Risaunya tengok gelagat anak-anak sekarang. Yang kecil leka ‘melekat’ dengan gajet dan permainan hand phone. Yang dewasa pula terdedah dengan bermacam-macam gejala tidak sihat. Pening kepala ibu bapa dibuatnya! Kalau tak perbetul attitude anak-anak mulai sekarang, boleh parah masa depan mereka kelak.

IKLAN

Tidak dinafikan, terdapat segelintir ibu bapa yang seolah-olah buntu mencari penyelesaian kepada masalah anak-anak. Wang ringgit, pendidikan dan segala-gala yang terbaik telah diberikan kepada mereka namun ‘pulangan’ yang diterima cukup mengecewakan. Di manakah silapnya?

Sedar atau tidak, banyak perkara penting yang penjaga terlepas pandang sepanjang mendidik anak-anak. Bila diteliti, apa yang diperkatakan Prof Dr Muhaya ini memang realiti dalam membesarkan anak-anak. Bukan mudah melahirkan generasi yang serba boleh dan disenangi sebab ia melibatkan ‘pelaburan’ yang besar.

“Banyak Orang Bela RAKSASA Sekarang, Beri Makan & Pendidikan Tapi Tak Beri Didikan Agama!” PROF DR MUHAYA

Kata Prof Dr Muhaya, “Buat anak-anak rasa diri mereka penting, difahami, disayangi dan jangan lupa beri penghargaan. Please invest time, money, doa and everything for children. Banyak orang membela raksasa sekarang. Beri makan, beri pendidikan tapi tak beri didikan agama. Beri makan, badan sihat; ada education jadi pandai tapi tak beriman. Mereka jadi orang yang fasik.

Mereka inilah yang ‘makan’ mak ayah dia sebab dekat kubur (sudah meninggal) tak doakan. Masa hidup susahkan hati dengan pergaulan bebas, bekerja tak jujur dan macam-macam. Anda musnahkan diri dan anak-anak sendiri sebab tak prihatin dengan agama. Kalau agama tak kuat, masjid tak pergi, adab tak ajar, Quran tak baca, tak solat berjemaah, tutup aurat tak dan kalau ibu dalam keadaan degil pula macam mana anak nak baik?

Sebab itulah, saya menyeru kepada wanita jika tak tutup aurat, tak jaga solat, tak jaga pergaulan confirm masalah. Saya harap, ibu bapa jadikanlah kasih sayang terhadap anak-anak tanpa syarat, penuh belas kasihan, penghormatan dan prihatin. Don’t try to be clever, it’s better to be kind. Sell your cleverness purchase kindness.”

Menyentuh cara asuhan yang betul, pakar motivasi ini tanpa berselindung menggalakkan setiap ibu bapa agar membentuk keperibadian anak-anak sejak kecil lagi. Berikut panduan mendidik anak seperti yang dikongsikan Prof Dr Muhaya.

IKLAN

Apa nak buat kalau anak suka main handphone?

Posted by Prof Dr Muhaya on Wednesday, 24 January 2018

PANDUAN DIDIK ANAK

  • Daripada memberi gajet, hadiahkan anak dengan sebuah buku nota kecil beserta pen.

Tulisan itu membina mindanya. Ask to express themselves. Suggest beli buku kecil, jadikan habit menulis melakar sesuatu to express diri mereka. Expression very important.

  • Tak putus doa dan memuji kebaikan anak-anak

Bila anak remaja, mereka perlu didengari. Hendak mereka dengar cakap kita, kena dengar, faham, appreciate, banyak memuji jangan kutuk mereka. Please cakap baik dan jangan mengutuk. Kadang kita tak pandai menghargai anak kita. Hendak bagi anak lembut hati, kita kena lembut hati dulu. Banyak baca Al-Fatihah sedekah pada dia dan doa dekat Tuhan. Masa nak tidur, sebut benda-benda baik dekat dia.

IKLAN

“Banyak Orang Bela RAKSASA Sekarang, Beri Makan & Pendidikan Tapi Tak Beri Didikan Agama!” PROF DR MUHAYA

  • Fahami fasa umur anak mengikut peningkatan umur

Bila anak berumur 0-7 tahun gives unconditional love, 7-14 ajar adab dan disiplin, 14-21 tahun jadi kawan mereka. Kalau tak ikut protokol ini memang susah. Percayalah, anak-anak yang banyak menerima kasih sayang dari ibu bapa tak perlu kasih sayang daripada orang lain. Please appreciate dan love your children. Kanak-kanak yang kurang diberi perhatian akan cari kasih sayang di luar.

Its a sign kalau mereka love their friend more than you, something is wrong. Ibu bapa kerja bisnes macam-macam untuk beli kereta dan rumah mewah tapi semua ini tak akan berkekalan. Anak-anak ada childhood, kalau terlepas masa 0-7 tahun dan tak beri mereka unconditional love, macam mana hendak beri adab disiplin. Banyak yang perlu qada’, kerja keras dan pelaburan kepada anak-anak dari segi masa, kasih sayang dan rasa hormat.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI