Nama Sophia Albarakbah tiba saja hangat diperkatakan. NONA enggan menyentuh kisah peribadi yang dikaitkan dengannya kini, tetapi siapakan pemilik nama Sophia Albarakbah ini? Jadi ini dia beberapa fakta menarik tentang dirinya yang tidak semua tahu.

IKLAN

Bijak & Berdarah Kacukan, Ini Dia Fakta Menarik Tentang Pelakon Jelita SOPHIA ALBARAKBAH

1. Sophia AlBarakbah memiliki darah kacukan Melayu, Cina dan Arab.

2. Berumur 28 tahun dan lahir di Kuala Lumpur, Sophia mendapat pendidikan dalam bidang Bioteknologi di Technology Park Malaysia dan bidang Dietetik di International Medical University.

3. Aktif sebagai pelakon sejak tahun 2019. Sophia memulakan langkah dalam dunia seni dengan menghiasi pelbagai iklan komersial ketika masih menyambung pengajian. Kemudian mula menempa nama selepas membintangi drama Tercipta Satu Ikatan siaran slot Megadrama, Astro Ria.

Bijak & Berdarah Kacukan, Ini Dia Fakta Menarik Tentang Pelakon Jelita SOPHIA ALBARAKBAH

4. Filem pertama Sophia adalah Mimaland yang ditayangkan pada penghujung 2020 bergandingan bersama Fattah Amin. Kemudiannya filem Pasal Kau! ditayangkan di Netflix.

IKLAN

5. Pernah tersenarai sebagai Top 20 dalam kategori Artis Baharu Wanita Popular di Anugerah Bintang Popular BH Ke-33 (ABPBH33).

6. Beliau menyifatkan dirinya sebagai seorang yang introvert dan pemalu. Beliau juga turut dikenali dengan nama lain Sophia Koshka.

IKLAN

7. Ibunya merupakan pemenang tempat pertama satu pertandingan kecantikan pada 1980.

8. Sophia mula dikenali ramai selepas membawa watak Cahaya Malaika menerusi lakonannya dalam drama Suamiku Lelaki Pendosa lakonan bersama Aaron Aziz, diikuti  watak Intan Allisya dalam drama Air Mata Allisya gandingan bersama Keith Foo.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI