Tagline ‘Ingat Charms, Ingat Make Up dan Rawat’ mula menjadi sebutan ramai sejak tahun 2012 sekaligus mencetuskan fenomena tersendiri apabila produk kecantikan ini menerima sambutan hangat di pasaran. Charms merupakan produk solekan dan penjagaan kulit bukan sahaja diiktiraf Halal Jakim, tetapi turut diuji oleh pakar kulit Asia Tenggara dengan Label Dermatologist Tested.

IKLAN

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBerhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBangga dengan kejayaan Nur Basyirah Hussin atau Syira Hussin. Wanita hebat berusia 36 tahun ini sudah mampu memiliki apa yang diimpikan oleh kebanyakan wanita iaitu bergelar usahawan sukses, keluarga bahagia dan kesenangan hidup. Kejayaan Syira yang berkelulusan Ijazah Sarjana Ekonomi dari UKM ini wajar dijadikan inspirasi khususnya buat golongan muda.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBerhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBerhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaKejayaannya hari ini bukan satu perjalanan yang mudah sebenarnya biarpun lahir dalam keluarga bisnes serta memiliki ilmu keusahawanan yang mantap. Pendedahan awal terhadap selok belok perniagaan sejak kecil telah mematangkan dirinya sehinggalah berjaya melahirkan produk kecantikan jenama sendiri, Charms.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di Malaysia“Saya merupakan bekas pensyarah di sebuah IPTA dan telah berkhidmat selama 7 tahun. Saya nekad tinggalkan kerjaya sebagai pensyarah selepas melahirkan anak ketiga kemudian memberi tumpuan sepenuhnya terhadap Charms. Apa yang saya lihat, bidang pendidikan dan perniagaan sebenarnya tidak jauh beza pun kerana kedua-duanya mendidik dan membangunkan nilai insan dengan ilmu.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBerhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaSelain itu, banyak lagi kekangan yang membuatkan saya tidak dapat memberi komitmen sepenuhnya terhadap pelajar. Sewaktu berhenti kerja saya berniat agar perniagaan ini dapat membantu kos sara hidup keluarga seterusnya membantu insan-insan lain yang mahu berjaya. Syukur, Allah SWT memberikan yang terbaik buat saya. Dia adalah sebaik-baik Perancang.

Saya berniaga ketika itu bukan mahu untung semata-mata sebaliknya teruja untuk berkongsi ilmu bersama stokis dan agen. Merekalah model perniagaan utama Charms yang memiliki perjuangan dan matlamat sama seperti saya. Maka, ilmu-ilmu yang dimiliki semasa bergelar pensyarah saya gunakan sebaiknya dalam perniagaan.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaPERMULAAN
Sepanjang 8 tahun, Charms lebih memfokuskan kepada membina tapak dalam perniagaan iaitu dari segi organisasi dan jenama. Nasihat mentor saya jika mahu ‘terbang’ tinggi, jauh dan lama kepak mesti kuat. Maksudnya asas mesti kukuh. Sebab itulah saya merasakan belum terbang tinggi kerana masih lagi berusaha untuk membina tapak.

Sebelum berada di tahap sekarang Charms melalui pelbagai cabaran seperti dari segi modal, pengurusan staf dan team, penjenamaan, persaingan, product cycle, perubahan trend dan permintaan pelanggan. Untuk agen pula cabaran untuk mengekalkan bilangan (kesetiaan) dan momentum. Pada peringkat awal saya berniaga tanpa ilmu dan mentor. Ketika itu online trend termasuk kelas-kelas motivasi, coaching dan sebagainya belum ada.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaLama kelamaan saya mula belajar bagaimana cara menguruskan kewangan dan stok. Saya juga belajar bagaimana cara membuat pelaburan yang bijak kerana pernah kerugian hampir sejuta ringgit. Bermula tahun 2016 saya mula fokus kepada mentoring antaranya bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman, Sifu Jamal, Ibu Hanim dan ramai lagi.

IKLAN

Saya seorang yang konsisten dan tidak mudah putus asa. Saya berpegang kepada prinsip, buat sesuatu dengan terbaik sampai jadi. Selain itu, saya sentiasa bersedia dan peka dengan keadaan semasa. Harus tahu bagaimana untuk mengubah strategi perniagaan dan sebagainya.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaSaya juga seorang yang sukakan cabaran dan melihat kejayaan orang lain. Suami sering berpesan, apa jua yang dikerjakan perlu ada rasa cinta. Jadikan perniagaan ini sebagai platform untuk mencari bahagia. Ini kerana perniagaan adalah gaya hidup serta ‘nyawa’ dalam kehidupan kami. Sebelum ini suami juga pernah bekerja namun setelah berhenti beliau membantu saya menguruskan peniagaan di bahagian pengurusan operasi dan kewangan. Saya pula di bahagian jualan dan pemasaran.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaBerhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaCABARAN PANDEMIK COVID-19
Demi kelangsungan perniagaan, saya tingkatkan usaha dari segi latihan dan pembangunan insan bersama agen dan stokis. Semuanya sudah bersedia dengan ilmu perniagaan masing-masing. Itulah yang menentukan tahap pendapatan mereka. Kami juga kukuhkan strategi dari segi online termasuk butik fizikal.

IKLAN

Maka, agen dan stokis dapat membuat penghantaran produk melalui Cash on Delivery (COD). Alhamdulillah, kebetulan stok kami semuanya sudah tersedia dan ‘laku keras’. Walaupun impak COVID-19 lebih kepada offline (butik fizikal) namun kami mencari alternatif lain melalui penghantaran online. Maka kami perlu sentiasa menyesuaikan diri dengan norma baharu dalam perniagaan termasuk dari segi pembangunan networking dan internet. Masing-masing perlu bersedia dengan ilmu teknologi internet.

Berhenti Kerja Sebagai Pensyarah, Syira Hussin Cetus Fenomena CHARMS Sebagai Produk Kosmetik Halal Di MalaysiaGANJARAN
Bahagia ini bila kita dapat membahagiakan kedua ibu bapa contohnya berpeluang menghantar mereka mengerjakan umrah. Berpeluang memberikan pendidikan terbaik untuk anak-anak juga satu kebahagiaan dan
ini salah satu cara bagaimana saya reward diri sendiri. Saya akan rasa lebih bahagia apabila dapat memberi kepada insan-insan di sekeliling saya. Bila mereka bahagia, saya akan rasa lebih bahagia.

Saya juga berimpian untuk mewujudkan satu taman perumahan atas nama sendiri. Niat saya agar ia dapat memberi manfaat buat masyarakat. Nasihat saya, apabila buat sesuatu haruslah dengan jiwa dan rasa cinta kerana risiko untuk mudah putus asa adalah rendah. Bila kita buat sesuatu yang disukai kita mampu untuk kekal dalam industri. Pada masa sama dapat mencari kehidupan kita yang sebenar. Apa pun segalanya berbalik kepada niat,” akhiri Syira.

Kredit Foto: Instagram @syira_charms

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI