FIDA RAMLI

Melihat gaya hidup Nurafirda Ramli hari ini pasti membuatkan ramai wanita mahu menjadi sepertinya. Bukan hanya menjalani kehidupan senang, ada kereta mewah dan bergaya mahal dari hujung rambut ke hujung kaki bahkan dia juga memiliki bisnes yang semakin maju. Hasil keuntungan berniaga, tidak dinafikan usahawan wanita ini mampu membeli apa sahaja yang diimpikan selama ini.

Hakikatnya, untuk Nurafirda atau mesra disapa Fida sampai ke tahap sekarang bukanlah satu perkara mudah. Apatah lagi dia tidak mempunyai pengetahuan luas dalam bidang perniagaan dan berdepan pelbagai ujian sepanjang berniaga.

IKLAN

Pun begitu, ia tidak menjadi penghalang untuk Fida mencuba potensi diri dan membuktikan wanita sepertinya juga mampu berjaya jika rajin berusaha.

Fida Ramli

Di samping keluarga
Bersama bapa & suami

Mengaku mula berniaga dari bawah, ibu kepada dua cahaya mata tersebut tenang menyusun bicara. “Saya berasal dari Gombak. Mak seorang suri rumah yang berumur 61 tahun dan bekerja dengan mengambil upah jahit baju. Abah pula baru habis kerja tahun ini sebagai office boy penghantar surat. Saya anak bongsu daripada tiga adik-beradik perempuan.

Masa mak mengandungkan saya, mak abah mengalami kemalangan jalan raya. Waktu itu mereka sedang dalam perjalanan ke tempat kerja. Disebabkan hendak elak sebuah kereta yang menggelongsor ketika naik bukit, abah dan mak terbabas. Akibatnya, perut mak terhentak dan jatuh ke longkang. Kesan daripada kemalangan itu, saya lahir sumbing.”

Tambah Fida lagi, kerana keadaan itu dia sering menjadi bahan jenaka rakan-rakan. “Memang dari kecil selalu je orang ejek. Mulut senget la, sumbing la. Cuma bila dah besar ni, orang ejek buat filler tak jadi sebab tu jadi mulut macam tu. Padahal saya tak pernah buat filler. Ada juga parents yang tak bagi saya kawan rapat dengan anak mereka sebab takut nanti dapat anak sumbing dan anggap ia keturunan.”

Reda terima ketentuan takdir, Fida bagaimanapun enggan ambil peduli kata-kata sindiran. Sebaliknya fokus Fida lebih kepada usaha membantu keluarga khususnya kedua-dua ibu bapa. “Saya belajar sampai Kemahiran Tahap 3 Kulinari Art saja. Tak sampai diploma pun sebab tak mampu dari segi wang ringgit. Bagi saya, ada baiknya saya kerja cari duit untuk bantu keluarga. Jadi saya mula kerja part time dari umur 16 tahun. Kerja tetap pertama saya ialah waitress di sebuah restoran pusat beli-belah.

Lepas tu saya dapat offer kerja sebagai coordinator di Hotel Royale Chulan. Hampir setahun setengah, saya cuba jadi sales person pula sebab boleh dapat gaji lebih tinggi. Dari Admin Sales sampailah jadi Sales Manager yang bergaji RM5,000 sebulan.

Akhirnya pada Februari tahun lepas saya ambil keputusan berhenti kerja kerana depression. Dalam masa sama, saya nampak kerjaya sebagai usahawan lebih menguntungkan, boleh simpan duit dan mampu bantu lebih ramai orang,” dedah Fida yang berpengalaman 10 tahun dalam bidang perhotelan.

“Berniaga ni mulanya suka-suka je pada Februari 2019 sebab nak tambah duit belanja. Sepanjang kerja, saya tak pernah ada duit simpanan sebab kebanyakannya guna untuk bayar commitment. Bulan Julai 2019, saya mula serius berbisnes dan daftar syarikat di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Dari situ saya sedar arah tuju bisnes yang boleh pergi jauh dan saya mula sebagai agent dengan RM600.

IKLAN

Alhamdulilah disebabkan nak sangat berhenti kerja dan buktikan dekat abah dan suami yang saya boleh pergi jauh dalam bisnes, saya berjaya kumpul simpanan lima angka dalam masa tiga bulan. Barulah suami dan abah sokong keputusan saya,” ujarnya yang pernah mengalami kerugian sehingga RM202,000 baru-baru ini.

Bertungkus-lumus menjana pendapatan melalui perniagaan, impian wanita berusia 29 tahun ini untuk membahagiakan ibu bapa akhirnya dimakbulkan. “Saya pernah duduk flat, api dengan air kena potong dan terpaksa pinjam dengan jiran bawah rumah sambung pakai extension je. Mak masak untuk kami sekeluarga pakai periuk nasi. Itu belum kira hutang-piutang lain lagi.

IKLAN

Abah tak pernah jalan-jalan dan naik kapal terbang. Jadi saya tekad bagi mak abah kesenangan. Syukur, saya dah ada simpanan dan sudah ada butik showroom sendiri selain boleh bawa mak abah pindah dengan saya di rumah yang lebih selesa.”

Bergelar co-founder bagi produk jenama HEADS Professional Paris, Fida menjelaskan dia mendapat idea untuk menjalankan perniagaan berasaskan produk penjagaan rambut kerana meminati dunia kecantikan di samping menghargai mahkota wanita, rambut.

“Semua orang perlu cuci rambut. Jadi saya nak bantu orang mempunyai rambut yang cantik selain dari merawat kulit kepala. Setakat ini, kami ada dua rangkaian syampu iaitu Botamix range dan juga NON SLS range base natural ingredients, tiga jenis shampoo base untuk masalah kulit kepala dan tujuh finishing untuk merawat rambut.

HEADS ialah professional shampoo saloon yang mempunyai raw material dari Perancis dan USA tapi dikilangkan di Malaysia. Mould botol juga dibuat di Brazil yang pastinya unik daripada produk tempatan yang ada dalam pasaran negara.

Alhamdulillah, jualan saya dari tahun 2019 sampai Jun lepas sebanyak RM10.1 juta. Dari mula seorang, kemudian ada 5 team dan naik lagi kepada 10 team. Tahun ini jumlah keseluruhan team saya ialah 2,250 orang yang berdaftar sebagai agent.

Semoga perjalanan kehidupan dan kejayaan Fida sebagai usahawan menjadi suntikan inspirasi kepada lebih ramai wanita di luar sana untuk mencapai impian.