Rasa sangat terkejut apabila mendengar kanak-kanak 11 tahun cerita tentang rasa sayang terhadap lelaki yang berusia 41 tahun yang viral baru-baru ni. Bukan saja bercinta, malah mereka sudah bernikah. Adakah benar cinta itu buta atau kita yang buta dalam bercinta?

Kes ini tular pada jumaat lalu di laman facebook selepas perkara ini dikongsi oleh isteri kedua lelaki terbabit.

IKLAN

Lelaki terbabit didakwa melangsungkan perkahwinan pada 18 Jun lepas di Thailand dan hanya diketahui oleh isteri pertamanya selepas dimaklumkan oleh rakan yang berkongsi foto perkahwinan suaminya itu.

Biar Betul Kanak-Kanak 11 Tahun Sudah Kahwin? Si Suami Pula 41 Tahun!

Menurut kenyataan Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Dr Wan Aziziah Kerajaan akan menyiasat secara menyeluruh berhubung isu kanak-kanak perempuan yang berusia 11 tahun dari Gua Musang, Kelantan yang didakwa berkahwin dengan lelaki yang berusia 41 tahun di Thailand.

Biar Betul Kanak-Kanak 11 Tahun Sudah Kahwin? Si Suami Pula 41 Tahun!

Dr Wan Azizah yang juga bertindak sebagai Menteri pembangunan Wanita dan Masyarakat berkata Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) diarah untuk menyiasat perkara itu.

“Pihak JKM telah pergi ke rumah keluarga gadis berkenaan dan bertemu dengan ibunya. Namun, penyiasatan terperinci harus dilakukan kerana berita ini tular di laman facebook.”

Biar Betul Kanak-Kanak 11 Tahun Sudah Kahwin? Si Suami Pula 41 Tahun!

“Kita mesti mengambil kira rujukan daripada undang-undang syariah di bawah kerajaan negeri dan mengambil maklumat tepat tentang kes ini dan perlu ada bukti tentang apa yang berlaku”, tambah Dr Wan Azizah.

Dalam pada waktu yang sama, kes ini juga telah mendapat perhatian masyarakat dan rata-ratanya tidak setuju dengan tindakan lelaki ini yang berkahwin dengan budak bawah umur yang mungkin boleh dikatakan sebaya anak ataupun cucu!

IKLAN

Biar Betul Kanak-Kanak 11 Tahun Sudah Kahwin? Si Suami Pula 41 Tahun!

Biar Betul Kanak-Kanak 11 Tahun Sudah Kahwin? Si Suami Pula 41 Tahun!

Kanak-kanak yang juga warga Thailand itu dikenali sebagai Ayu dia berkahwin dengan suaminya itu pada hari raya keempat yang lalu selepas dibawa oleh ibu bapanya sendiri ke Thailand untuk bernikah.

IKLAN

“Sejak berkahwin hampir dua minggu lalu, kami tidak pernah tidur bersama kerana Abe (suami) berjanji kami hanya akan tinggal bersama, lima tahun lagi.”

Ayu juga ada menjelas walaupun menerima kecaman daripada pihak luar, dia tidak mahu bercerai dengan suaminya itu kerana sudah ada rasa sayang dan suami seorang yang baik.

Selain itu, Ayu juga ada menjelaskan dia dan suami sudah lama kenal kerana suaminya itu juga merupakan bapa kepada rakannya di sana.

Tak dapat bayangkan bagaimana kanak-kanak yang baru berusia 11 tahun  harus memikul tanggungjawab sebagai seorang isteri tatkala rakan sebaya yang lain masih lagi kayuh basikal pusing taman dan fokus dalam pembelajaran.

 

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI