepenuhnya.

IKLAN

Buat seorang anak seni, keputusan berhijab tentulah sesuatu yang sangat besar kerana melibatkan masa depan kerjaya mereka. Tawaran berlakon biasanya didasari karakter dan kesesuaian imej artis, jadi kebanyakan yang telah berhijab, kini bagai kehilangan sumber rezeki.

Wawancara dengan Zila atau nama penuhnya Rosmawati Bakarin di stesen radio Zayan bagai mendedahkan realiti tersebut. Zila, 45 tahun, juga turut berkongsi beberapa perubahan yang dilalui selepas berhijab dengan para peminat.

“Alhamdulilah saya tetap saya, imej saja yang berubah. Sebenarnya saya dah mula sikit-sikit sejak tahun lepas, di Instagram pun ramai perasan perubahan ni sejak saya melakonkan watak bertudung. Tapi yang setepatnya pada Februari before PKP.

Saya jenis nak pakai apa pun, saya pakai. Tak peduli apa orang nak cakap, cakaplah. Tapi itulah orang kata, hidayah milik Allah… Saya dapat hidayah tu pada waktu saya takde plan langsung pun nak berubah.

Ceritanya hari tu, saya macam biasa dengan rutin hantar dan ambil anak di sekolah. Saya dah bersiap dengan baju sweater panjang dan seluar jeans. Tiba-tiba bila keluar, sampai di bawah saya rasa sejuk teramat sangat. Macam tak pakai baju dan keluar bilik air sejuknya!

Jadi saya pun naik atas balik, pusing-pusing dalam rumah dan keluar balik. Tapi masih rasa sejuk juga.

Tak semena-mena, ada sesuatu yang menggerakkan saya ambil selendang di laci dan pakai. Saya keluar semula, naik kereta dan tiba-tiba rasa safe sangat. Selama ni tak rasa pun perasaan tu.

LEBIH SELAMAT

Lepas ambil anak di sekolah, dia tegur… “Mama, seriously? Serious la you pakai tudung!”

Saya pun soal balik, “Cantik tak Mama pakai tudung?” dan dia jawab, “Yes Mama, tapi kalau nak pakai tudung pakailah anak tudung sekali kat dalam tu, nak tutup rambut…” Dan alhamdulilah, itulah permulaan saya berhijab.

Suami saya mulanya tak percaya sebab dia jenis tak kisah saya pakai apa. Tapi saya yakin dia dan anak-anak gembira dengan perubahan ni.

Selain niat, kekuatan nak berhijab ni pun sebenarnya datang daripada mereka. Saya selalu cakap dalam hati, “Aku buat ni kerana Allah Taala,” jadi dari situ saya mula yakin bahawa saya tak perlu kisah pandangan orang. Cukuplah yang penting antara kami sekeluarga.

Zila Bakarin dan suami tersayang, Azri Izhar.
Keluarga kecil Zila Bakarin. Bahagia dengan dua puteri mereka, Kasih, 11 tahun, dan Chinta, 8 tahun.

PERUBAHAN

Selepas berhijab, perbezaan paling besar sekarang adalah respek. Orang lebih respek saya dari segi kata-kata dan perbuatan. Bukanlah dulu takde respek, ada, cuma sekarang nampak bezanya. Contoh bila di set, dulu kami semua cakap ‘lepas’ je tapi sekarang lebih sopan dan ‘berlapik’.

Satu lagi perubahan, dah tentulah dari segi job. Tawaran sekarang tak semeriah dulu. Jujurnya memang sekarang saya takde job lepas berhijab. Mungkin zaman dulu orang panggil saya sebab watak yang diberi daring, sesuailah dengan imej Zila Bakarin tapi sekarang banyak watak yang ditawarkan tak sesuai dengan saya.

Tak apalah, bagi saya selagi kami anak-beranak masih boleh makan, saya anggap itulah rezeki kami. Insyaallah mungkin Tuhan aturkan yang lebih baik akan datang,” akhiri Zila dengan senyuman.