Pelakon terkenal Hollywood, Angelina Jolie ini lambang wanita sejati apabila menyentuh tentang hak kemanusiaan. Angelina Jolie lantang bersuara dan tertegas menegakkan hak-hak kemanusiaan. Baru-baru ini bekas isteri kepada aktor tampan, Brad Pitt ini telah meluahkan rasa kecewa dan menggesa pihak berkuasa Myanmar untuk menunjukkan usaha yang lebih ikhlas bagi menamatkan keganasan di Wilayah Rakhine.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UN Refugee Agency (@refugees) on

Angelina Jolie turut berkata keganasan ini perlu dihentikan segera bagi menghentikan penderitaan warga Muslim Rohingya supaya mereka tidak perlu terus melarikan diri ke Bangladesh demi keselamatan. Angelina Jolie dalam lawatan di Kem Kutupalong, Cox’s Bazar, Bangladesh mezahirkan rasa kecewa dengan masalah yang berlarutan ini.

Angelina Jolie Lancar Rayuan Global Dana ASD920 Juta Bantuan Pelarian Di Bangladesh

Ibu kepada 6 orang anak ini telah menggesa masyarakat antarabangsa untuk terus memberikan bantuan kemanusiaan yang diperlukan bagi memenuhi keperluan pelarian serta masyarakat tempatan yang sentiasa memberi sokongan dalam membantu mereka.

Angelina Jolie mula membuka matanya dengan krisis kemanusiaan apabila terlibat dalam filem Lara Croft: Tomb Raider pada tahun 2001. Filem box-office ini menyedarkan Angelina Jolie tentang kemiskinan yang berlaku di Kemboja. Kehidupan mewah yang ditempuh oleh Angelina Jolie ini tentang meyedarkan tentang kehidupan orang lain yang hidup dalam serba kekurangan.

Angelina Jolie Lancar Rayuan Global Dana ASD920 Juta Bantuan Pelarian Di Bangladesh

Beberapa bulan selepas pulang daripada penggambaran di sana Angelina Jolie telah bersetuju untuk melawat beberapa khemah pelarian diseluruh dunia atas tiket United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR).

IKLAN

Melihat komitmen yang tidak berbelah-bagi, Angelina telah telah menamakan sebagai Duta Goodwill Ambassador oleh UNHCR di ibupejabatnya di Geneva, Switzerland pada 27 Ogos, 2001. Angelina Jolie juga telah menyahut rayuan kecemasan UNHCR dengan menyumbang ASD $1 juta untuk tabung pelarian Afghanistan.

Angelina Jolie Lancar Rayuan Global Dana ASD920 Juta Bantuan Pelarian Di Bangladesh

Bercerita tentang sisi peribadinya, pasangan yang pernah dikenali sebagai ikon pasangan romantis di Hollywood ini bercerai secara baik. Namun, selepas penceraiannya telah menghalang bekas suaminya, Brad Pitt dari berjumpa enam orang anak mereka, Maddox, 17, Pax, 14, Zahara, 13, Shiloh, 12, serta kembar Knox dan Vivienne, 10.

IKLAN

Angelina Jolie Lancar Rayuan Global Dana ASD920 Juta Bantuan Pelarian Di Bangladesh

Sumber: Astro Awani

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI