
Semalam dah start orang buat open house. Tengok juadah yang terhidang semuanya menyelerakan. Semua nak cuba makan kan sebab ada di antara juadah tersebut yang boleh jumpa hanya setahun sekali. Menjadi kebiasaan masyarakat kita beraya selama sebulan dan ini bermakna selama sebulan kita menjamah makanan yang menjadi hidangan tradisi hari raya.
Sambutan di bulan Syawal bukan bermakna boleh makan apa sahaja. Bagi mengawal pengambilan pemakanan dalam bulan Syawal cuba makan dalam kuantiti yang sedikit dan elak pengambilan makanan yang manis dan berlemak. Selain itu kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan garam dan banyak minum air kosong berbanding air manis.
Pilih makanan yang rendah kandungan kalori seperti buah-buahan serta makanan yang kurang minyak, lemak dan santan.
KALORI HIDANGAN POPULAR HARI RAYA
Dodol
1 keping dodol, 22gm = 71kcal
Kek Buah
1 potong kek buah, 65gm = 100kcal
Kek lapis
1 potong kek lapis, 65gm = 132kcal
Ketupat Nasi
1 ketupat nasi, 80 gm = 88kcal
Ketupat palas
1 ketupat palas, 80 gm = 124kcal
Laksa
1 mangkuk laksa = 400kcal
Lemang
1 potong lemang = 41kcal.
Mee Kari
1 mangkuk mee kari, 544gm = 702kcal
Nasi Dagang
1 pinggan nasi daganag (nasi sahaja), 250gm = 508kcal
1 keping ikan tongkol, 55gm = 104kcal
acar timun = 20kcal
Nasi impit dan serunding daging
5 ketul nasi impit = 150kcal
1 sudu makan serunding daging = 40kcal
Nasi Minyak
1 pinggan nasi minyak, 245gm (nasi sahaja) = 436kcal
Rendang Ayam
1 ketul, 120gm = 255kcal
Satay ayam dan kuah kacang
10cucuk sate ayam =365kcal
1 sudu kuah sate = 23kcal
Tapai pulut
1 tapai pulut = 50kcal
Wajik
1 potong wajik 22gm = 97kcal
*Sumber gambar: Google
Takut Makan Coklat! Risau Nanti Gemuk, Naik Jerawat… Rupanya Coklat Banyak Khasiat.

Coklat sering dikaitkan sebagai makanan yang boleh mengemukkan. Malah mitos ini telah mula tersebar sejak dahulu lagi bahawa coklat boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan antaranya ia boleh menyebabkan kegemukan, masalah penyakit kencing manis, gigi rosak dan sebagainya. Andaian tersebut ternyata tidak benar kerana kajian telah membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan coklat tidak berkaitan dengan masalah kencing manis, gigi rosak, paras kolesterol yang tinggi atau penyakit berkaitan jantung. Jadi, jika anda penggemar coklat, usah risau!
Ramai orang mengatakan bahawa makanan dan minuman yang diperbuat daripada koko enak, melazatkan dan memberi nikmat. Tetapi masih ramai yang tidak mengetahui khasiat-khasiat yang boleh diperolehi daripada makanan dan minuman yang berasaskan koko.
Ada juga kajian menunjukk an bahawa individu yang gemar memakan coklat dikatakan dapat hidup satu tahun lebih lama berbanding individu yang tidak gemar menjamah coklat. Satu fakta yang boleh dikaji keberkesanannya.
Menurut penyelidikan yang dijalankan di University Harvard, coklat mengandungi bahan kimia yang boleh membantu mengekalkan keanjalan saluran darah dan meningkatkan kandungan flavonoid dan antioksidan di dalam darah. Ia juga didapati dapat menghalang penyakit kardiovaskular serta menghalang kerosakan sel dan tisu badan.
Tidak dinafikan setiap makanan mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Terpulang kepada individu untuk menikmatinya tetapi dalam kuantiti yang berpatutan.
10 Fakta Menarik tentang Coklat:
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi agen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi agen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi.
Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Malah pakar perubatan tidak menemui sebarang bukti sahih yang boleh mengaitkan pengambilan coklat sebagai punca jerawat. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu.
Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan perangsang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. Oleh yang demikian, anda perlu makan lebih daripada satu dozen coklat untuk mendapatkan jumlah kafein yang sama dengan secawan kopi.
4. Coklat tidak menyebabkan migraine
Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutamanya di kalangan pesakit migraine.
5. Coklat TIDAK menyebabkan peningkatan paras kolesterol.
Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak neutral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL.
Malah, lemak koko dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Ia sebenarnya meningkatkan kandungan lemak sihat yang diperlukan badan (HDL). Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
6. Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat.
Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam
kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat sus seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Jadi, ia juga membekalkan protein buat tubuh badan! Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi serbuk koko juga mengandungi berbagai-bagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ini termasuklah lemak, protein, karbohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Di samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.
7. Coklat tidak bertindak mengawal emosi dan tingkah laku.
Penyelidik dari Neurosciences Institute, San Diego, California menyatakan bahawa coklat mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Menurut kajian tersebut, bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak akan menyebabkan tindak balas seperti yang ditunjukkan di dalam kajian itu.
8. Coklat Bukan sebagai Punca Penyakit Jantung
KAJIAN Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang menghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan.
9. Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan.
RAMAI percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun pada hakikatnya, coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Bahan yang diberi nama Theobromine yang terdapat di dalam coklat didapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk yang terdapat di pasaran. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak.
10. Coklat TIDAK menyebabkan barah.
Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plumbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.
Coklat juga merupakan sejenis bahan makanan yang mengandungi tiga bahan utama yang berasaskan koko seperti likur dan lemak koko, gula dan juga susu. Oleh itu, coklat bukan sahaja merupakan bahan makanan yang lazat tetapi juga kaya dengan zat makanan yang diperlukan.Terdapat tiga jenis coklat yang biasa didapati di pasaran iaitu coklat susu, coklat kosong atau coklat pahit dan coklat putih.
– Coklat susu: jika dibandingkan dengan jenis-jenis coklat lain, mempunyai nilai pemakanan yang lebih baik. Coklat susu mempunyai kandungan tenaga, protein, kalsium dan Vitamin A dan B yang lebih tinggi. Kandungan protein, kalsium dan vitamin sebahagian besarnya adalah disumbangkan oleh susu yang merupakan salah satu bahan utama dalam coklat susu. Coklat susu seberat 100 gram boleh menyumbangkan 18% daripada tenaga, 11% daripada protein, 8% daripada zat besi, 47% daripada kalsium, 19% daripada Riboflavin dan 11% daripada Vitamin A yang diperlukan oleh badan dalam sehari.
– Coklat putih: juga mempunyai kandungan tenaga yang tinggi. Coklat putih seberat 100 gram boleh menyumbang 18% daripada tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Di samping itu, coklat putih juga mengandungai kalsium dan vitamin yang tinggi. Walau bagaimanapun, berbanding dengan coklat susu, kandungan protein dalam coklat putih adalah lebih rendah kerana coklat putih tidak mengandungi likur koko dan serbuk koko.
– Coklat kosong: pula mengandungi kandungan lemak dan zat besi yang tinggi. Zat besi yang terkandung dalam 100 gram coklat kosong boleh menyumbang 23% daripada zat besi yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Walau bagaimanapun kandungan zat-zat lain didapati lebih rendah berbanding jenis-jenis coklat yang lain disebabkan coklat kosong tidak mempunyai campuran susu.
Nikmati Daging Biri-Biri Muda Australia, Chef Lambassador Kongsi Cara Mudah Sediakan Pie Kambing Biri-Biri Yang Enak!

Jika anda penggemar hidangan berasaskan daging kambing, pasti anda tidak dapat melupakan keenakan daging biri-biri muda Australia. Ia merupakan pilihan bijak bagi daging ramping, empuk dan sihat sesuai untuk memenuhi keperluan protein berkualiti tinggi serta memberi kelazatan nutrien penting yang diperlukan untuk imuniti yang kuat.
Daging biri-biri muda Australia merupakan daging yang sangat serba boleh, dengan banyak potongan sesuai bersama pelbagai perisa yang berbeza. Dagingnya senang diterima samada dengan atau tanpa rempah dan perapan, dalam masakan Asia dan barat tanpa kehilangan intipati sebenar. Ia adalah daging berkualiti yang mudah dimasak dan mudah didapati di pasar raya dan pasar besar sepanjang tahun.
Mana tidaknya, biri-biri muda Australia ini mempunyai kelebihan semula jadi kerana diternak dan diberi makan rumput dalam persekitaran yang tulen dan dagingnya bebas daripada bahan tambahan tiruan dan hormon. Pertanian lestari diamalkan dengan teliti di Australia dan industri daging biri-birinya kini dianggap neutral iklim dan neutral karbon. Ini bermakna biri-biri muda Australia tidak memberi kesan buruk kepada alam sekitar.
Baru-baru ini, NONA diundang ke Bengkel Masakan Hands-on menggunakan biri-biri Muda Halal Australia bertempat di Hilton Kuala Lumpur. Turut hadir, Pesuruhjaya Tinggi Australia ke Malaysia, Dr Justin Lee yang mengetuai media dalam pembuatan lamb pie terbuka dalam bengkel amali yang dikendalikan oleh Chef Lambassador Eric Siew dan Chef Steven Wong dari Hilton KL.
Malaysia adalah pasaran eksport kedua terbesar Australia untuk daging biri-biri dewasa atau mutton dan destinasi terbesar untuk daging biri-biri di Asia Tenggara. Walaupun tahap penggunaan per kapita sederhana, kekerapan penggunaan daging biri-biri agak tinggi dalam diet rakyat Malaysia.
Kira-kira satu pertiga daripada pengguna mengatakan bahawa mereka telah membeli daging biri-biri muda pada bulan lepas, jauh melebihi purata Asia sebanyak 19% (Sumber: MLA Global Consumer Tracker).
Pada 2020-2021, eksport daging biri-biri Australia ke Malaysia mencapai paras tertinggi iaitu 26,010 tan metrik, dengan sebahagian besarnya didorong oleh peningkatan 45% tahun ke tahun dalam permintaan untuk biri-biri muda. Ini mencerminkan keutamaan rakyat Malaysia untuk makanan sihat yang mengekalkan imuniti yang kuat.
Biri-biri muda Australia adalah sumber protein yang baik dan mengandungi 13 nutrien penting yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Antaranya ialah Zat Besi, Zink, asid lemak Omega-3 dan vitamin B.
Biri-biri muda Australia sesuai untuk semua jenis masakan termasuk stail Asia dan barat. Fikirkan mana-mana resipi seperti Sate Lamb Halia Barbeku dengan Sos Pencicah Thai, Cawan Selada Lamb Gaya Bulgogi, Zesty Lemon & Stik Kaki Lamb Bawang Putih Panggang, daging lamb panggang yang mudah dihiris dan Pai Parti Baharat Aussie Lamb, antara beberapa hidangan lazat lain.
Hebatnya Air Tangan DATIN SURINA, Buat Ramai Kecur Dengan Resipi Tradisinya!

APA PETUA-PETUA MASAKAN YANG DIAMALKAN OLEH DATIN SEHINGGA KINI?
Memasak perlu berada dalam keadaan yang tenang di samping ikhlas. Kalau mood ketika memasak sedang dalam keadaan baik secara tidak langsung hasilnya cukup memuaskan hati. Ahli keluarga juga pasti akan gembira serta berpuas hati dengan masakan kita.
KONGSIKAN MENU TRADISI KELUARGA SETIAP KALI MENJELANG SYAWAL?
Selalunya juadah tradisi yang mesti ada setiap kali menjelang lebaran ialah sambal kacang ayam yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Tanpanya maka tidak lengkaplah juadah Hari Raya kami.
KUIH TIRAM
Bahan-bahan:
- 500gm tepung
- 1 biji telur
- 2 sudu marjerin
- Sedikit garam
- 160ml air
- 6 sudu tepung jagung
- 6 sudu minyak
Cara Membuat:
Satukan tepung jagung dan minyak sehingga menjadi pes lembut, ketepikan seketika. Satukan semua bahan lain sehingga menjadi doh yang licin dan mudah diuli. Uli doh supaya menjadi nipis. Bahagikan doh kepada 4 bulatan kecil kemudian baru dicanai. Sapu doh yang telah dicanai dengan pes tepung jagung, sapu rata. Gulung kemas kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Canai leper lalu digoreng sehingga kekuningan. Sira dengan gula halus. Simpan ke dalam bekas kedap udara.
MARUKU
Bahan-bahan:
- 1 bungkus tepung muruku (digoreng tanpa minyak)
- 2 sudu besar bijan (digoreng tanpa minyak)
- 1 sudu besar jintan manis
- 2 sudu besar serbuk rempah kari daging
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- Garam secukup rasa
- 3 sudu besar marjerin atau minyak sapi (dicairkan)
- Santan secukupnya
Cara Membuat:
Masukkan tepung muruku, bijan, jintan manis, rempah kari daging, soda bikarbonat dan garam dalam mangkuk besar, gaul sebati. Kemudian masukkan marjerin. Gaul adunan sehingga sebati. Buatkan lubang di tengah adunan dan masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh lembut. Masukkan doh ke dalam acuan maruku, tekan acuan dan keluarkan doh secara lingkaran. Ulang sampai doh habis. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan maruku dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan toskan.