Melihat aksi chef selebriti ini memasak di dapur sememangnya boleh buat kecur liur. Nampak mudah sahaja gadis genit ini memasak ditambah pula dengan celotehnya bercerita tentang masakan. Pemilik nama sebenar Anis Nabilah Umaruddin ini rupanya mempunyai minat mendalam dalam bidang penyediaan makanan sejak daripada kecil lagi.
Foto: Koleksi Majalah Nona
Ibu kepada wanita yang lebih mesra disapa sebagai Chef Anis ini banyak mempengaruhi kerjayanya dalam bidang masakan ini. “Ibu saya ada berpesan, whatever you do in your life, you have to make a difference. Jadi, saya percaya sebagai seorang chef selebriti, kerja saya bukan hanya memasak tetapi untuk melakukan sesuatu yang lebih besar dan bermakna bukan hanya kepada diri sendiri tetapi orang lain juga,” ujar Chef Anis yang mengakui banyak dugaan yang terpaksa dihadapi sepanjang bergelar chef selebriti.
Foto: Koleksi Majalah Nona
Tambahnya lagi, “Diharapkan, dengan perkongsian resipi dan cara memasak oleh saya dapat menarik orang-orang muda di luar sana untuk mula belajar memasak walaupun sesetengah orang mungkin menganggap memasak ini sesuatu yang remeh dan tidak penting.
Foto: Koleksi Majalah Nona
Sebenarnya, bila pandai memasak kita akan tahu apakah bahan-bahan yang digunakan untuk menyiapkan hidangan makanan tersebut. Ini kerana untuk menjadi sihat ia bermula daripada apa yang kita makan.
Selain itu, mempunyai kebolehan memasak juga akan membuatkan anda menyediakan makanan yang sihat untuk keluarga dan orang yang tersayang”, ulas Anis lagi yang menganggap semua orang boleh memasak dan berkongsi resipi Oreo Bombolini sebagai menu berbuka puasa kali ini.
Foto: Instagram @anis_nabilah
Oreo Bomboloni
Ads
Bahan-bahan:
Bahan Doh:
500gm tepung protein tinggi
1 pack (11gm) yis
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar mentega (unsalted)
1 telur
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
250ml susu segar (chilled)
125ml air
Secubit garam
Gula kastor (coating)
1. Campurkan semua bahan untuk doh dan pukul sehingga kenyal. (Kalau guna tangan 15-20 minit atau 10 minit jika guna mesin pengadun).
Ads
2. Biarkan doh seketika selama 30 minit. Kemudian bentuk doh menjadi bulat-bulat kecil dan letakkan di atas baking paper (untuk mudahkan bila mahu menggoreng). Rehatkan doh sehingga saiznya menjadi dua kali ganda. Boleh juga menggunakan acuan donut untuk membentuknya.
3. Pukul cream cheese dengan gula aising dan cream menggunakan mesin pengadun sehingga ringan dan berkrim. Kemudian masukkan oreo yang telah dihancurkan sehingga sebati. Masukkan filling ini ke dalam piping bag dan masukkan sebentar ke dalam peti sejuk.
4. Goreng donut ke dalam kuali sehingga keperangan. Toskan menggunakan strainer sebelum menyalut donut dengan gula. Biarkan sejuk.
5. Buatkan lubang kecil menggunakan gunting dan masukkan filling ke dalamnya. Hiaskan dengan mini Oreo dan sedia untuk dimakan.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Coklat sering dikaitkan sebagai makanan yang boleh mengemukkan. Malah mitos ini telah mula tersebar sejak dahulu lagi bahawa coklat boleh mendatangkan pelbagai masalah kesihatan antaranya ia boleh menyebabkan kegemukan, masalah penyakit kencing manis, gigi rosak dan sebagainya. Andaian tersebut ternyata tidak benar kerana kajian telah membuktikan sebaliknya. Kajian menunjukkan coklat tidak berkaitan dengan masalah kencing manis, gigi rosak, paras kolesterol yang tinggi atau penyakit berkaitan jantung. Jadi, jika anda penggemar coklat, usah risau!
Ramai orang mengatakan bahawa makanan dan minuman yang diperbuat daripada koko enak, melazatkan dan memberi nikmat. Tetapi masih ramai yang tidak mengetahui khasiat-khasiat yang boleh diperolehi daripada makanan dan minuman yang berasaskan koko.
Ada juga kajian menunjukk an bahawa individu yang gemar memakan coklat dikatakan dapat hidup satu tahun lebih lama berbanding individu yang tidak gemar menjamah coklat. Satu fakta yang boleh dikaji keberkesanannya.
Menurut penyelidikan yang dijalankan di University Harvard, coklat mengandungi bahan kimia yang boleh membantu mengekalkan keanjalan saluran darah dan meningkatkan kandungan flavonoid dan antioksidan di dalam darah. Ia juga didapati dapat menghalang penyakit kardiovaskular serta menghalang kerosakan sel dan tisu badan.
Tidak dinafikan setiap makanan mempunyai kebaikan dan keburukannya yang tersendiri. Terpulang kepada individu untuk menikmatinya tetapi dalam kuantiti yang berpatutan.
10 Fakta Menarik tentang Coklat:
1. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Kerosakan Gigi
Kajian yang dijalankan oleh Universiti Osaka, Jepun mendapati koko mengandungi agen antibakteria yang menghalang masalah kerosakan gigi. Namun begitu, kandungan gula di dalam coklat boleh menjejaskan fungsi agen ini sekali gus menyebabkan kerosakan gigi.
2. Coklat Tidak Menyebabkan Masalah Jerawat
Satu kajian yang dijalankan oleh Fakulti Perubatan Pennsylvania mendapati penggunaan coklat tulen tidak memberi kesan terhadap pertumbuhan jerawat atau lain-lain masalah yang berkaitan dengan kulit. Malah pakar perubatan tidak menemui sebarang bukti sahih yang boleh mengaitkan pengambilan coklat sebagai punca jerawat. Tetapi masalah jerawat boleh berpunca daripada coklat yang menggunakan susu.
3. Kafein di dalam Coklat Bukan Penyebab Keresahan
Umum mengetahui bahawa koko mengandungi bahan perangsang seperti kafein dan theobromine. Kuantiti bahan-bahan ini adalah kecil di dalam kandungan coklat. Kajian mendapati 1 auns (28.3 gram) coklat pahit mengandungi 5 ke 10 miligram (mg) kafein dan 10 mg kafein pada 170 mililiter (ml) cawan koko berbanding 100-150 mg kafein dalam 220 ml cawan kopi. Oleh yang demikian, anda perlu makan lebih daripada satu dozen coklat untuk mendapatkan jumlah kafein yang sama dengan secawan kopi.
4. Coklat tidak menyebabkan migraine
Walaupun masih tiada bukti kukuh yang menyokong pendapat ini, tetapi terdapat kajian menunjukkan coklat turut menjadi pendorong rasa sakit kepala terutamanya di kalangan pesakit migraine.
5. Coklat TIDAK menyebabkan peningkatan paras kolesterol.
Umum mengetahui coklat mengandungi asid stearik iaitu sejenis lemak neutral yang tidak menyebabkan peningkatan kadar kolesterol tidak sihat atau LDL.
Malah, lemak koko dalam coklat mengandungi asid oleik, sejenis lemak mono tak tepu, yang juga ditemui pada minyak zaitun. Ia sebenarnya meningkatkan kandungan lemak sihat yang diperlukan badan (HDL). Pada masa yang sama lemak koko juga mengandungi 38.2% asid oleik iaitu sejenis asid lemak tidak tepu yang berperanan merendahkan paras kolesterol di dalam darah.
6. Coklat Sebagai Makanan Yang Sihat.
Koko mengandungi pelbagai khasiat walaupun ia datang di dalam
kuantiti yang kecil. Kajian menunjukkan sekeping coklat sus seberat 42.45 gm membekalkan 3 gm protein. Jadi, ia juga membekalkan protein buat tubuh badan! Walaupun serbuk koko bukan produk utama tetapi serbuk koko juga mengandungi berbagai-bagai zat yang diperlukan oleh tubuh manusia. Ini termasuklah lemak, protein, karbohidrat, Vitamin A, B, D dan E. Di samping itu, coklat juga mengandungi asid amino yang lengkap bagi pemeliharan protein tubuh manusia, kaya dengan Vitamin A dan D serta sumber Vitamin B seperti Tiamina, Riboflavin dan Niasin.
7. Coklat tidak bertindak mengawal emosi dan tingkah laku.
Penyelidik dari Neurosciences Institute, San Diego, California menyatakan bahawa coklat mengandungi bahan yang mengawal tingkah laku dan mood seseorang individu. Menurut kajian tersebut, bahan ini memberi kesan seperti pengambilan dadah yang merangsang tindak balas fizikal dan psikologi. Tetapi kebenarannya adalah amat kecil memandangkan kandungan bahan di dalam coklat adalah kecil dan tidak akan menyebabkan tindak balas seperti yang ditunjukkan di dalam kajian itu.
8. Coklat Bukan sebagai Punca Penyakit Jantung
KAJIAN Mayo Clinic, University of California, University of Scranton dan Pennsylvania State University menunjukkan coklat mengandungi bahan kimia, flavonoid, yang meningkatkan kesihatan kardiovaskular. Ia juga bertindak sebagai antioksidan yang menghalang atau melambatkan kerosakan sel dan tisu badan.
9. Coklat Bukan Punca Masalah Batuk Berlarutan.
RAMAI percaya coklat tidak baik untuk mereka yang batuk. Namun pada hakikatnya, coklat berkesan untuk menghalang batuk yang berterusan. Bahan yang diberi nama Theobromine yang terdapat di dalam coklat didapati lebih berkesan daripada pengambilan ubat batuk yang terdapat di pasaran. Coklat juga didapati melega dan melembapkan tekak.
10. Coklat TIDAK menyebabkan barah.
Coklat adalah antara makanan yang mempunyai kandungan plumbum paling tinggi. Bagaimanapun, Pihak Berkuasa Makanan dan Dadah Amerika Syarikat menyebut kandungan plumbum dalam coklat amat rendah dan tidak memberi kesan buruk sekalipun dimakan dalam kuantiti yang banyak.
Coklat juga merupakan sejenis bahan makanan yang mengandungi tiga bahan utama yang berasaskan koko seperti likur dan lemak koko, gula dan juga susu. Oleh itu, coklat bukan sahaja merupakan bahan makanan yang lazat tetapi juga kaya dengan zat makanan yang diperlukan.Terdapat tiga jenis coklat yang biasa didapati di pasaran iaitu coklat susu, coklat kosong atau coklat pahit dan coklat putih.
– Coklat susu: jika dibandingkan dengan jenis-jenis coklat lain, mempunyai nilai pemakanan yang lebih baik. Coklat susu mempunyai kandungan tenaga, protein, kalsium dan Vitamin A dan B yang lebih tinggi. Kandungan protein, kalsium dan vitamin sebahagian besarnya adalah disumbangkan oleh susu yang merupakan salah satu bahan utama dalam coklat susu. Coklat susu seberat 100 gram boleh menyumbangkan 18% daripada tenaga, 11% daripada protein, 8% daripada zat besi, 47% daripada kalsium, 19% daripada Riboflavin dan 11% daripada Vitamin A yang diperlukan oleh badan dalam sehari. – Coklat putih: juga mempunyai kandungan tenaga yang tinggi. Coklat putih seberat 100 gram boleh menyumbang 18% daripada tenaga yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Di samping itu, coklat putih juga mengandungai kalsium dan vitamin yang tinggi. Walau bagaimanapun, berbanding dengan coklat susu, kandungan protein dalam coklat putih adalah lebih rendah kerana coklat putih tidak mengandungi likur koko dan serbuk koko. – Coklat kosong: pula mengandungi kandungan lemak dan zat besi yang tinggi. Zat besi yang terkandung dalam 100 gram coklat kosong boleh menyumbang 23% daripada zat besi yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Walau bagaimanapun kandungan zat-zat lain didapati lebih rendah berbanding jenis-jenis coklat yang lain disebabkan coklat kosong tidak mempunyai campuran susu.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sempena sambutan Hari Malaysia, sudah pasti ramai yang mengambil peluang bersama keluarga untuk makan bersama makan di luar. Pho Street, restoran yang menyajikan menu autentik makanan jalanan Vietnam atau Vietnamese Street delights melancarkan promosi merdeka dengan bertemakan “We Are Pho Everyone” di mana promosi tersebut pastinya menjadi sebahagian sambutan istimewa sempena 62 tahun kemerdekaan.
Dari 9 hingga 16 September, hidangan Pho Beef Combination dijual pada harga diskaun sebanyak RM6.20 di mana harga asalnya adalah RM19.90! Sepanjang tempoh promosi, pelanggan hanya perlu membayar sebanyak RM13.70++ sahaja.
Pho Street merupakan sebuah restoran mesra Muslim yang popular menjual pelbagai hidangan Vietnam yang enak dan menyelerakan. Antara menu istimewa yang dihidangkan di Pho Street termasuklah Pho Beef Combination atau lebih dikenali sebagai Beef Noodles. Menu ini amat istimewa kerana supnya direneh selama 8 jam untuk mendapatkan rasa yang autentik selain rice noodles dibawa khas dari Vietnam serta bebola daging yang menggunakan rempah rahsia tradisi yang dijamin halal.
Selain hidangan Pho Street Combination, Pho Street turut menyediakan hidangan snek terkenal Vietnam antaranya termasuklah banh mi (sandwich Vietnam) dan kopi Vietnam yang terkenal dek keenakannya. Antara menu yang terdapat di sini termasuklah Pho Street Summer rolls with prawn dip and sweet sauce serta pelbagai minuman ringan yang menyegarkan.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sebagai tuan rumah pasti anda mahukan yang terbaik buat tetamu khususnya dalam penyediaan hidangan. Berikut Nona kongsikan ilham rasa istimewa daripada Hotel Concorde Shah Alam buat rujukan anda. Terima kasih kepada Cef Mohd Irwan Bani Ismail kerana sudi berkongsi resipi.
BISKUT LAPIS SAMBAL
Bahan-bahan:
375 gm mentega
250 gm gula
4gm garam
125 gm kuning telur
500 gm tepung
Bahan-bahan pes sambal bilis:
60 gm cili kisar
10 gm bawang merah
5 gm bawang putih
3 gm asam keping
70 gm ikan bilis
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula segingga sebati. Masukkan garam dan kuning telur. Seterusnya masukkan tepung. Gulung doh dan letakkan dalam peti sejuk selama 1 jam. Kemudian, asingkan doh kepada dua bahagian (25gm dan 25gm). Gulung kedua-dua doh. 1 bahagian disapu dengan pes sambal ikan bilis dan di bahagian atasnya disapu dengan kuning telur. Akhir sekali taburkan ikan bilis. Bakar pada suhu 160C selama 25 minit.
KEK COKLAT BERLAPIS
Bahan-bahan:
200 gm mentega
150 gm gula
6 biji telur ayam
100 gm tepung
10 gm serbuk penaik
100 gm coklat
50 gm serbuk koko
100 gm susu segar
100 gm whip cream
5 gm serbuk gelatin
50 gm croquantine
Cara Membuat:
Pukul mentega bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur dan kacau sebati. Kemudian masukkan semua bahan lalu dipukul sehingga sebati. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit.
BISKUT DELIMA MADU
Bahan-bahan:
340 gm mentega
250 gm gula perang
5 gm serbuk soda bikarbonat
4 gm garam
5 gm madu
2 gm serbuk kayu manis
60 gm telur
750 gm tepung gandum
1 biji buah delima
Cara Membuat:
Pukul mentega dan gula perang sehingga sebati. Masukkan garam dan madu. Kemudian masukkan serbuk kayu manis dan tepung gandum. Tambahkan telur diikuti dengan buah delima. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 25 minit.
BEBOLA COKLAT
Bahan-bahan:
750 gm coklat
250 gm mentega
125 gm gula
60 gm telur
5 gm garam
375 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
10 gm serbuk soda bikarbonat
250 gm coklat putih
150 gm kacang tumbuk (kacang tanah)
Cara Membuat:
Cairkan coklat, pukul mentega dan gula sehingga sebati. Masukkan telur satu persatu diikuti tepung gandum, serbuk koko, kacang tumbuk dan serbuk penaik. Seterusnya, masukkan pula coklat yang telah dicairkan tadi ke dalam separuh daripada adunan tadi. Uli sehingga menjadi dua doh. Gulung kedua-dua doh dan masukkan ke dalam peti sejuk. Lapiskan sehingga menjadi tiga bahagian. Kemudian tekap acuan bulat mengikut saiz yang disukai. Susun di atas loyang kemudian bakar pada suhu 160C selama 25 minit. Untuk hiasan, sadurkan bersama coklat cair sehingga menjadi bebola.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sekejap sahaja masa berlalu. Pejam celik, anak kesayangan Datuk Remy Ishak dan Datin Ezza Yusof genap melangkah umur dua tahun baru-baru ini. Makin menginjak usia, makin ...