Gerun melihat keadaan perut seorang wanita yang menghidap ketumbuhan fibroid. Pembesaran perutnya tidak ubah seperti wanita hamil cukup bulan! Walaupun penyakit berkaitan peranakan wanita seperti ketumbuhan fibroid, adenomyosis dalam rahim, endometriosis, ovarian cyst, kanser rahim dan kanser payudara sudah lama dihidapi wanita namun punca sebenar penyakit ini masih belum diketahui.
Menurut Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, selain faktor genetik atau baka, punca-punca persekitaran seperti kelemahan imuninasi badan, toksin dan hormon estrogen berlebihan dalam tubuh wanita serta ketidakseimbangan hormon estrogen dan progesteron lebih berperanan dalam ketumbuhan tersebut.
Beberapa situasi yang menyebabkan hormon estrogen meningkat ialah kegemukan atau obesiti.
Lemak- lemak yang berlebihan boleh menggalakkan pembentukan estrogen serta pengurangan progesteron.
Selain daripada kilang telur, sumber lain bagi estrogen ialah kilang adrenal yang terletak di atas buah pinggang. Wanita yang mengalami masalah pembengkakan ovari seperti Polycystic Ovaries Syndrome (PCOS) juga sering mengalami masalah hormon estrogen berlebihan dan kekurangan hormon progesteron.
Ads
Oleh itu, Dr Hamid mencadangkan beberapa langkah untuk mengawal tindakan atau pengaruh estrogen agar ketumbuhan dapat dikurangkan. Estrogen dibentuk daripada kolesterol melalui rangkaian tindakan biokimia, dan enzim aromatase diperlukan.
Langkah-langkah Mengawal Estrogen
1. Kekalkan berat badan ketahap yang sesuai mengikut kiraan BMI kerana kegemukan boleh menggalakkan penghasilan estrogen yang berlebihan.
2.Lakukan senaman kerana senaman mempunyai pelbagai faedah di antaranya dapat mengimbangkan hormon estrogen dan progesteron
3.Mengawal stres. Selain boleh meningkatkan hormon cortisol/steroid, stres juga mempunyai pelbagai pengaruh yang boleh mengancam kesihatan wanita. Ia juga meningkatkan tahap estrogen.
Ads
Oleh itu, ambillah langkah – langkah mengawal stres seperti membaca Al-Quran, solat, berzikir, berselawat ,bersenam selama 30 minit sehari, yoga dan yang paling mudah adalah dengan melakukan deep breathing exercise.
Deep breathing exercise ini boleh dilakukan di mana- mana setiap satu atau dua jam. Ini dapat menenangkan fikiran dan sekaligus dapat mengimbangkan hormon Estrogen dan Progesteron.
Ads
Jenis Makanan Yang Mengawal Tahap Estrogen
Buah delima
Sayur-sayuran (brokoli, kubis, sawi dan bayam)
Minyak zaitun
Cendawan Shitake
Biji Anggur (grapeseed)
Oat
Buah-buahan citrus (lemon, limau kasturi, limau bali & limau nipis)
Bawang Putih
Kunyit
Minyak Kelapa Dara
Buah-buahan Beri
Sumber: Facebook Dr Hamid Arshat
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Makanan dan pemakanan sudah sekian lama menjadi asas bagi pembinaan tulang yang kuat. Bagi wanita postmenopausal (sudah putus haid) yang menghidap osteoporosis, sajian makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral adalah bahagian yang penting untuk menjaga kesihatan tulang serta melindungi diri mereka daripada fraktur osteoporosis.
Vitamin D memainkan peranan yang penting bagi kesihatan tulang kerana tanpa vitamin D tubuh tidak dapat menyerap kalsium yang diperlukan untuk membina dan menjaga tulang yang kuat dan sihat secara normal bagi orang yang menghidap osteoporosis.
Osteoporosis adalah penyakit kronik yang mengakibatkan kemerosotan tulang serta mudah patah. Penyakit ini berpontesi dihidapi oleh kira-kira satu pertiga daripada wanita yang berusia antara 60 hingga 70 tahun, dua pertiga daripada wanita yang berusia 80 tahun ke atas dan kira-kira 200 juta wanita menghidap osteoporosis di seluruh dunia. Namun terdapat juga lelaki tua yang menghidap osteoporosisi.
Vitamin D
Satu kajian mendapati sebanyak 97% pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana fraktur yang tidak disebabkan trauma seperti jatuh yang ringan mempunyai kekurangan vitamin D. Kajian ini menunjukkan bahawa wanita postmenopausal yang menghidap osteoporosis tidak melindungi diri mereka dengan sebaik mungkin daripada fraktur dengan mendapat vitamin D yang mencukupi.
Walaupun garis panduan rawatan mengesyorkan supaya pesakit osteoporosis memakan vitamin D bersama ubat osteoporosis tidak mendapat vitamin D yang mencukupi. Terdapat keperluan yang mendesak untuk meningkatkan pengenalan vitamin D sebagai komponen penting dalan pengurusan osteoporosis untuk membaiki kebolehan untuk mencegah fraktur osteoporosis yang boleh mengakibatkan ketidakupayaan yang teruk dan juga mungkin maut.
Sumber Vitamin D
Pendedahan kepada cahaya matahari penting bagi pembentukan vitamin D dalam kulit. Walau bagaimanapun, ada banyak faktor yang mempengaruhi jumlah vitamin D yang dihasilkan di dalam kulit. Pada masa ini, perbuatan mengelak daripada terdedah kepada cahaya matahari di kalangan semua lingkungan usia, sama ada atas sebab kesihatan (mengelakkan kanser kulit misalnya) kecantikan atau budaya boleh mengehadkan penghasilan vitamin D.
Apabila usia meningkat usia, kulit mereka hilang keupayaan untuk mrnukarkan pelopor vitamin D kepada vitamin D melalui penggunaan matahari, dan penyakit ginjal bermakna vitamin D tidak boleh ditukar kepada bentuknya yang aktif. Ini ada kena-mengena terutama bagi wanita postmenopausal kerana kesihatan tulang berkait secara langsung dengan risiko fraktur pada usia yang lanjut.
Sumber vitamin D adalah makanan terhad dan merangkumi ikan berminyak seperti salmon, tuna, sardin dan makerel, tiram, kuning telur, hati dan makanan tertentu yang diperkuat. Kebanyakan sajian makanan lazimnya tidak menyediakan vitamin D yang mencukupi. Atas sebab-sebab ini, mungkin sukar bagi wanita postmenopausal untuk mendapat vitamin D yang mencukupi.
Makanan Sumber Vitamin D
Makanan daripada sumber tenusu terutama susu, keju, dadih
Ikan sardin
Makanan laut seperti tiram, udang
Sayuran seperti brokoli, kubis, taugeh
Buah-buahan, kekacang dan tauhu. ROSMAH IDAYU ABU SAMAH
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Ketika berpuasa, antara cabaran yang paling besar ialah untuk menahan daripada rasa lapar. Walaupun sudah mengambil makanan yang berat ketika sahur, namun masih terasa lapar di siang hari. Oleh itu, bagi menghindari rasa lapar ketika berpuasa digalakkan mengambil makanan sihat dengan kandungan serat tinggi ketika bersahur.
Ini kerana, makanan berkenaan membuat kenyang lebih lama akan menjadikan perut tahan lapar, di samping proses pencernaan pada usus juga menjadi lebih sihat kerana makanan kaya serat. Jom kita lihat 5 jenis makanan yang sesuai diambil ketika bulan puasa yang mampu memberi kesan kenyang yang lebih panjang.
1. Makanan penuh dengan protein
Bagi membantu anda tahan lapar dengan lebih lama, tambahkan sajian berprotein tinggi dalam masakan. Masakan berasaskan protein mampu membantu dalam meminimumkan rasa letih dan anda akan lebih aktif sepanjang hari.
Ini kerana makanan ini mengambil masa lebih lama untuk dihadamkan dan anda akan berasa kenyang dalam jangka masa yang panjang. Jadi, anda mampu bertahan untuk sepanjang hari walaupun dipenuhi dengan pelbagai aktiviti harian.
Antara makanan yang anda boleh dapatkan sumber protein didalamnya ialah telur, keju, ikan, serta kekacang. Anda juga boleh mengambil tenusu seperti susu kacang soya atau badam. Jika anda penggemar makanan berprotein berasaskan ayam atau daging, anda sebaiknya memilih bahagian dada ayam atau daging merah pejal. Sistem pertahanan badan ketika berpuasa dapat ditingkatkan dan anda kekal aktif walaupun seharian berpuasa.
2. Buah-buahan dan sayur-sayuran
Dalam bulan puasa, anda paling mahu elakkan adalah masalah berkaitan penghadaman. Bagi atasi masalah seperti sembelit, anda disarankan untuk elakkan pengambilan makanna berlemak, bergoreng dan pedas sewaktu bersahur. Adalah sebaiknya anda mengambil buah-buahan dan sayuran dalam kadar yang mencukupi.
Ia bukan sahaja diperkaya dengan vitamin bahkan pelbagai jenis serat yang anda boleh dapati dalam sayur-sayuran dan buah-buahan ini. Ia dapat elakkananda daripada masalah penghadaman terutama masalah sembelit. Ia diambil bagi mengekalkan sumber vitamin dan membekal pelbagai nutrisi yang baik untuk tubuh badan kita sepanjang bulan Ramadan ini.
Sayur-sayuran yang anda boleh amalkan dalam pemakanan sepanjang bulan puasa ialah sayur brokoli, sayur bayam, buah ara kering kacang lentil atau buah kurma. Bagi pengambilan buah-buahan, anda boleh menyediakan jus buah atau ambil air kelapa bagi mengekalkan tenaga dan kecergasan tubuh badan sepanjang hari.
Selepas seharian berpuasa, jus buah tersebut juga berperanan dalam mengembalikan glukosa yang berkurangan dalam tubuh badan anda. Jadi, anda boleh ambil jus buah-buahan kegemaran anda yang segar dan bukannya dijadikan minuman kordial sebelum menjamah makanan ketika berbuka.
Minuman yang paling sesuai dijadikan sajian berbuka ialah air kelapa, ini kerana ia mengandungi manfaat yang membantu penghidratan tubuh semula serta mengembalikan elektrolit yang hilang sepanjang hari. Sayuran yang mengandungi rendah asid dan mampu mengawal gejala atau masalah penghadaman perlu diambil bagi memastikan kesihatan perut terjaga.
Buah-buahan yang tinggi kadar sitrus sangatlah harus dihindari bagi mengelakkan asid terhasil dan menyebabkan masalah penghadaman yang lebih parah. Bagi meastikan perut anda tidak mengalami kesakitan atau diserang penyakit gastrik, ambil buah-buahan yang lembut seperti pisang atau tembikai.
3. Makanan dengan kandungan kanji dan serat yang banyak
Makanan yang tinggi kanji dan serat amatlah digalakkan untuk diambil ketika bersahur. Ia berpotensi mengekalkan tenaga dan membekalkan tenaga yang mencukupi untuk anda sepanjang hari. Ia juga berupaya mengawal masalah penghadaman dan masalah pedih ulu hati sama seperti memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
Cuba masukkan makanan berbijirin tinggi serat dan roti gandum penuh dalam pemakanan. Ia akan membantu anda dalam proses penghadaman dan anda akan berasa kenyang untuk tempoh masa yang lebih lama. Elakkan pengambilan produk berasaskan tenusu jika anda mempunyai masalah penghadaamn yang serius.
Bagi mendapatkan sumber tenaga yang mencukupi ketika berpuasa, sumber berasaskan karbohidrat kompleks dalam makanan berkanji dapat membantu memenuhi keperluan tersebut. Antara makanan berkanji yang baik untuk tenaga ialah beras perang, bijiran dan kentang dan ia juga mampu meningkatkan tumpuan semasa melakukan tugasan dan mengawal emosi anda supaya sentiasa dalam keadaan baik sepanjang hari.
4. Makanan berasaskan kekacang
Bagi mengekalkan tahan lapar sepanjang berpuasa, makanan berasaskan kekacang juga amatlah digalakkan untuk anda amalkan sepanjang bulan Ramadan. Antara kekacang yang boleh diambil seabgai sajian snek semasa bulan puasa ialah kacang panjang, kancang tanah dan lain-lain jenis kekacang yang membekalkan pelbagai khasiat yang baik untuk tubuh kita.
Nutrisi yang anda boleh perolehi daripada kekacang ialah sumber protein yang tinggi yang kebiasaannya terkandung dalam sayur-sayuran. Khasiatnya sangat berguna kepada individu yang ingin mengamalkan diet pemakanan dalam mengelakkan lemak dan kolestrol dalam tubuh. Akan tetapi, kita jarang sekali mendapatkan protein daripada sayuran. Kita lebih kerap mengambil protein daripada haiwan seperti ayam berbanding sayur-sayuran.
Apa kata bulan puasa ini, kita bagi seimbangkan pemakanan dengan pengambilan sayur bersama daging. Makan apa pun boleh sahaja asalkan menu yang diambil mengandungi semua khasiat dan seimbang. Bukan sahaja di bulan puasa bahkan pada bulan-bulan lain juga perlu diteruskan corak pemakanan yang baik. Apa yang lebih menarik, amalkan kekacang sewaktu bersahur akan memberi keupayaan tahan lapar 31% lebih lama berbanding pengambilan makanan lain.
5. Madu asli dan organik
Khasiat madu dalam penjagaan kesihatan sememangnya tidak dapat dinafikan lagi dan ianya juga berupaya merawat pelbagai jenis penyakit yang ada. Ia juga merupakan antara makanan sunnah yang diamalkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Anda boleh amalkan pada bulan puasa dalam mengekalkan kesegaran tubuh badan dan mencegah pelbagai maslah kesihatan sepanjang Ramadan. Dalam melaksanakan ibadah, kita perlu pastikan tubuh badan kita segar dan tidak mengalami gangguan sepanjang ibadah agar kita lebih fokus untuk beribadah kepada-Nya.
Kebaikan madu dalam memastikan kesegaran tubuh badan kekal adalah kerana madu mengandungi sumber neuron kortikal iaitu sumber tenaga yang sangat diperlukan oleh tubuh badan kita. Manakala kandungan fruktosa dan glukosa dalam madu dapat diserap ke dalam badan dengan mudah dan menjadikan tubuh lebih segar dan keletihan dapat diatasi dengan segera.
Bagi sumber karbohidrat yang ada pada madu juga membekalkan tenaga yang cukup untuk anda dan ia mampu memberikan tahap tahan lapar yang maksimum sepanjang anda berpuasa pada siang hari. Jika kita sering mengamalkan pengambilan minuman tenaga untuk mengekalkan tenaga atau mengurangkan keletihan, segeralah berubah dengan mengambil madu sebagai makanan yang baik untuk bekalan tenaga yang baik.
Selain itu juga, madu diperkaya dengan mineral, vitamin, magnesium serta kalsium yang mampu merawat masalah insomnia. Bagi individu yang mengahdapi masalah sukar tidur ini, anda sebaiknya mengamalkan madu dalam menu bersahur dan berbuka anda. Ia membantu dalam menghilangkan masalah saraf tegang dan memudahkan tidur dengan baik tanpa kesan sampingan seperti tekanan dan keletihan di hari berikutnya.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Banyak faktor yang mendorong prestasi seseorang di tempat kerja. Selain minat dan pendapatan yang diterima, faktor suasana kerja serta majikan yang baik juga amat berpengaruh besar.
Satu kejayaan yang membanggakan apabila nama syarikat Philip Morris (Malaysia) Sdn Bhd (PMM) sekali lagi diiktiraf sebagai Majikan Terbaik di Malaysia buat tahun ketiga berturut-turut oleh Top Employers Institute.
Pensijilan itu adalah pengiktirafan terhadap kecemerlangan Philip Morris International (PMI) dalam amalan orang ramai, menubuhkan syarikat dalam kalangan barisan majikan pilihan yang diberi tumpuan memenuhi keperluan kepelbagaian tenaga kerja global.
Pengarah Urusan PMM, Naeem Shahab Khan, berkata pengiktirafan sebagai Majikan Terbaik Malaysia untuk tahun ketiga berturut-turut itu adalah sokongan yang kukuh terhadap persekitaran kerja berkualiti tinggi di PMM.
“Kami terus berusaha untuk kecemerlangan dalam memastikan PMI adalah tempat kerja yang bagus dan sentiasa mencabar diri untuk menyediakan persekitaran kerja dan pengalaman unik kepada kakitangan.
Dalam perjalanan transformasi, kami mengutamakan pekerja dengan membangunkan tempat kerja yang inklusif dan pelbagai.” Pengarah Urusan PMM, Naeem Shahab Khan
Naeem Shahab Khan
Pensijilan Majikan Terbaik adalah hasil penilaian bebas oleh Top Employers Institute, yang mengiktiraf syarikat induk PMM, iaitu PMI sebagai Majikan Terbaik Global untuk tahun keenam berturut-turut.
Ahli gabungan PMI juga diiktiraf sebagai majikan terkemuka di 44 negara di seluruh Eropah, Timur Tengah, Afrika dan Asia Pasifik.
Naeem berkata, syarikat komited untuk mencipta masa depan bebas asap rokok dengan sentiasa berinovasi dan mendorong sempadan baharu dalam membangunkan rangkaian produk bebas asap rokok untuk perokok dewasa yang sebaliknya akan meneruskan merokok.
Swati Chawla, Naeem Shahab Khan, Veronica Choo
Beliau berkata, ia mendorong tenaga dan semangat pekerja untuk menyampaikan dan mencipta perubahan yang positif untuk berjuta-juta perokok dewasa di negara ini.
Syarikat induk PMM, PMI juga adalah salah satu daripada 11 organisasi antarabangsa dianugerahkan pensijilan Majikan Terbaik Global tahun ini.
PMI menggaji lebih 73,500 orang di seluruh dunia.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!