Gerun melihat keadaan perut seorang wanita yang menghidap ketumbuhan fibroid. Pembesaran perutnya tidak ubah seperti wanita hamil cukup bulan! Walaupun penyakit berkaitan peranakan wanita seperti ketumbuhan fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara sudah lama dihidapi wanita namun punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui.

IKLAN

Menurut Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, selain faktor genetik atau baka, punca-punca persekitaran seperti kelemahan imuninasi badan, toksin dan hormon estrogen berlebihan dalam tubuh wanita serta ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron lebih berperanan dalam ketumbuhan tersebut.
Beberapa situasi yang menyebabkan hormon estrogen meningkat ialah kegemukan atau obesiti.

Lemak- lemak yang berlebihan boleh menggalakkan pembentukan estrogen serta pengurangan progesteron.
Selain daripada kilang telur, sumber lain bagi estrogen ialah kilang adrenal yang terletak di atas buah pinggang. Wanita yang mengalami masalah pembengkakan ovari seperti Polycystic Ovaries Syndrome (PCOS) juga sering mengalami masalah hormon estrogen berlebihan dan kekurangan hormon progesteron.

Oleh itu, Dr Hamid mencadangkan beberapa langkah untuk mengawal tindakan atau pengaruh estrogen agar ketumbuhan dapat dikurangkan. Estrogen dibentuk daripada kolesterol melalui rangkaian tindakan biokimia, dan enzim aromatase diperlukan.

Langkah-langkah Mengawal Estrogen

1. Kekalkan berat badan ketahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan estrogen yang berlebihan.
2.Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormon estrogen dan progesteron
3.Mengawal stres. Selain boleh meningkatkan hormon cortisol/steroid, stres juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap estrogen.

IKLAN

Oleh itu, ambillah langkah – langkah mengawal stres seperti membaca Al-Quran, solat, berzikir, berselawat ,bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.

Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon Estrogen dan Progesteron.

IKLAN

Bukan Kerana Hamil, Perut Wanita Ini Membesar Kerana FIBROID! Ketahui Punca & Cara Menanganinya

Jenis Makanan Yang Mengawal Tahap Estrogen

 • Buah delima
 • Sayur-sayuran (brokoli, kubis, sawi dan bayam)
 • Minyak zaitun
 • Cendawan Shitake
 • Biji Anggur (grapeseed)
 • Oat
 • Buah-buahan citrus (lemon, limau kasturi, limau bali & limau nipis)
 • Bawang Putih
 • Kunyit
 • Minyak Kelapa Dara
 • Buah-buahan Beri

Sumber: Facebook Dr Hamid Arshat

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI