Pengalaman berkhatan bagi orang lelaki adalah suatu momen yang mahu dingat sehingga ke hari tua. Berbagai ragam mereka yang mahu berkhatan sering menjadi bahan jenaka. Proses berkhatan menjadi semakin mudah apabila berubah daripada menggunakan pisau kepada ‘clamp’ atau laser.

IKLAN

Berkhatan ini terpulang kepada ibu bapa yang menentukannya sama ada mahu dilakukan ketika usia tadika, usia sekolah rendah atau pun ketika masih bayi. Dr. ‘Afifah Tawfek isteri kepada penyanyi Nubhan mempunyai alasan tersendiri mengapa memilih untuk berkhatan ketika masih bayi.

Doktor muda ini berkongsi pengalamannya di laman Instagram, “Masih ramai yang tanya saya boleh ke sunat masa baby? Tak ramai ibu bapa yang sunatkan anak lelaki masa baby sebab beranggapan ia akan menyakitkan dan susah hendak dijaga.

Budaya masyarakat Melayu lebih cenderung untuk sunatkan anak lelaki semasa mereka berusia tujuh tahun ke atas. Kalau dalam budaya masyarakat Arab, mereka memang memilih sunatkan anak lelaki ketika bayi lagi kerana mengikut sunnah yang dianjurkan oleh Nabi SAW.

Dari Saidatina Aaisyah RA, “Sesungguhnya Nabi SAW mengkhatankan Hassan & Hussain pada hari ke 7 dari hari kelahiran keduanya.” — Riwayat al Baihaqi.

IKLAN

1- Berkhatan time baby hanya mengambil masa about 24 jam je untuk sembuh, berbanding kids yang sudah besar yang mengambil masa berminggu-minggu. Doktor Aaffan ambil kaedah letak “special glue” supaya mudah nak mandikan.. tak sakit bila kena air… “special glue ni akan tercabut dengan sendirinye bila dah betul-betul healfor Aaffan it took about 6 days to detach. Alhamdulillah Aaffan tak meragam lepas sunat. Means tak ada langsung nampak macam discomfort at that private area.

2- Sembuh tanpa apa-apa risiko & infection, berbanding kids yang sudah besar yang mungkin terdedah kepada pendarahan, bentan, nanah dan seumpamanya.

IKLAN

3- Tidak Perlu Kepada Ubatan. Baby Yang Hanya Minum Susu, Amat Cepat Sembuh Kerana Masih Dalam Proses Pembesaran. Untuk Kanak-Kanak Pula Terpaksa Disediakan Makanan ‘Pantang’ Khas Serta Ubatan Tertentu Untuk Memastikan Cepat Sembuh.

Alhamdulillah, haritu tak sampai 10 minit pun doktor sunatkan Aaffan… pukul 8am smpi hospital, pukul 9am boleh balik… lama tunggu giliran nak bayar je. Yang paling best, masa sunat Aaffan he was only 2 weeks old and no need of general anaesthesia for him sbb baby belum lasak…,” kongsinya.