Membina empayar perniagaan bukan suatu tugas yang mudah dan memerlukan kekuatan seputar 360 darjah. Cabaran berniaga itu berliku-liku, tapi berjaya ditempuh oleh usahawan sarung tangan yang tersohor ini.

“Saya bermula dari bawah, malah sejujurnya saya sendiri yang memasarkan sarung tangan buatan tempatan berasaskan kain kapas ini dari pintu ke pintu.

IKLAN

Masa itu, cabaran utama sudah tentulah dengan lambakan produk dari negara China yang jauh lebih murah daripada produk tempatan.

Tapi disebabkan keyakinan terhadap kualiti produk sendiri, saya bersyukur kerana sarung tangan kami mula diterima pengguna dan akhirnya berjaya mendominasi pasaran sarung tangan di Malaysia,” tutur Dato’ Jennifer Ong membuka mukadimah.

Kewibawaannya tidak perlu disangkal lagi. Dato’ Jennifer pernah dinobatkan dengan beberapa anugerah termasuk Asia Pacific Most Promising Woman Entrepreneur Award 2014, Asia Top Business Award 2016 dan 100 Most Influential Young Entrepreneur 2016. Beliau turut tersenarai di Malaysian Book of Records dalam kategori Women Achievement 2017.

“Percaya tak, di universiti dulu saya tak pernah ambil jurusan perniagaan kerana lebih tertarik dengan dunia perhotelan.

Sebabnya waktu kecil dulu, saya teruja bercuti di hotel-hotel besar sampaikan berhasrat nak menceburi bidang perhotelan yang glamor. Tapi sebaik tamat pengajian dan pulang ke tanah air, lain pula jadinya,” kata Pengarah Urusan JO Glove tersebut.

Dato’ Jennifer Ong Lambang USAHAWAN CONTOH, Pernah Ketuk Pintu Ke Pintu Demi SARUNG TANGAN Buatan Malaysia

Anak Malaysia

Walaupun masih muda dan menguasai sebuah organisasi di bawah telunjuknya, wanita kelahiran Perak ini bangga bergelar bangsa Malaysia. Megah membawa diri ke merata pelosok dunia sebagai anak Malaysia yang merdeka.

IKLAN

“Saya tak pernah malu untuk memperkenalkan diri sebagai warganegara Malaysia. Definisi merdeka bagi saya adalah sebuah negara berdaulat yang mempunyai kebebasan, hak kewibawaan dan kuasa.

Laungan kemerdekaan pada tahun 1957 itu benar-benar menyentak nurani. Saya sangat mengagumi tokoh kemerdekaan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj kerana semangat yang tidak pernah padam menuntut kemerdekaan dari kerajaan British.

Sebenarnya sejak zaman remaja, saya dihantar menuntut ilmu di Amerika Syarikat dan menghabiskan masa membesar di sana. Budaya di sana, semua orang dilayan sama rata.

Kini apabila memegang sebuah organisasi sendiri, saya tekad membentuk syarikat mengikut acuan yang adil dan saksama.

IKLAN

Tiada perbezaan bangsa dalam organisasi syarikat dan saya selalu memberi peluang kepada sesiapa sahaja. Pembantu peribadi saya pun seorang wanita India yang sangat cekap dan setia bersama saya selama hampir 10 tahun lamanya.

Pada saya perbezaan bangsa bukan penghalang untuk mengecap sebuah kejayaan, yang penting mereka boleh dipercayai dan jujur ketika bekerja.

Cuma sejak beberapa bulan lalu, saya masih terbawa-bawa dengan kesedihan selepas pemergian bapa. Mendiang seorang yang peramah dan baik hati.

Ketika hari pengebumiannya, terlalu ramai orang datang untuk memberi penghormatan terakhir. Terngiang-ngiang kata-kata yang sering diucapkan ketika kami bersama dahulu.

Dia pesan agar kita sentiasa merendah diri dan menghormati orang lain tak kira siapa pun,” akhiri bekas penuntut jurusan Pengurusan Hospitaliti, di salah sebuah universiti Knoxville, Amerika Syarikat itu. Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI