Jasa seorang ibu melahirkan dan membesarkan anaknya dengan penuh kasih sayang tak dapat dibalas dengan wang ringgit. Memori bersama ibu kekal sampai bila-bila, lebih-lebih lagi apabila wanita kesayangan telah pergi buat selama-lamanya. Pelakon berdarah kacukan Melayu-Scottish ini rupanya mempunyai kisah tersendiri dengan ibunya sehingga menjadi inspirasi untuk memulakan perniagaan.

IKLAN
Foto: Instagram @catrionabrianross
Foto: Instagram @catrionabrianross

Catriona Noorhayati Ross Bahrin Ross atau lebih mesra disapa Catriona ini mula berjinak-jinak membuka perniagaan mini katering. Apabila ditanya kenapa Nasi Arab menjadi pilihan anak wanita kelahiran Kelantan ini, jawabnya, “Nasi Arab menjadi pilihan sebab saya memang minat dengan masakan Arab.

Foto: Instagram @catrionabrianross

Akibat terlalu kerap makan Nasi Arab saya nekad untuk cuba masak sendiri. Lagipun makanan Arab ni terlalu dekat di hati. Dulu waktu kecil, saya sekeluarga pernah tinggal di Arab Saudi dan terbiasa dengan makanan Arab. Waktu itu arwah ibu masa ada dan kami adik beradik selalu bawak ibu pergi makan ke restoran Arab,” tutur Catriona yang memang suka berkongsi pelbagai jenis masakan terutama makanan sihat di laman media sosial miliknya.

Foto: Instagram @catrionabrianross
Foto: Instagram @catrionabrianross

Walaupun menerima tempahan masakan buat graduan Komunikasi Massa dari Universiti Putra Malaysia (UPM) ini sedikit penat tapi bahagia kerana suka dengan apa yang dilakukan olehnya. “I truly did what I enjoy doing. Spent my time at home cooking and taking orders for my Mandy Chicken rice or Nasi Arab to some of you. Terima kasih sangat pada yang order sepanjang PKP ni.

IKLAN
Foto: Instagram @catrionabrianross
Foto: Instagram @catrionabrianross

I was also offered to do a small scale catering today which I was so excited about. It was a makan-makan for a few people and I’m so happy all turned out well. Thank you for ordering tau!

IKLAN
Foto: Instagram @catrionabrianross
Foto: Koleksi Majalah Nona

Ramai tanya tak penat ke buat kerja all alone. Honestly, kadang-kadang tu rasa macam nak tidur je tapi bila tengah buat tu rasa best and bila orang suka, rasa puas, terus tak jadi nak rest,” coret Catriona tentang perniagaan kecil-kecilannya. Semoga Catriona maju jaya bergelar usahawan makanan dan mana tahu lepas ini, perniagaan mini katering Catriona berubah ke skala yang lebih besar. Kalau dah rezeki tak ke mana kan?

Foto: Instagram @catrionabrianross
Foto: Instagram @catrionabrianross

*Kaki tak penat berjalan kalau pakai kasut yang selesa.