Selain bulan puasa, kebelakangan ini juga ramai yang menghidap batuk kerana perubahan cuaca. Boleh dikatakan ‘musim batuk’ menjelma semula kerana yang terkesan bukan orang dewasa sahaja malah kanak-kanak dan warga emas.
Langkah berjaga-jaga bersedialah dengan bekalan ubat batuk supaya sakit tersebut tidak berlarutan.
Namun, dalam perkembangan terbaharu, pihak berkuasa kawalan dadah kebangsaan telah menarik 14 produk ubat batuk yang dikhuatiri memberi efek negatif kepada orang ramai.
Ini bermakna, tidak semua ubat batuk di pasaran selamat digunakan. Pastikan kandungan pada pembungkusannya diperiksa terlebih dahulu.
UBAT BATUK
Pihak berkuasa kawalan dadah kebangsaan telah membatalkan pendaftaran 14 produk mengandungi pholcodine di Malaysia.
Pholcodine ialah ubat batuk opioid yang bertindak terutamanya dengan menekan refleks batuk dalam sistem saraf pusat.
Manakala Agen Penghalang Neuromuskular (NMBAs) adalah bahan yang digunakan sebagai pra-pembedahan untuk merehatkan otot-otot.
Ads
Data yang ada menunjukkan bahawa penggunaan pholcodinedalam 12 bulan sebelum pembedahan, adalah faktor risiko untuk kejadian alahan serius dengan penggunaan Agen Penghalang Neuromuskular.
Setelah mempertimbangkan bahawa tiada langkah meminimumkan risiko yang sesuai boleh diambil bagi mengurangkan risiko ini dan tidak mungkin untuk mengenal pasti populasi pesakit yang mendapat manfaat pholcodinemelebihi risikonya, maka keputusan telah diambil untuk menarik balik ubat yang mengandungi pholcodine daripada pasaran.
Ads
Ads
Ramai nampaknya pernah guna produk-produk ini. Produk lain masih boleh guna. Sebagai contoh Difflam seperti di dalam gambar sahaja yang ditarik balik. Difflam lain masih selamat digunakan.
Sumber: Public Health Malaysia
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Lepas ini kalau rasa stres, cepat-cepat ambil dan nikmati kudapan kuaci. Selain membuatkan anda ‘khayal’ untuk membuka kulitnya… hakikat yang ramai tak sedar tentang kuaci adalah ia menyimpan pelbagai manfaat. Lebih mengujakan, kebanyakan khasiat yang terkandung dalam cemilan ini sangat baik untuk kaum wanita. Tak percaya? Ini rahsianya!
Kuaci atau ada yang menggelarnya biji labu kaya dengan vitamin E, tinggi serat, kalsium dan protein.
Zat besi – Badan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan kuaci merupakan salah satu makanan yang baik untuk penyerapan zat besi dalam badan. Nutrisi ini diperlukan bagi menyokong fungsi enzim, meningkatkan sistem imunisasi dan melindungi fungsi reproduksi.
Lemak Baik – Hampir 90 peratus kandungan lemak di dalam kuaci ialah lemak baik yang berfungsi membantu mengawal kadar kolesterol jahat (LDL) dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) sekaligus mencegah penyakit kardiovaskular.
Vitamin E – Uniknya, kuaci mempunyai hampir semua bentuk Vitamin E yang dipercayai mudah diserap oleh badan. Melaluinya, ia mampu melindungi kesihatan kulit dan membuatkan anda tampak awet muda.
Protein – Kuaci mempunyai protein yang tinggi dan mudah dihadam untuk membantu menstabilkan kandungan gula dalam darah. Apabila kadar gula dalam darah menjadi stabil, berat badan juga akan terkawal.
Serat – Kandungannya yang tinggi serat bermakna akan menghasilkan lebih banyak tenaga untuk proses penghadaman. Apabila banyak tenaga digunakan, lagi cepat kalori terbakar. Ringkasnya, ia baik untuk dijadikan snek diet.
Magnesium – Menimbulkan rasa tenang dan menjauhkan anda daripada gejala stres, migrain dan sebagainya.
Kelebihan menikmati kuaci pula adalah seperti berikut.
Mencegah kanser dan penyakit berbahaya
Baik untuk kesihatan tulang dan menghindari penyakit osteoporosis
‘Ubat penenang’ di kala stres kerana kandungan magnesium yang ada
Kulit lebih berseri dan sihat disebabkan agen anti oksidan yang dibekalkan di dalamnya
Menjaga kesihatan jantung
Anti inflamasi semula jadi
Melindungi prostat dan saluran kencing
Baik untuk perkembangan janin
Mendapat tidur yang lena
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Amboi, tudung bawal Che Ta ‘laku keras’ di pasaran! Pelakon yang juga usahawan jelita, Rozita Che Wan atau mesra disapa Che Ta menjadi bualan ramai dek tudung bawal keluaran baharunya yang bertatah mutiara laris di pasaran.
Mana tidaknya, tudung bawal yang cukup sinonim dalam kalangan para hijabi tersebut bukan saja berkualiti. Malah dijual pada harga mampu milik iaitu RM25 sehelai.
Khabarnya dalam masa kurang dua jam, sebanyak 20,000 helai tudung bawal Che Ta telah berjaya dijual!
Kredit Instagram @rozitachewan1Kredit Instagram @rozitachewan1Kredit Instagram @rozitachewan1
Tidak menyangka penerimaan pelanggan terhadap tudung tersebut meraih sambutan menggalakkan, usahawan berusia 50 tahun ini meluahkan rasa syukur.
“Alhamdulillah, saya sendiri tidak sangka akan mendapat sokongan sebegini. Terima kasih kepada semua yang tidak jemu-jemu menyokong terutama para stokis yang sentiasa berada di belakang saya.”
Bawal Che Ta yang diperbuat daripada material cotton voile terdapat dalam pelbagai variasi warna menarik. Antaranya beige, kelabu, biru dan merah jambu.
Kredit Instagram @rozitachewan1Kredit Instagram @rozitachewan1
Kredit Instagram @rozitachewan1
Yang pasti, ini bukanlah kali pertama Che Ta menjual produk keluarannya dengan harga mampu milik.
Terdahulu, isteri Zain Saidin ini memperkenal inai ‘instant’ Inai Che Ta pada September lepas yang diusahakan bersama rakannya, Anas Zahrin.
Difahamkan inai tersebut sudah terjual sebanyak 100,000 kotak.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Cara paling mudah untuk mendapat kebaikan buah-buahan sitrus ialah dengan memakannya terus atau dijadikan jus. Namun ramai pakar pemakanan menyarankan pengambilan buah-buahan dalam bentuk segar supaya mendapat manfaat serat yang penting untuk sistem penghadaman dan melancarkan aliran keluar bahan buangan daripada badan.
Apabila menyebut tentang khasiat buah-buahan sitrus, perkara pertama yang terlintas dalam fikiran ialah kandungan vitamin C atau asid askorbik. Terkenal dengan rasa manis dan masam (atau benar-benar masam) dengan bau yang unik serta mampu membuatkan kebanyakan orang kecur air liur ini sebenarnya menawarkan banyak manfaat.
Sejak dulu, buah-buahan sitrus sememangnya diakui penting dalam pencegahan penyakit skurvi. Vitamin C juga adalah bahan anti oksidan yang berfungsi melawan radikal bebas. Ia menguatkan sistem imun badan dan mengurangkan risiko kanser.
Kajian di seluruh dunia menunjukkan bahawa ia juga boleh merangsang kesihatan sistem kardiovaskular (jantung) dengan kandungan fitonutrien di dalamnya mampu merendahkan tekanan darah yang sekali gus mengurangkan risiko sakit jantung.
Berdasarkan maklumat Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, buah-buahan sitrus juga kaya dengan folate, yang menjadikan ia ‘makanan tambahan’ yang baik untuk wanita hamil. Apa yang lebih penting, ia mampu mengurangkan risiko kecacatan pada anak di dalam kandungan.
Kandungan vitamin C membantu badan menyerap zat besi dengan lebih cepat sehingga dua hingga empat kali ganda. Manfaat ini amat penting kepada vegetarian atau golongan yang tidak mengambil makanan daripada sumber haiwan. Ia juga disarankan untuk wanita yang sering mengalami masalah anemia atau kurang darah.
Pengambilan vitamin C secukupnya secara berkala dan berterusan juga dipercayai merendahkan peluang mendapat masalah tekanan darah tinggi, kanser dan sakit jantung. Malah ia juga sangat penting untuk membantu merangsang dan menguatkan daya ketahanan badan. Semua bauah-buahan sitrus mempunyai ciri haruman tersendiri yang biasanya digunakan untuk membuat minyak asas bagi aromaterapi dan minyak wangi.
Berikut adalah jenis buah-buahan sitrus yang terdapat di pasaran.
OREN
Dianggap sebagai raja sitrus, jenis yang paling terkenal ialah Valencia dan navel. Ia boleh dijadikan kaedah membersihkan kulit secara semula jadi. Ia juga digunakan dalam bahan pencuci, minyak wangi dan masakan.
LEMON
Bentuknya bujur, berkulit tebal dan berwarna kuning serta mempunyai rasa yang masam. Ia mempunyai banyak khasiat dalam kesihatan dan sering digunakan sebagai bahan nyah kuman pada luka. Ia juga bertindak sebagai astringen (ubat mengecurkan tisu kulit) dan mempunyai kesan anti radang.
LIMAU NIPIS
Ia mempunyai lebih banyak asid berbanding buah-buahan sitrus yang lain. Kebiasaannya, ia digunakan sebagai minuman, masakan dan bahan untuk membersihkan badan.
LIMAU MANDARIN
Buah oren tanpa biji dan struktur kulitnya yang ‘longgar’ mudah untuk dikupas. Ia mempunyai rasa lebih manis berbanding buah-buahan sitrus yang lain dan ia mempunyai kandungan serat yang tinggi.
TANGERIN
Tangerin ialah nama popular bagi buah sitrus dalam kumpulan seperti oren tetapi saiznya lebih kecil dan leper. Kulitnya nipis dan berbau wangi. Ia kaya dengan vitamin C,A,B1,B2 dan B6, kalsium, zat besi dan potassium.
LIMAU GEDANG
Satu kumpulan buah sitrus yang besar serta kaya dengan serat, beta karoten, zat besi dan kalsium. ROSMAH IDAYU ABU SAMAH
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Alhamdulillah, tahniah buat Afifah Nasir dan Syed Hariz atas kelahiran cahaya mata sulung mereka baru-baru ini. Sejak hari pertama disahkan hamil, pasangan ini cukup teruja menjadi ibu bapa dan amat menanti-nantikan kelahiran permata hati kesayangan ...