Setiap yang bergelar manusia pastinya saling memerlukan antara satu sama lain. Hubungan yang baik memberi manfaat khususnya dalam perkembangan keperibadian seseorang seterusnya terhadap kesihatan fizikal dan mental. Namun begitu, tidak semua hubungan adalah baik kerana ada juga segelintir menjadi hubungan toksik yang boleh menjadikan seseorang merasa tidak bahagia.

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan KesihatanHubungan toksik boleh dialami oleh sesiapa sahaja sama ada melibatkan hubungan peribadi, saudara, sahabat, rakan sekerja mahupun ibu bapa dan anak. Baik atau buruknya hubungan yang dimiliki seseorang berdasarkan kesan terhadap kedua belah pihak, walaupun kesan buruk dari satu hubungan itu seringkali tidak disedari.

IKLAN

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan KesihatanHubungan yang baik dapat memberikan rasa tenang, sokongan dan penghargaan antara satu sama lain. Ia bukan hanya boleh dilihat dalam bentuk fizikal dan verbal (pertuturan) malah boleh dilihat dengan sikap yang saling menyokong.

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan KesihatanKenali 5 tanda-tanda hubungan toksik:-:

  1. MERASA TIDAK BAHAGIA
    Jika hubungan itu tidak dapat memberikan semangat atau sokongan yang diperlukan. Ia juga boleh disebabkan oleh masalah dalam berkomunikasi serta tidak memahami antara satu sama lain.

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan Kesihatan2. TERLALU DIKONGKONG

Boleh berlaku dalam berbagai situasi terutama larangan secara berlebihan untuk anda melakukan sesuatu perkara. Sikap ini boleh mempengaruhi perkembangan mental seterusnya menjauhkan diri daripada orang terdekat sehingga menyebabkan berkurangnya percaya diri.

3.SENTIASA BERFIKIRAN NEGATIF
Ini boleh berlaku disebabkan oleh kekerasan verbal yang diterima, cara berkomunikasi mahupun kritikan-kritikan ketika menghabiskan waktu bersama.

4. HUBUNGAN SEHALA SAHAJA
Tidak ada proses menerima dan memberi. Hanya terdapat satu pihak yang berusaha untuk memberikan yang terbaik termasuk memenuhi keperluan serta memberikan sokongan tanpa berbelah bahagi.

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan Kesihatan

5. GANGGUAN EMOSI

Sering merasa sedih, marah atau kecewa ketika berkomunikasi mahupun menghabiskan masa bersama. Hubungan yang tidak baik dengan orang terdekat sudah pasti tidak membuatkan anda bahagia.

IKLAN

Berikut adalah risiko kesihatan daripada hubungan toksik:-

OBESITI
Selain meningkatkan kadar kolesterol, tekanan disebabkan hubungan tidak bahagia boleh meningkatkan nafsu makan terutama terhadap makanan yang tinggi lemak dan gula. Kononnya makanan-makanan itu dapat mengurangkan stres. Sebaliknya, jika masalah dalam hubungan gagal diselesaikan kemungkinan anda akan lebih banyak makan. Akibatnya, lebih berisiko untuk mengalami obesiti.

TEKANAN
Keadaan tekanan yang kronik boleh menyebabkan hormon kortisol berlebihan serta meningkatkan tekanan darah. Kedua-duanya boleh meningkatkan tekanan darah dalam waktu yang lama.

IKLAN

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan KesihatanDAYA TAHAN BADAN MENURUN

Berada dalam suatu masalah serta keadaan darah tinggi memicu kewaspadaan badan dalam jangka masa yang lama. Keadaan ini boleh menurunkan kewaspadaan badan terhadap penyakit sehingga badan lebih mudah terkena serangan virus.

SAKIT KEPALA
Keadaan ini mungkin dialami oleh beberapa orang ketika berada di dalam suatu tekanan yang berlaku secara konsisten.

TIDUR TIDAK BERKUALITI
Terus menerus memikirkan masalah-masalah yang melibatkan hubungan menyukarkan otak untuk beristirehat meskipun ketika kita merasa letih. Sebab itulah dalam suatu permasalahan, kualiti tidur perkara pertama yang akan terganggu. Akibatnya, boleh menyebabkan perubahan waktu tidur termasuk dari segi kualiti dan berbagai masalah kesihatan lain.

5 Tanda Jika Hubungan Bersifat Toksik, Risiko Untuk Jejaskan KesihatanGANGGUAN PSIKOLOGI
Merupakan kesan buruk yang akan terjadi sekiranya sesebuah hubungan itu sudah tidak dapat diselamatkan lagi dan merosakkan kesihatan mental seseorang. Gangguan tersebut boleh terjadi dalam bentuk fobia sosial, serangan panik serta gangguan kepribadian. Tangani perkaran ini dengan serius agar tidak menjadi gangguan psikologi yang berterusan.

MASALAH JANTUNG
Jika hubungan toksik sudah mula mencetuskan penyakit kardiovaskular seperti kolesterol dan obesiti, risiko seterusnya adalah penyakit jantung. Buktinya, satu kajian menunjukkan bahawa hubungan yang tidak baik dengan orang terdekat meningkatkan risiko kira-kira 34% diserang penyakit jantung koroner.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI