Nama dua tokoh seni ini tidak perlu diperkenalkan. Semenjak berkecimpung dalam industri, Kolonel Bersekutu (PA) Dato’ Sri Eizlan Yusof dan Dr Ahmad Idham sentiasa merevolusikan program hiburan tempatan agar terus relevan dengan cita rasa peminat.

Terbaharu, dua nama hebat ini telah dilantik di bawah pejabat Menteri bagi membantu Kementerian Luar Negeri mempromosikan seni dan budaya Malaysia ke luar negara.

IKLAN

Dalam kenyataan rasmi Menteri Luar Negeri, Dato’ Saifuddin Abdullah, Dato’ Seri Eizlan Yusof dilantik sebagai Perunding Kreatif, sementara Dr. Ahmad Idham Ahmad Nadzri sebagai Setiausaha Kebudayaan berkuatkuasa 1 November 2021.

Dato’ Sri Eizlan Yusof, Dr Ahmad Idham Kini Pegawai Menteri, Promosi Budaya Ke Antarabangsa!
Sesi pelantikan rasmi di Wisma Putra

 

“Saya yakin bahawa Dr. Ahmad Idham dan Dato’ Sri Eizlan akan melaksanakan tanggungjawab mereka dengan dedikasi dan jayanya.” Dato’ Saifuddin

Bukan calang-calang amanah, pelantikan mereka juga sebenarnya selaras dengan objektif membangunkan Diplomasi Budaya Malaysia di bawah Kerangka Dasar Luar Malaysia yang bertujuan untuk mewujudkan kaedah baharu bagi mempamerkan identiti dan nilai kebangsaan negara, di samping menggalakkan promosi dan pertukaran budaya.

Bagi mempromosikan Diplomasi Budaya, Jawatankuasa Seni & Budaya (ARCA) akan ditubuh di bawah Pejabat Menteri untuk mengukuhkan usaha dalam meletakkan seni Malaysia sebagai saluran berkesan dalam mempromosikan warisan sejarah dan budaya negara.

 

Dato’ Sri Eizlan Yusof, Dr Ahmad Idham Kini Pegawai Menteri, Promosi Budaya Ke Antarabangsa!

 

IKLAN

“Terima kasih Dato’ Saifuddin atas amanah dan kepercayaan yang diberikan.” Dato’ Sri Eizlan Yusof

Dato’ Sri Eizlan merupakan seorang yang tidak asing dalam industri ini dan pernah berkhidmat dalam pelbagai kapasiti serta memenangi pelbagai anugerah di peringkat tempatan dan antarabangsa.

 

IKLAN

Dato’ Sri Eizlan Yusof, Dr Ahmad Idham Kini Pegawai Menteri, Promosi Budaya Ke Antarabangsa!

 

“Terima kasih Dato’ Saifuddin di atas pelantikan saya sebagai Setiausaha Kebudayaan kepada Menteri Luar Negeri Malaysia.” Dr Ahmad Idham

Dr. Ahmad Idham merupakan mantan Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan mempunyai pengalaman luas dalam industri kreatif Malaysia selama lebih 25 tahun, termasuk memenangi anugerah antarabangsa di Pesta Filem Chunsa Korea pada tahun 2018.

Semoga dengan pelantikan baru ini bakal memberi nafas baru kepada sektor seni dan budaya Malaysia. Selamat menjalankan tugas!

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI