Mereka yang dikaitkan dengan tragedi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, masih lagi dikira sebagai kanak-kanak (Akta Kanak-Kanak 2001). Laporan akhbar mengatakan 6 daripada 7 suspek positif dadah dan semua ditahan di atas kesalahan khianat dengan api.

Walau bagaimanapun mereka masih lagi dianggap kanak-kanak. Ya, kita marah pada mereka. Tetapi mungkin kita tidak faham apa yang mereka lalui dan rasa.

IKLAN

Persoalannya, mengapa mereka sanggup bertindak sedemikian? Mari kita memahami depresi kanak-kanak dan manfaatkan info ini untuk masa depan yang lebih tepat. Norzalina Mohd Alias

DEPRESI & KANAK-KANAK, APA YANG ANDA PERLU TAHU?

Topik ini adalah topik yang amat penting, namun ia jarang dibincangkan.

Hal ini kerana, orang dewasa beranggapan bahawa zaman kanak-kanak adalah zaman yang ceria, meriangkan dan tidak mempunyai bebanan serta tanggungjawab.

Hakikatnya, kanak-kanak juga mempunyai perasaan sama seperti orang dewasa. Mereka juga ada saat merasa sedih, kecewa, takut, bimbang dan sebagainya.

Belum Matang & Mentah, Fahami Isu DEPRESI KANAK-KANAK Ini Yang Mendorong Pelbagai JENAYAH JUVANA

Disebabkan kurangnya pengalaman dan pendedahan dalam hidup, kanak-kanak tidak mempunyai kemahiran menguruskan perasaan dan emosi dengan baik. Perkembangan mental dan emosi mereka juga belum cukup matang untuk memahami konsep tekanan atau stres yang dialami.

Pengetahuan tentang depresi pada kanak-kanak oleh orang dewasa, khususnya ibu bapa dan guru AMAT PENTING.

Sekiranya masalah ini tidak dikesan dan dirawat dari awal, akan mengakibatkan pelbagai implikasi jangka masa singkat dan panjang seperti gangguan perkembangan minda, pembelajaran akademik, kemahiran pergaulan, pembentukan personaliti serta kerjaya kanak-kanak itu di masa hadapan.

Masyarakat seharusnya lebih terbuka dan perlu diberi pendedahan yang berterusan agar isu ini boleh difahami dengan baik.

Kanak-kanak bukan saja berkembang dari segi pertumbuhan fizikal, tetap juga aspek emosi, sosial dan kognitif (intelektual) yang membentuk personaliti serta minda mereka.

Berikut merupakan tahap perkembangan psikososial anak-anak dari peringkat kanak-kanak hinggalah remaja. Lihat di tahap manakah yang paling kritikal.

PERINGKAT 0-2 TAHUN

Bayi akan menjalinkan kepercayaan dengan orang lain seperti ibu atau penjaga yang sensitif, mesra dan konsisten.

Perasaan yakin dan selamat menguatkan lagi jalinan emosi ini, keadaan tersebut dapat dilihat daripada cara mereka berinteraksi seperti senyum, menangis dan mengeluarkan bunyi suara.

PERINGKAT 3-6 TAHUN

Kanak-kanak mula pandai berjalan dan meneroka persekitaran. Mereka juga sudah boleh berfikir secara simbolik, pandai memberontak sekiranya kemahuan mereka tidak dipenuhi tetapi belum pandai berfikir secara logik.

PERINGKAT 7 TAHUN KE ATAS

Pendedahan di sekolah membantu kanak-kanak meningkatkan kemahiran sosial, mula mengenal diri, rajin berusaha untuk kepuasan diri. Mereka sudah boleh berfikir secara logik tetapi belum mampu memahami perkara-perkara yang bersifat konsep.

PERINGKAT REMAJA

Kanak-kanak mula melangkah ke alam remaja setelah mencapai akil baligh. Kebiasaannya pada umur 11 hingga 13 tahun adalah tempoh baligh bagi perempuan dan tempoh baligh bagi lelaki antara umur 13 hingga 17 tahun.

Di peringkat ini mereka ingin mempunyai identiti sendiri, tidak suka dikongkong serta ada naluri ingin bekerja untuk mencari wang sendiri. Cara berfikir mula berkembang, sudah pandai menunjukkan bantahan dan merasakan pendapatnya betul.

Belum Matang & Mentah, Fahami Isu DEPRESI KANAK-KANAK Ini Yang Mendorong Pelbagai JENAYAH JUVANA

IKLAN

Tanggungjawab siapa?

Apabila bercakap tentang isu kanak-kanak, kita tidak akan dapat lari dari mendalami dua isu penting yang amat berkait rapat kepada dunia kanak-kanak iaitu institusi kekeluargaan dan persekolahan.

Contoh, jika situasi di sekolah tidak baik atau dilihat sebagai memberi ancaman kepada kanak-kanak itu seperti berlakunya kes buli, ini menyebabkan kanak-kanak tersebut akan memperlihatkannya melalui tingkah laku yang tidak sepatutnya.

Begitu juga sebaliknya sekiranya dari segi emosi mereka terganggu, ia akan menjejaskan pencapaian akademik mereka.

Begitu juga sekiranya berkait isu keluarga. Situasi tidak selesa seperti berlakunya pertelingkahan atau penceraian ibu bapa di rumah akan mengganggu emosi dan tingkah laku kanak-kanak.

Sebaliknya sekiranya berlaku tingkah laku tidak diingini dalam diri kanak-kanak tersebut, ini juga akan menyebabkan institusi keluarga menjadi lebih stres dan tidak harmoni.

Kanak-kanak akan memperlihatkan masalah emosi melalui salah satu cara berikut:

(a) Externalizing behaviours

Berkelakuan memberontak (rebellious) seperti menunjukkan kemarahan (tamper tantrum), memecahkan barang, berkelakuan nakal, melawan peraturan dan arahan.

IKLAN

(b) Internalizing behaviours

Menjadi lebih senyap, menyendiri, menjauhkan diri dari keluarga dan masyarakat serta terganggu prestasi pelajaran.

Maka adalah tidak benar semua kanak-kanak yang dilabelkan nakal atau memberontak seperti terlibat dalam masalah disiplin ini sebagai semuanya mempunyai masalah sikap (attitude problem). 

Adalah penting ibu bapa dan guru cuba mendekati perasaan mereka mengapa mereka berkelakuan begitu.

Kerana di sebalik tingkah laku mereka, ada di kalangan mereka tidak bernasib baik seperti datang dari keluarga bermasalah, ibu bapa bercerai, berlaku konflik keluarga, kurang tumpuan, kasih sayang dan perhatian ibubapa, ibubapa yang mengabaikan tanggungjawab, berlaku penderaan fizikal atau seksual dan sebagainya.

Walau bagaimanapun tidak semua situasi boleh ditangani oleh ibu bapa dan guru. Bantuan pihak ketiga seperti kaunselor, psychologist dan psychiatrist banyak membantu.

Fikirkan kepentingan anak dan tolak ke tepi pandangan masyarakat apabila berlaku dilema dan halangan untuk membantu kanak-kanak ini.

Kanak-kanak yang mengalami tekanan dalam sesuatu situasi tetapi pada masa yang sama merasai keseronokan dalam situasi yang lain dapat mengurangkan perasaan negatif tersebut.

Contohnya apabila berada di sekolah, kanak-kanak tertekan dengan pelajaran tetapi apabila berada di rumah, dia gembira dengan layanan baik ibu bapa terhadapnya. Pengalaman yang seimbang ini dapat membantu kanak-kanak menghadapi tekanan dengan lebih baik.

Marilah kita berusaha menjadi ibubapa yang ikhlas melayan anak-anak. Penuhilah keperluan emosi dan fizikal mereka dengan penuh kasih sayang, perhatian dan sikap yang baik.

Jangan jadikan anak-anak sebagai tempat kita melepaskan tekanan dan kesusahan kita. Janganlah kita pula yang menjadi penyebab kepada tekanan yang dihadapi oleh anak-anak.

Che Siti

Link sumber:

  1. Ramli Musa
  2. Mahani Care & Educate
  3. Utusan Online

Kredit: Facebook Root Of Science

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI