WAWA ZAINAL

Sudah menjadi lumrah kehidupan ada ketika kita di atas, ada masa pula di bawah. Begitu jugalah yang dialami pasangan selebriti romantis Aeril Zafrel dan Wawa Zainal. Sebelum dikurniakan rezeki melimpah ruah seperti yang dinikmati hari ini, mereka juga pernah melalui liku hidup serba mencabar. Namun berkat kesungguhan untuk berjaya, kedua-duanya kini sukses dalam bidang yang diceburi.

IKLAN

Bagi Aeril, selain berlakon dia juga menjadi orang terpenting di sebalik perniagaan Wawa Cosmetics. Sementara Wawa atau nama penuhnya Nur Hawa Zainal Abidin pula dilihat
lebih aktif merencana hala tuju empayar Wawa Cosmetics berbanding kerjaya seni memandangkan perniagaan ini bukan hanya menjadi sumber pendapatan kepada mereka berdua. Bahkan turut menjana punca rezeki dalam kalangan agen dan stokis wanita Wawa Cosmetics di luar sana.

IKLAN

Bermula dengan jualan Wawa Soft Lens, jelitawan berusia 28 tahun ini terdetik untuk mengusahakan bisnes kosmetik miliknya, Wawa Cosmetics sekitar tahun 2018 lalu. Meskipun tidak sampai dua tahun Wawa Cosmetics berada di pasaran tetapi produk kecantikan ini mendapat sambutan luar biasa daripada peminat.

Sehingga ke hari ini Wawa Cosmetics memiliki pelbagai rangkaian kecantikan termasuk make up kit, lip matte, lip treatment, pemerah pipi, serum, EE cushion, bedak padat, eyeliner, eyebrow dan set mekap edisi baby girl Hayla dan Soffya.

Mengimbas kembali perjalanan awal sebelum bergelar usahawan kosmetik, Wawa terbuka berkongsi pengalaman bersama peminat di Instagram miliknya. Sambil memuat naik gambar di hadapan sebuah rumah, ibu tiga anak ini membuka cerita. “Inilah mahligai kami di awal perkahwinan dulu. Rumah sewa je. Masa tu nak beli rumah macam ni pun belum mampu. Ingat lagi.. masa lahirkan Attar duit simpanan cukup-cukup je nak bayar hospital, beli barangan baby. Tak ada pun barangan mahal untuk Attar.

Tapi syukur masa tu Instagram baru nak naik. Ramai gila peniaga barangan baby yang bagi gift review. Penuh satu bilik hari-hari tunggu abang posmen datang. Kedengaran selalu orang cakap-cakap, ‘Tu la ko nak kawin yang handsome aje. Cuba pilih yang kaya!!’. Punyalah cinta dengan Aeril Zafrel, saya tak kisah asalkan bahagia! Duit boleh cari tak apa. Ecewah macam dalam drama!

Lama-kelamaan tak tahan sebab asyik nak kena mintak duit suami je. Rasa malu yang amat. Daripada situ la Wawa start bisnes kecik-kecilan, online bisnes & alhamdulillah hari ini kami dah capai impian kami beli rumah, beli kereta idaman hasil meniaga. Syukur ya Rabb.”

Selepas kejayaan Wawa Cosmetics, suami isteri berjiwa besar ini melangkah setapak lagi ke hadapan dengan menceburi perniagaan madu dari Turki. Dikenali sebagai Soulmet, khasiat madu ini dikatakan baik untuk kesihatan. Memang rancak Wawa dan Aeril bina legasi!

Wawa di samping anak keduanya, Hayla
Cahaya mata terbaru Wawa & Aeril, Aya Soffya
Potret keluarga bahagia, kenangan ketika Wawa hamil Aya Soffya

Disember lalu, keluarga bahagia ini menerima kehadiran orang baru yang juga cahaya mata ketiga Wawa dan Aeril yang diberi nama Aya Soffya. Khabarnya, nama indah Aya Soffya diambil sempena nama sebuah masjid di Turki. Pastinya, ia rezeki berganda buat mereka kerana selain bisnes yang semakin maju dan kemampuan memiliki rumah sendiri serta kereta mewah, mereka juga dikurniakan seorang lagi cahaya mata comel sebagai penyeri rumah tangga.

Wawa dan Aeril berkahwin pada tahun 2012 sebelum dikurniakan anak sulung, Ahmad Fakharuddin Attar dan anak perempuan, Hayla Maghfirahtul Azdkiyaa.

 

Kredit foto: Instagaram Wawa Zainal