Tangan seorang wanita itu mampu menggegar dunia! Selepas pelbagai kejayaan yang diraih wanita Malaysia, kali ini giliran Datuk Surina Saad pula menambah ‘rekod’ tersebut apabila dilantik sebagai Ketua Polis Perlis yang baharu berkuat kuasa mulai semalam.

IKLAN

Pengiktirafan membanggakan itu bukan hanya menyuntik semangat kaum wanita untuk melakar kejayaan sama. Bahkan menjadi bukti bahawa penglibatan wanita dalam anggota keselamatan negara kini semakin diakui hingga diberi kepercayaan memimpin kontinjen di negeri Indera Kayangan berkenaan.

Pelantikan Datuk Surina yang merupakan bekas Ketua Penolong Pengarah E5, Cawangan Khas Bukit Aman mencipta sejarah apabila beliau menjadi wanita pertama menggalas tanggungjawab mengetuai kontinjen polis Perlis. Wow, hebat!

Cipta Sejarah, DATUK SURINA SAAD Jadi Wanita Pertama Ketuai Kontinjen Polis Perlis!

 

Difahamkan pelantikan itu adalah sebagai menggantikan Datuk Noor Mushar Mohd yang bersara wajib hari ini. Majlis serah terima tugas berlangsung di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perlis sambil disaksikan Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Mohamed Farid Abu Hassan.

Apa yang menggembirakan adalah Datuk Surina yang kini berusia 56 tahun merupakan anak jati Perlis dan telah berkhidmat dalam pasukan keselamatan ini sejak 30 tahun lalu. Yang pasti, pelantikan tersebut memberi kegembiraan berganda kepada Datuk Surina kerana selain menerima khabar gembira yang tidak pernah dijangka ini, beliau juga dapat kembali bertugas di negeri kelahiran.

IKLAN
Cipta Sejarah, DATUK SURINA SAAD Jadi Wanita Pertama Ketuai Kontinjen Polis Perlis!
Kredit: Facebook Polis Sarawak
Cipta Sejarah, DATUK SURINA SAAD Jadi Wanita Pertama Ketuai Kontinjen Polis Perlis!
Kredit: Facebook Polis Sarawak

“Saya anggap ini adalah satu anugerah terbesar dalam hidup saya dan ini adalah doa ibu dan ayah saya yang telah dimakbulkan,” ujarnya yang melahirkan rasa syukur dengan rezeki berkenaan selain menyatakan akan memberi fokus kepada isu berkaitan dadah termasuk kes penyeludupan di sempadan terutamanya ketum.

Moga lebih ramai wanita dalam pelbagai sektor mencipta pencapaian membanggakan yang dapat menyuntik inspirasi buat wanita lain. Syabas dan tahniah buat Datuk Surina Saad, semoga beliau dapat menjalankan tugas dengan sebaiknya!

IKLAN

 

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI