Angan-angannya untuk menjadi usahawan berjaya sudah terwujud sejak di bangku sekolah lagi. Dato’ Dr. Kapten Bakhtiar Aliff, seorang juruterbang disegani menganggap kejayaan yang dikecapinya hari ini adalah hasil daripada keazaman, doa dan usaha keras mahu membantu ummah, selain niat murni memberi pendidikan awal kanak-kanak yang terbaik untuk anak-anak Malaysia.

Selain kerjaya sebagai juruterbang, Dato’ Bakhtiar mempunyai pengalaman luas dalam perniagaan. Figura berusia 38 tahun ini yang juga Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Al Kauthar Eduqids menyatakan tertubuhnya jenama Al Kauthar Eduqids bukanlah semata-mata untuk bersaing tetapi menawarkan pilihan lebih baik.

IKLAN

Al Kauthar Eduqids merupakan sebuah syarikat pendidikan awal kanakkanak swasta, prasekolah dan taska berkonsep Montessori Islamik yang mencipta fenomena luar biasa, menandingi jenama prasekolah Islamik lain yang sudah bertapak lama di dalam industri.

“Al Kauthar Eduqids ditubuhkan pada bulan September 2013 yang menawarkan prasekolah untuk pelajar berumur 4 hingga 6 tahun dengan program Pra Tahfiz (hafalan al-Quran), program perkhidmatan Montessori, program Playschool untuk kanak-kanak (1-3 tahun) dan juga Islamic Advancement Program (IAP).

Di Al Kauthar Eduqids juga kami menawarkan program untuk anak-anak istimewa seperti Autisme, Speech Delay, Minor Syndrome Down, GDD dan ADHD. Ini menjadikan Al Kauthar Eduqids unik dan istimewa kerana tidak banyak tadika lain yang menawarkan program seperti itu kepada ‘kanak-kanak berkeperluan khas’ ini,” kongsi Dato’

Bakhtiar yang jelas berbangga dengan pencapaian syarikatnya sepanjang 10 tahun ditubuhkan.

Dato’ Dr. Kapten Bakhtiar Tak Mudah Menyerah Kalah, “Jatuh 7 Kali, Maka Bangunlah 8 Kali”

 

Peluang

Bukan sekadar memberi pendidikan awal kepada kanak-kanak, Al Kauthar Eduqids juga membimbing usahawan yang ingin membuka perniagaan mereka sendiri. “Di bawah Program Pembangunan Perniagaan, Al Kauthar Eduqids menawarkan ‘Pakej Pelesenan’, konsultasi dan bimbingan kepada pengusaha yang ingin memulakan perniagaan tadika mereka sendiri.

Sehingga ke saat ini, Al Kauthar Eduqids mempunyai sejumlah 217 cawangan di seluruh Lembah Klang dan Selangor, Pulau Pinang, Pahang, Johor, Terengganu, Sabah serta menyasarkan untuk memiliki sekurang-kurangnya 300 cawangan dalam masa dua tahun akan datang,” luah Dato’ Bakhtiar yang turut berkongsi Al Kauthar Eduqids telah melahirkan lebih 80 orang usahawan berjaya dan membuka lebih 1000 peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

Dato’ Bakhtiar juga melahirkan perasaan sangat bersyukur kerana isterinya, Datin Nor Fadilah Alias bangkit menjadi tulang belakang di sebalik kejayaan yang digapai. “Isteri juga merupakan Pengasas Bersama serta Ketua Pegawai Operasi Al Kauthar Eduqids. Idea membuka tadikaterlahir daripada minat isteri yang juga berpengalaman mengajar selama tujuh tahun di tadika kerajaan dan swasta sebelum memulakan perniagaan sendiri.

Selain ilmu dan pengalaman yang ditimba, isteri juga sejak masih bersekolah di Sekolah Menengah Vokasional ERT Setapak telah menanam impian untuk membuka pusat pendidikan awal kanak-kanak sendiri. Alhamdulillah sejak kami tubuhkan Al Kauthar Eduqids padatahun 2013 hingga kini mampu bertahan dan berkembang maju,” luah Dato’ Bakhtiar.

Berkesempatan menghadiri majlis konsert akhir tahun atau Al KautharEduqids Grand Ihtifal & Graduation 2023 di Shah Alam baru-baru ini, membuktikan betapa komitednya pasangan Pengasas ini disamping tenaga pengajar serta ibu bapa yang mahu memberikan ilmu Pendidikan terbaik terhadap kanak-kanak.

Mengumpulkan lebih 6,000 anak-anak dalam dan luar negeri, Al Kauthar Eduqids bermula dari usia 1 hingga 6 tahun, majlis tersebut dijalankan secara berperingkat dan berlangsung di beberapa buah negeri. Menariknya, komitmen Dato’ Bakhtiar dan Datin Nor Fadilah yang sedang sarat hamil di setiap majlis tersebut menyentuh hati.

IKLAN

Teruja melihat wajah anak-anak di atas pentas, momen istimewa yang mencipta sejuta memori!

Memegang peribahasa Jepun ‘Kalau anda jatuh 7 kali, maka bangunlah 8 kali’, sifat tidak mudah menyerah kalah menjadi pegangan Dato’ Bakhtiar dalam menguruskan perniagaan. “Bukanlah sesuatu yang mudah dalam menguruskan perniagaan, sememangnya ada kisah jatuh bangun tersendiri.

Selama 10 tahun dalam bidang ini, banyak yang kami suami isteri belajar. Kami menambah baik skil-skil dan timba ilmu. Perbaiki diri masing-masing. Alhamdulillah kami bertahan hingga kini,” kongsi beliau.

Pengalaman paling manis Dato’ Bakhtiar sepanjang mengendalikan perniagaan? “Banyak pengalaman manis antaranya strategi perniagaan kami menjadi dan banyak anugerah yang tak  disangka saya perolehi seperti Anugerah Nona Superhero ini. Saya bersyukur dan berbanggakerana dipilih oleh pihak Nona, alhamdulillah.

Selain itu paling membanggakan apabila Al Kauthar berjaya pecahkan rekod selama tiga kali menerusi Perhimpunan Sukan Kanak-Kanak Terbesar di Malaysia,” sambung Dato’ Bakhtiar yang telah menerima banyak anugerah antaranya 100 Usahawan Muda Paling Berpengaruh (100MIYE), Top 100 CEO Muda (100TYC) dan Pengusaha Pendidikan Islam Cemerlang pada tahun 2019 (SEBA2019), Anugerah Outstanding Personality Award (Islamic & Montessori Program) Malaysia Education & TVET Awards 2022, Anugerah Extraordinary Achievement CEO ofthe Year World Muslimpreneur Award 2022, Anugerah Bisnes Sinar Harian (BISA) dan Anugerah Montessori Islamik Pilihan 2023.

Menyentuh tentang definisi superhero dalam bidang perniagaan, Dato’ Bakhtiar menjelaskan di Malaysia ramai usahawan Melayu yang menjadi  kebanggaannya. Malah ikon teknologi seperti Elon Musk dan Mark Zuckerberg pula superhero yang menjadi idolanya dalam perniagaan.

Dato’ Dr. Kapten Bakhtiar Tak Mudah Menyerah Kalah, “Jatuh 7 Kali, Maka Bangunlah 8 Kali”

IKLAN

Jiwa Kental

Ditebak mengenai tip untuk berjiwa kental sebagai seorang ahli perniagaan, Dato’ Bakhtiar sentiasa menetapkan minda agar dirinya sentiasa bertenaga dalam mengorak langkah.‘Kena betul-betul tahu apa yang kita mahukan, The Big Why. Tanamkan bayangan kejayaan visualization sentiasa di dalam minda supaya terus bertenaga dan mara ke hadapan. Ubah mindset untuk membantu seramai manusia. Supaya sentiasa beringat di mana kita berada.

Kalau kita rasa susah, ramai lagi yang susah. Kalau kita rasa senang, ramai lagi yang lebih senang dari kita.

Yang paling penting keberkatan dan bersyukur. Berkat doa ibu bapa, isteri dan guru sangatlah penting dalam apa jua bidang yang kita lakukan. Bersyukur, namun syukur bukan sahaja ucapan terima kasih, ia lebih dari itu. Perlu datang dan lahir dalam hati,” luah beliau.

Turut menambah, “La insyakartum la azidannakum wa lainkafartum innaazabilashadid. Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih,” – Surah Ibrahim : 7

Walaupun sibuk dengan kerjaya dan menguruskan perniagaan namun Dato’ Bakhtiar bersyukur kerana anak-anak sentiasa disamping. Tiada istilah tiada masa bersama anak kerana perniagaan yang dijalankan berkaitan dengan dunia kanak-kanak. “Disebabkan saya dan isteri melakukan perniagaan berkaitan kanak-kanak jadi waktu bersama anak-anak sangat dekat dengan dengan kami.

Aktiviti bersama tadika seperti konsert, hari sukan anak-sanak saya juga akan terlibat sekali. Jadi memang sentiasa ada masa dengan anak-anak. Syukur alhamdulillah perniagaan yang kami uruskan adalah pilihan terbaik,” akhiri Dato’ Bakhtiar.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI