Buletin

Sisi Ceria TENGKU PERMAISURI SELANGOR, Teruja Dekati Aktiviti Harian Penduduk Sekinchan!

IKLAN

Dari riak muka Duli Yang Maha Mulia Tengku Permaisuri Selangor, dah dapat tengok betapa terujanya baginda mendekati dan mendalami aktiviti harian penduduk di Sekinchan, Selangor. Lengkap berpakaian kasual kemeja lengan panjang dan seluar sedondon putih serta kasut sneakers... kunjungan Tengku Permaisuri Norashikin di daerah Sekinchan hampir sehari tersebut turut dimanfaatkan dengan melawat lokasi-lokasi menarik yang terdapat di sana.

Rombongan baginda pada 1 Mei lepas bersempena cuti umum Hari Pekerja… tiba di Sekinchan seawal pukul 9 pagi dan disambut Ahli Dewan Negeri Sekinchan yang juga merupakan Speaker Dewan Negeri, Ng Suee Lim.

IKLAN

Sejurus sampai, Tengku Permaisuri Norashikin dibawa ke Ah Ma House untuk melihat demonstrasi membuat kuih tradisional masyarakat Cina. Enggan melepaskan peluang, baginda sendiri berkenan mencuba memasak kuih kapit menggunakan kaedah lama.

Walaupun panas dan memakai sarung tangan untuk menghasilkan kuih tradisi Cina tersebut, tapi jelas terserlah reaksi teruja baginda menikmati pengalaman cukup bermakna itu. Sambil disaksikan pengusaha dan pembuat kuih kapit di sana.

Usai beramah mesra dengan pekerja di Ah Ma House, baginda kemudian diiring ke kawasan Tali Air 5 untuk menikmati pemandangan sawah padi yang sedang menghijau.

Bayangkan, dengan keindahan jelapang padi luas terbentang dan angin sepoi-sepoi… pasti sesiapa sahaja terpegun dan enggan berganjak daripada menatap panorama semula jadi di Sekinchan ini.

IKLAN

Tak mahu ketinggalan menyaksikan suasana persekitaran, baginda juga berkenan mengayuh basikal sejauh 500 meter untuk ke Muzium Padi. Wah, memang best! Terus teringat kenangan waktu kecil di kampung halaman suatu masa dulu.

Jika awal pagi tadi, Tengku Permaisuri Norashikin melawat ke Ah Ma House untuk pembuatan kuih kapit… seterusnya baginda berkenan berangkat ke perusahaan produk makanan industri kecil sederhana (IKS) di Wisma Masri.

Tidak sekadar berkunjung, baginda juga meluangkan masa memasak adunan kuih tradisi masyarakat Melayu pula iaitu kuih bahulu di samping meninjau produk jualan IKS seperti kerepek dan sebagainya.

Baginda kemudian dibawa singgah ke jeti pendaratan ikan di Kampung Bagan bagi mendekati dan melihat sendiri rutin harian para nelayan setempat.

Antara lokasi lain yang sempat dilawati baginda ialah Hotel A+, Restoran Lembah Bernam, Restoran Secret Garden, Kilang Elektrik KHIND dan Hotel Farm Ville.

IKLAN

Sebelum berangkat pulang ke singgahsana, lawatan Tengku Permaisuri Selangor di Sekinchan diakhiri dengan meneroka keajaiban dan keunikan Blue Tears di pesisir sungai di Kuala Selangor dengan menaiki bot dari Jeti Sky Mirror.

Ramai yang memuji sikap mesra rakyat yang dimiliki baginda… tidak kurang juga yang mengagumi gaya dan kecantikan Tengku Permaisuri Norashikin ketika membuat lawatan ke Sekinchan.

 

Sumber : Selangor Royal Office

 

 

 

 

 

 

 

IKLAN