Bertemu keluarga mertua, atau bagi anda yang bakal ke fasa perkahwinan, sudah tentunya menimbulkan rasa gusar di hati.

Hati berbisik, bagaimana kalau mereka tak menyukai diri kita? Rasa takut-takut ini sebenarnya boleh dihindari kalau anda patuhi cara ini. Ayuh semak senarainya.

IKLAN

(1) Tanya pasangan, keluarganya TAK SUKA topik apa?

Setiap keluarga tentu ada hal-hal tertentu yang sukar mereka bertoleransi. Fahaman politik? Bangun lewat? Rokok? Kalau anda tahu hal-hal yang mereka benci, mungkin hubungan akan menjadi lebih rapat.

(2) Tunjukkan wajah gembira bila berjumpa

Ini adalah kesempatan untuk mengenali pasangan anda dan keluarganya. Maka, tunjukkan rasa gembira itu terhadap kesempatan yang diberikan. Hargai setiap perbuatan baik, beri senyuman dan tampil serapi mungkin.

(3) Bersikap cool dan natural

Perjumpaan ini bukan satu pertandingan ya. Tunjukkan diri anda yang sebenar, bersikap natural dan bertenang. Bukan bererti anda harus memaksa diri untuk senyum terus-terusan. Walau bagaimanapun, janganlah pamerkan perangai tak elok seperti sendawa dengan kuat, pakai baju yang terdedah atau merendah-rendahkan peranan suri rumah.

(4) Biarkan ibu bapanya yang tentukan topik perbualan

Bila berbual, biarkan mereka yang mulakan sesuatu topik. Tapi jangan cuma menjawab ‘ya’ atau ‘tidak’ saja. Bersikap terbuka, tanya semula soalan pada mereka untuk menunjukkan anda juga tertarik mendengar pandangan mereka. Tanya dengan sopan dan hindari topik yang terlalu peribadi.

(5) Berpakaian sesuai

Untuk wanita, pakai top yang berlengan, elakkan perhiasan sarat dan lutut tertutup. Tak perlu berkasut tumit tinggi supaya tak nampak terlalu beriya-iya.

IKLAN

Untuk lelaki, kenakan polo t-shirt dan bukannya t-shirt bersama seluar jean kemas. Pakai kasut dan bukannya sandal, serta pakai jam tangan.

(6) Sopan dengan orang-orang di sekitar anda

Be polite. Always. To everyone. Kalau anda dan keluarganya bertemu di restoran, pastikan anda beradab pada pelayan yang menyambut dan melayan kalian.

Kalau anda ke rumahnya, pastikan sopan ke pembantu mereka. Jangan tunjukkan keramahan yang palsu.

IKLAN

(7) Bersopan juga di media sosial

Yakin keluarga mertua anda tidak pernah ‘stalking’ profile anda di Facebook, Twitter atau Instagram? Fikir semula. 3-4 kali.

Tiada siapa yang akan mengakui ‘aktiviti penyelidikan’ ini, tapi bukan bererti mereka tidak pernah melakukannya.

Jadi bersopanlah juga di media sosial. Jangan sampai tingkah laku yang sopan di kehidupan nyata jadi sebaliknya dengan apa yang diketik oleh jari-jemari di sana.

(8) Jangan pamer kemesraan

Akhir sekali, jangan pernah menunjuk-nunjukkan betapa ‘loving-nya’ anda berdua di depan keluarga mertua. Ingat, dunia ini bukan milik anda berdua dan anda harus bisa membuktikannya. Norzalina Mohd Alias

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI