Kebajikan itu sebaik namanya, keramahan seramah wujudnya dan kebaikan sebaik rasanya. Orang yang akan dapat manfaat dari semua itu adalah mereka yang melakukannya dan memperoleh ketenteraman, lapang dada dan damai.

Berbuat baiklah sesama manusia, nescaya akan memperoleh kebahagiaan di hati, dunia serta akhirat.

IKLAN

Perancangan Allah itu sangat indah, semuanya berlaku secara tiba-tiba dan pantas bila bermulanya detik negara kita Malaysia menerima Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan jumlah pesakit COVID-19 mula meningkat.

“Timbulnya idea untuk membantu menjahit pakaian wira barisan hadapan kita bila melihat video frontliners yang duduk mencangkung di atas lantai, memotong dan membuat baju PPE.

Saya terkejut dan sedih sekali melihat keadaan itu. Ini bukan kerja atau kemahiran mereka. Bermula dari saat itu, terdetik dalam hati saya untuk membantu dan order fabrik dengan modal sendiri. Niat saya hanya satu, ikhlas ingin membantu mereka yang berjuang untuk kita semua.

Menangis Terima Baju PPE Radzuan Radziwill, Frontliners Kita Pernah Terdesak Gunakan Plastik Sampah

Saya buat panggilan pada teman-teman doktor di Hospital Serdang untuk dapatkan segala informasi. Dari situ mereka bagi pakaian PPE dan saya bawa pulang, menjahit sampel.

Tapi fabrik tidak ada waktu itu kerana semua kain perlu dapat kelulusan daripada KKM. Kita tidak boleh guna fabrik yang tidak ada piawaian dan mesti diluluskan oleh KKM.

Pihak hospital order fabrik tersebut dan saya dapatkan rakan teman lain untuk turut sama membantu bagi membeli kain tersebut. Saya akan jahit for free, mengikut kemampuan saya di rumah.

Pada awalnya kita order 3 roll dulu, satu roll dalam 2000 meter boleh siap 800 helai. Kita perlu 2.5 meter untuk satu set, ini termasuklah jubah luar yang berlengan, topi, tudung, sarung tangan dan sarung kasut kiri dan kanan.

Alhamdulillah, pada peringkat awal hari tu dapatlah saya siapkan 30 hingga 40 helai sehari. Bila disampaikan kepada doktor dan jururawat di hospital ada yang sampai menitik air mata.

Mereka sangat memerlukan pakaian tersebut sebab kritikal sangat dan sebelum ini plastik sampah pun mereka guna untuk langkah jaga keselamatan diri. Saya amat bersyukur dan terharu, semoga dengan usaha dan bantuan sikit saya ini dapat membantu mereka semua,” jelas Datuk Radzuan Radziwill.

IKLAN

Menangis Terima Baju PPE Radzuan Radziwill, Frontliners Kita Pernah Terdesak Gunakan Plastik Sampah

Pastinya dalam keadaan sekarang permintaan semakin tinggi, “Ya, sekarang saya menerima lebih 600 yang PM saya di media sosial. Tak pernah-pernah mendapat mesej sebanyak itu, ramai yang mengucapkan terima kasih dan membuat permintaan untuk pakaian PPE.

Sayang sekali, stok fabrik sangat kritikal. Ini pun saya gunakan stok simpanan yang masih ada. Banyak sangat permintaan daripada pihak hospital kerajaan, swasta dan penjara.

Buat masa sekarang, kita akan menghantar ke Hospital Kluang, Johor. Di sana kes paling tinggi  dan kita hantar ke sana segera.

IKLAN

Ada yang meminta untuk beli dan sebagainya tetapi kita memang buat untuk kebajikan. Kita bagi pada pihak hospital tetapi jika hospital tersebut dapat membeli fabrik dengan cepat, lebih baik dan kami akan terus jahit. Jika tidak, perlu menunggu kerana sukar untuk mendapat stok fabrik tersebut.

Selain itu, alhamdulillah saya turut mendapat sokongan daipada beberapa orang designer lain seperti Salikin, Rizman Ruzaini, Qudyn, Hatta dan pelapis designer lain. Dalam keadaan pergerakan yang terhad ini, insyaAllah kami akan usahakan. Saya akan memberi sampel kepada mereka dan sekarang kami menunggu order fabrik untuk sampai,” ujar Datuk Radzuan.

Sedikit kata-kata perkongsian Datuk Radzuan kepada semua barisan frontliners kita dan buat rakyat Malaysia, “Kalau untuk bercakap tentang perkara ini boleh membuatkan kita menitis air mata. Lihat sendiri bagaimana mereka menyabung nyawa untuk menyelamatkan mangsa-mangsa COVID-19 ini.

Saya berharap mereka janganlah tumbang, Orang Melayu cakap, kalau mereka tumbang, orang di belakang ini lagi akan tumbang. Kuatkanlah semangat dan berserah kepada Allah, jangan tumbang waktu ini kerana kami sangat memerlukan anda semua.

Walaupun kita lihat keadaan mereka, makan pun tak sempat dan sebagainya. Saya dan rakan designer lain akan cuba membantu anda semua sebaik mungkin, insyaAllah.

Buat semua rakyat Malaysia dengarlah perintah berkurung ini, duduk di rumah. Itu pun merupakan sumbangan terbaik anda kepada negara. Terima kasih.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI