Inspirasi

Angelina Jolie Lancar Rayuan Global Dana ASD920 Juta Bantuan Pelarian Di Bangladesh

IKLAN

Pelakon terkenal Hollywood, Angelina Jolie ini lambang wanita sejati apabila menyentuh tentang hak kemanusiaan. Angelina Jolie lantang bersuara dan tertegas menegakkan hak-hak kemanusiaan. Baru-baru ini bekas isteri kepada aktor tampan, Brad Pitt ini telah meluahkan rasa kecewa dan menggesa pihak berkuasa Myanmar untuk menunjukkan usaha yang lebih ikhlas bagi menamatkan keganasan di Wilayah Rakhine.

Angelina Jolie turut berkata keganasan ini perlu dihentikan segera bagi menghentikan penderitaan warga Muslim Rohingya supaya mereka tidak perlu terus melarikan diri ke Bangladesh demi keselamatan. Angelina Jolie dalam lawatan di Kem Kutupalong, Cox’s Bazar, Bangladesh mezahirkan rasa kecewa dengan masalah yang berlarutan ini.

Ibu kepada 6 orang anak ini telah menggesa masyarakat antarabangsa untuk terus memberikan bantuan kemanusiaan yang diperlukan bagi memenuhi keperluan pelarian serta masyarakat tempatan yang sentiasa memberi sokongan dalam membantu mereka.

Angelina Jolie mula membuka matanya dengan krisis kemanusiaan apabila terlibat dalam filem Lara Croft: Tomb Raider pada tahun 2001. Filem box-office ini menyedarkan Angelina Jolie tentang kemiskinan yang berlaku di Kemboja. Kehidupan mewah yang ditempuh oleh Angelina Jolie ini tentang meyedarkan tentang kehidupan orang lain yang hidup dalam serba kekurangan.

IKLAN

Beberapa bulan selepas pulang daripada penggambaran di sana Angelina Jolie telah bersetuju untuk melawat beberapa khemah pelarian diseluruh dunia atas tiket United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

Melihat komitmen yang tidak berbelah-bagi, Angelina telah telah menamakan sebagai Duta Goodwill Ambassador oleh UNHCR di ibupejabatnya di Geneva, Switzerland pada 27 Ogos, 2001. Angelina Jolie juga telah menyahut rayuan kecemasan UNHCR dengan menyumbang ASD $1 juta untuk tabung pelarian Afghanistan.

Bercerita tentang sisi peribadinya, pasangan yang pernah dikenali sebagai ikon pasangan romantis di Hollywood ini bercerai secara baik. Namun, selepas penceraiannya telah menghalang bekas suaminya, Brad Pitt dari berjumpa enam orang anak mereka, Maddox, 17, Pax, 14, Zahara, 13, Shiloh, 12, serta kembar Knox dan Vivienne, 10.

IKLAN

Sumber: Astro Awani

 

 

Show comments
IKLAN
IKLAN
Published by
Hamizatul Maizan