Sepetang bersama pereka fesyen Linda Isa, menyelak pelbagai kisah fesyen serta gaya generasi moden. Walaupun orangnya kecil, namun anak didik Adnan Hassan ini punya bakat yang amat besar serta matang berbicara soal trend semasa.

Dilahirkan pada 5 Mac 1978, wanita ini dengan tegas berkongsi kecintaannya terhadap fesyen tempatan. Ikuti bual bicara Nona dengan Linda Isa tentang dilema fesyen Melayu yang kelihatan malap di pasaran. Mampukah ia terus bertahan?

IKLAN
Kita Dikenali Kerana Pakaian Kita, Pereka Fesyen LINDA ISA Kongsi Tip Gaya Lokal Yang Awesome!
Linda Isa

Nona: Generasi muda lebih suka memakai pakaian kasual yang ringkas dan berunsurkan kebaratan. Pandangan anda?

Benar. Gaya simplicity kini lebih diminati kerana ia mudah disuai padan serta boleh dipakai ke mana saja. Tapi pada pendapat saya, kita masih boleh mengangkat jati diri dan warisan bangsa Melayu melalui rekaan fesyen tertentu.

Umpamanya penggunaan fabrik tempatan seperti tenun dan batik. Kedua-dua fabrik ini memang selesa dipakai, tidak kurang hebatnya dan mempunyai nilai estetika yang tersendiri. Contohnya koleksi Uniqlo yang bermotifkan batik.

Olahan fesyen kasual yang menggunakan fabrik dan motif tempatan juga merupakan satu cara halus untuk memperkenalkan identiti diri kita. Seperti satu statement tanpa suara, ‘Saya orang Melayu’.

Nona: Fesyen hijab di Malaysia banyak terpengaruh gaya Indonesia dan Timur Tengah. Komen anda?

Saya fikir mungkin kerana stail yang beraneka. Sebagai contoh, lilitan shawl dari Timur Tengah. Selagi ia sopan dan menutup aurat, itu bukanlah satu kesalahan besar untuk saya.

Pengaruh fesyen Islamik yang pelbagai juga boleh menggalakkan anak muda yang belum berhijab agar terbuka hati untuk memakainya.

Nona: Tip memilih baju lokal untuk kelihatan bergaya?

  • Sebelum mengenakan baju bermotif tempatan seperti batik, kenal pasti dahulu keperluannya. Adakah ke acara rasmi atau bersantai hujung minggu?
  • Baju kasual dengan motif flora dan fauna tempatan amat sesuai untuk anak muda.
  • Tak perlu mengenakan sesuatu fabrik contohnya tenun Pahang atau Pua Kumbu secara top-to-toe. Anda boleh suai padan dengan celana jean dan sepatu sneakers untuk gaya funky.
  • Untuk mereka yang berjiwa muda, pilih warna-warna cerah atau pastel seperti biru lembut, merah jambu, kuning mentega dan ungu untuk kelihatan segar. Elakkan warna-warna tanah.
  • Baju untuk ke acara rasmi pula seeloknya bermotif klasik atau geometri.

Nona: Do’s and dont’s untuk Muslimah glamor tampil ke acara red carpet?

Pastikan warna tudung dan baju sedondon atau mengikut tema yang sama. Elakkan pakaian beropol-ropol yang keterlaluan atau bergaya pelik. Anda perlu ingat bahawa tidak semua yang selesa itu sesuai ke acara glamor.

Nona: Siapa ikon Muslimah yang paling bijak bergaya?

IKLAN

Kita Dikenali Kerana Pakaian Kita, Pereka Fesyen LINDA ISA Kongsi Tip Gaya Lokal Yang Awesome!

Kita Dikenali Kerana Pakaian Kita, Pereka Fesyen LINDA ISA Kongsi Tip Gaya Lokal Yang Awesome!

Saya sukakan gaya hijabi Dina Tokio. Beliau adalah ratu cantik Muslimah yang juga penggiat fesyen. Saya kagum dengan sikapnya yang tidak lokek berkongsi ilmu fesyen dengan para pengikutnya.

 Nona: Apa dilema fashion designer pada waktu ini?

IKLAN

Kebanjiran fast-fashion copyright. Budaya meniru atau inspired design pereka bulat-bulat dan menghasilkan rekaan tiruan yang berkualiti rendah. Ia juga dijual dengan harga yang sangat murah!

Kita Dikenali Kerana Pakaian Kita, Pereka Fesyen LINDA ISA Kongsi Tip Gaya Lokal Yang Awesome!

Nona: Pesanan Adnan Hassan yang paling berguna untuk anda?

Sentiasa berkongsi ilmu dengan orang lain supaya kita mendapat lebih banyak ilmu baru. Katanya bila kita berkongsi ilmu, kita akan dianugerahkan lebih lagi ilmu.

Nona: Ramalan gaya untuk tahun 2020 nanti, apa yg bakal in and out?

Silhouettes dan prints yang pelik dan lebih berani. Tidak mustahil jika fesyen tradisional akan lebih menonjol. Norzalina Mohd Alias

Kita Dikenali Kerana Pakaian Kita, Pereka Fesyen LINDA ISA Kongsi Tip Gaya Lokal Yang Awesome!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI