Cetusan visinya mengolah pembaharuan. Bayangkan Jessica Tan, figura asal Singapura berusia 46 tahun ini menterjemahkan kuasa teknologi serta kewangan ke dalam syarikat insurans biasa menjadi gergasi kewangan dan teknologi (FinTech) kesihatan terbesar di dunia, Kumpulan Ping An (China).

Dikenali sebagai salah seorang wanita paling berkuasa dalam perniagaan, Jessica Tan Sin-Yin bangkit sebagai pemimpin wanita Asia berpengaruh pada masa kini.

IKLAN

Jawatan beliau sebagai Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Kumpulan Ping An berjaya menaikkan nilai syarikat konglomerat China itu sehingga AS$174 billion.

Mendaki tangga ke-34 dalam senarai 100 Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022 oleh Forbes, aspirasi kejayaan beliau menyuntik semangat luar biasa.

Anak Singapura Tersenarai Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022, JESSICA TAN Pemimpin Syarikat Konglomerat FinTech Terbesar Asia!

 

Jessica memulakan kerjayanya selepas tamat pengajian di Institut Teknologi Massachusetts (MIT). Anak kelahiran Singapura itu seterusnya menyertai McKinsey sebagai rakan kongsi sekaligus melonjakkan bakat kepimpinannya sebagai tokoh terkemuka dalam bidang perniagaan antarabangsa.

Ketika dunia dilanda pandemik COVID-19, Jessica pernah dinamakan sebagai wanita kedua paling berkuasa di luar Amerika Syarikat oleh majalah Fortune.

Syarikat Insurans Kumpulan Ping An yang kini bernilai berbilion dolar diasaskan sejak 1988, oleh ahli perniagaan Shenzhen iaitu Peter Ma.

Ia merupakan syarikat insurans saham bersama pertama di China. Nama Ping An yang bermaksud ‘keselamatan’ dipilih sebagai mesej jelas kepada pelanggan tentang nilai yang dipegang oleh syarikat tersebut.

Anak Singapura Tersenarai Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022, JESSICA TAN Pemimpin Syarikat Konglomerat FinTech Terbesar Asia!

 

BIJAKSANA

Berbekalkan ijazah dalam kejuruteraan elektrik dan ekonomi dari MIT, kerjaya Jessica Tan bermula pada tahun 2000 apabila anak muda Singapura itu menjadi perunding di McKinsey & Company.

Di sana, beliau berkerjasama dengan pelanggan dari seluruh dunia untuk mentransformasi syarikat dan meningkatkan penggunaan teknologi termaju dalam operasi.

Pada tahun 2008, Jessica dilantik sebagai rakan kongsi di bahagian Perkhidmatan Kewangan dan Teknologi Perniagaan McKinsey. Dalam tempoh tersebut, beliau memikul tugas membantu Ping An menubuhkan pusat perkhidmatan kongsi di China.

Peluang ini mempertemukan beliau dengan Pengasas Kumpulan, Peter Ma, yang menggalakkan Jessica agar terus mengambil lebih banyak risiko dalam kerjayanya.

Anak Singapura Tersenarai Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022, JESSICA TAN Pemimpin Syarikat Konglomerat FinTech Terbesar Asia!

IKLAN

 

Anak Singapura Tersenarai Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022, JESSICA TAN Pemimpin Syarikat Konglomerat FinTech Terbesar Asia!

 

Nasihat itu memberi kesan kepada Jessica. Beliau seterusnya meninggalkan McKinsey dan melangkah masuk ke Kumpulan Ping An di Shenzhen pada 2013.

Perjalanan wanita itu bermula sebagai CIO Kumpulan, tetapi berkat usaha gigihnya menyokong penggunaan teknologi yang lebih baik berjaya meninggalkan impak besar kepada syarikat.

Teknologi serta penyelidikan dan pembangunan syarikat kini menjadi asas Kumpulan Ping An. Di bawah pimpinan Jessica Tan, mereka berjaya memperkasakan operasi perkhidmatan kewangan runcitnya kepada pangkalan pelanggan lebih daripada 220 juta peruncit dan sekitar 611 juta pelanggan dalam talian.

IKLAN

Sebagai CIO dan kemudiannya COO, Jessica Tan menggariskan visinya tentang ‘teknologi serta kewangan’ sebagai kunci kepada kejayaan berterusan Ping An pada abad ke-21.

Lufax, laman web jualan kereta China Autohome dan Ping An Smart City – yang menggabungkan pengkomputeran awan, rantaian blok dan kecerdasan buatan ke dalam infrastruktur tradisional – hanyalah sebahagian daripada usaha niaga Kumpulan yang telah mendapat manfaat daripada pendekatan teknologi tinggi beliau.

“Kami sentiasa agresif dalam bidang pendigitalan. Kami juga membelanjakan lebih daripada AS$1.7 bilion untuk teknologi R&D setiap tahun. Walaupun kami tidak pernah benar-benar tahu bagaimana teknologi akan berubah, kami fikir adalah penting untuk memiliki keupayaan ini.” Jessica Tan

Anak Singapura Tersenarai Wanita Paling Berkuasa Di Dunia 2022, JESSICA TAN Pemimpin Syarikat Konglomerat FinTech Terbesar Asia!

Menjelang Disember 2019, beliau menjawat jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Bersama dan Pengarah Eksekutif Kumpulan Ping An.

Ketika penularan wabak di Wuhan, platform perkhidmatan penjagaan kesihatan dalam talian terbesar di China, Good Doctor, mendapat sambutan menggalakkan malah menjelang kemuncak wabak itu, lebih 1.11 bilion perundingan maya telah dilakukan.

Populariti dan keberkesanan platform ini telah mengurangkan tamparan ekonomi sewaktu pandemik di Kumpulan Ping An. Platform Good Doctor menjana lebih daripada AS$1 bilion sepanjang 2020, peningkatan yang ketara berbanding tahun sebelumnya.

Pada masa yang sama, HealthKonnect mempelopori ujian COVID secara besar-besaran di China, manakala skim pendigitalan Ping An Smart Healthcare membantu dengan penjarakan sosial.

“COVID-19 telah mengajar kami untuk menjadi lebih agresif. Kami mempunyai 1.5 juta pekerja, dan saya mempunyai kontingensi untuk sekitar 20 peratus daripada mereka untuk bekerja dari jauh pada bila-bila masa.” Jessica Tan

Sewaktu kemuncak COVID-19, langkah penyekatan (lockdown) menuntut semua kakitangannya bekerja dari rumah, dan Tan merealisasikannya dalam lima hari. Berkat pandangan jauhnya dalam membawa masa depan digital ke masa kini akhirnya menjadikan Jessica Tan salah seorang pemimpin perniagaan yang paling berkuasa di dunia.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI