Rasa takut adalah normal bagi sesiapa saja, bukan hanya kanak-kanak bahkan dewasa. Namun, rasa takut sering terjadi pada anak-anak hampir setiap hari terutama waktu malam. Mungkin disebabkan suasana yang gelap dan sunyi. Menurut pakar, ia berpunca daripada imaginasi kanak-kanak yang mulai berkembang sekitar usia 2-3 tahun. Mereka tidak dapat membezakan mana fantasi atau realiti.

IKLAN

Faktor lain antaranya televisyen yang boleh merangsang otak kanak-kanak sekaligus memberi kesan buruk jika tidak dibatasi. Antaranya adegan ganas dan seram.

Begitu juga dengan buku-buku yang mempamerkan gambar menakutkan yang boleh menghantui pemikiran dan imaginasi anak-anak terutama ketika dalam gelap dan sunyi. Sikap ibu bapa yang menakut-nakutkan juga memberi efek buruk kepada anak-anak.

Hal ini boleh mengganggu tidur anak. Lakukan 4 cara berikut untuk mengatasi rasa takut pada anak.

Anak TAKUT GELAP? Ikut 4 Cara Atasi Ketakutan Mereka Ini!

TENANGKAN ANAK

Rasa rakut boleh mencetuskan cemas. Tunjukkan sikap tenang dan selesa pada anak. Tanya apa yang dia takutkan. Jelaskan cara menghadapi rasa rakut dengan mengungkapkan kata-kata yang menenangkan bagi meredakan ketakutannya.

REDAKAN KETAKUTANNYA

Biasanya perkara yang ditakuti oleh anak ialah sesuatu yang bukan realiti dan dia akan berimaginasi. Jangan remehkan dan membiarkannya begitu saja. Tanamkan keberanian dalam dirinya dan buktikan apa yang ditakutkan itu tidak wujud. Maklumkan juga kepada si kakak atau adik agar tidak menakut-nakutkannya.

IKLAN

Anak TAKUT GELAP? Ikut 4 Cara Atasi Ketakutan Mereka Ini!

ALIHKAN RASA TAKUT

Lakukan secara bertahap, jangan sampai ia membuatkan anak tidak dapat tidur nyenyak dan mengganggu tidur si kakak dan adik-adik yang lain. Mungkin anak akan meminta anda untuk menemaninya tidur atau membiarkan lampu menyala.

IKLAN

Jangan jadikan ia kebiasaan. Pujuk perlahan-lahan agar dia berani tidur sendiri dengan cara memberikan boneka kesayangan sebagai teman. Kurangkan juga waktu menonton TV terutama ketika malam. Serta kurangkan membaca buku-buku seram yang menakutkan anak-anak. Pilihlah bahan bacaan ringan yang boleh menceriakan hati anak-anak.

BANTUAN PAKAR

Biasanya takut kepada gelap di kalangan kanak-kanak dapat diatasi dalam beberapa minggu. Tetapi, jika tiada perubahan positif walaupun anda sudah berusaha segeralah meminta bantuan doktor atau pakar psikologi. Elakkan anak daripada stres seperti kehilangan haiwan kesayangan atau kematian orang terdekat yang boleh mencetuskan rasa cemas dan menjadikan rasa takutnya lebih buruk.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI