Semua orang makan setiap hari. Kalau berpuasa pun mesti ada makanan untuk berbuka. Makanan penting untuk kelangsungan hidup. Makanan yang kita makan setiap hari dikatakan boleh membunuh secara senyap tanpa disedari. Boleh dikatakan hampir setiap makanan ini menjadi hidangan yang perlu dalam pengambilan makanan seharian. Oleh itu, cuba elakkan makanan ini sebaik mungkin dalam pemakanan seharian.

1. Sos Tomato Dalam Tin
Sumber sos tomato dalam tin mengandungi gula yang tersembunyi yang tidak pernah terfikir oleh anda merangsang kepada risiko obesiti, diabetes, jantung dan masalah gigi. Bagi mengatasi masalah ini guna buah tomato yang dilenyek atau dikisar untuk menggantikannya. Puri yang dibuat sendiri tanpa lebihan gula dan garam. Malah anda boleh meletakkan sendiri beberapa rempah yang dikehendaki. Atau boleh juga memilih jenama yang kurang gula dan sodium.

IKLAN

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

2. Air buah dalam kotak
Air buah yang dikisar sendiri dengan air buah di dalam kotak berbeza daripada segi kandungan gula, pewarna dan bahan pengawet. Nutrisi yang terkandung dalam buah-buahan tersebut juga mungkin hilang ketika proses pempasteuran.

3. Air karbonat
Air berkarbonat merupakan musuh utama. Kandungan gula yang tinggi boleh mempengaruhi kulit, kadar gula dalam darah, hormon dan juga mood seseorang. Lebih parah lagi apabila minuman tersebut menggunakan bahan pengawet yang tidak dibenarkan.

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

4. Garam
Peranan penting dalam merangsang tekanan darah tinggi adalah garam. Jika anda makan terlalu banyak garam, anda akan mendapat tekanan darah tinggi dan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular yang menjadi penyumbang utama kepada kematian di dunia. Jadi ambil garam hanya yang diperlukan oleh tubuh sahaja dan jangan mengambilnya secara berlebihan.

5. Gula
Jika anda merupakan seorang yang ‘pemanis’ terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk menggantikan gula. Kehadiran gula dalam darah hanya akan menaikkan kadar gula dalam darah yang menimbunkan lemak di kawasan pembuluh darah. Akhirnya akan menyebabkan serangan jantung tidak tentu masa.

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

6. Sarapan bijirin
Ramai yang mengambil bijirin setiap pagi sebagai mengalas perut. Sebenarnya bijirin ini tidak baik untuk pengambilan pertama hari anda kerana mengandungi kadar gula yang tinggi, bahan pewarna tiruan, bahan pengawet dan produk GMO.

7. Daging
Daging seperti salami, ham, bologna dan sebagainya kaya dengan nitrat, sodium, bahan pengawet dan bahan perisa. Segala bahan ini boleh meningkatkan risiko kanser, masalah jantung, diabetes dan masalah pembelajaran di kalangan kanak-kanak.

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

8. Makanan segera
Memang ramai yang suka makanan segera kerana ia sedap yang cepat. Makanan segera merupakan pembunuh dalam senyap kerana mengandungi lemak trans, gula, garam, bahan pengawet, bahan perisa tambahan, bahan pewarna dan bahan kimia lain yang membuat makanan segera kelihatan menarik. Cuba hindar mengambil makanan segera dalam pengambilan makanan seharian.

IKLAN

9. Minyak sayur-sayuran
Kita selalu menggantikan minyak kepala sawit kepada minyak sayuran ini. Terdapat sebilangan minyak sayuran mengandungi GMO dan lemak trans yang akan merangsang penyakit kardiovaskular, obesiti, kanser dan alzheimer. Selalu melihat label sebelum membeli minyak sayuran ini.

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

10. Pengganti gula
Tidak ada yang lebih baik selain daripada gula. Pengganti gula mengandungi sedikit kalori tetapi masih menjadi punca peningkatan risiko diabetes, tekanan darah tinggi, jantung, dan sindrom metabolik. Anda juga mungkin tidak perasan gula-gula getah mengandungi aspartame yang merupakan salah satu pengganti gula.

11. Kerepek kentang
Semua makanan yang digoreng menggunakan minyak yang banyak mengandungi bahan berbahaya yang dipanggil acrylamide. Bahan ini meningkatkan risiko kanser kolon, kanser payudara, kanser prostat dan kanser rektum. Sebaik-baiknya elak makan kerepek kentang yang dijual di pasaran.

Awas! 12 Makanan Ini Membunuh Secara Senyap

IKLAN

12. Makanan diproses
Kebanyakan makanan diproses ini berbahaya kerana mengandungi terlalu banyak bahan pengawet yang tidak baik untuk kesihatan. Ditambah pula dengan sodium yang tinggi dan toksin yang boleh meningkatkan risiko penyakit kanser.

 

 

 

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI