Genggam emas, anak saudara Siti Nurhaliza rangkul pingat di pentas akhir kejohanan World Championship of Performing Arts (WCOPA) ke-27, USA!

Mesra dipanggil Umai, bakat dan kemerduan suara gadis remaja ini mula menjadi perhatian. Dilahirkan dalam keluarga seni, Umai merupakan anak kepada Siti Sairah Tarudin dan telah mula menyertai pelbagai pertandingan nyanyian sejak kanak-kanak lagi.

IKLAN

Berusia 13 tahun, Umai menjadi antara peserta terpilih yang menyertai kejohanan World Championships of Performing Arts (WCOPA) Ke-27 di Long Beach Performing Arts Center, California, USA bermula dari 28 Jun hingga 6 Julai.

Berjaya melayakkan diri ke peringkat akhir yang berlangsung pada Jumaat, Umai dinobatkan pingat emas 2024 Junior Champion Vocalist dengan mempertaruhkan lagu ‘A Natural Woman’ nyanyian asal Aretha Franklin, menewaskan empat finalis lain termasuk dari UAE dan Afrika Selatan.

Genggam Emas, Anak Saudara Siti Nurhaliza Harumkan Nama Negara di World Championship of Performing Arts!
Instagram @umairah_sairahtarudin

 

Genggam Emas, Anak Saudara Siti Nurhaliza Harumkan Nama Negara di World Championship of Performing Arts!
Instagram @umairah_sairahtarudin

 

Selain Umai, 15 peserta Malaysia turut bertanding dalam kategori vokal, tarian, muzik dan peragaan, tahun ini. Sebanyak 70 negara  menyertai kejohanan edisi ke-27 yang dianjurkan setiap tahun di Hollywood.

Umai mewakili negara menerusi lima kategori iaitu Kontemporari, Terbuka, R&B dan Variety serta turut mempertaruhkan lagu nyanyian asal ibu saudaranya iaitu Cindai menerusi kategori World.

 

World Championship of Performing Arts

Genggam Emas, Anak Saudara Siti Nurhaliza Harumkan Nama Negara di World Championship of Performing Arts!
Instagram @umairah_sairahtarudin

 

IKLAN

Genggam emas, kejayaan anak saudara Siti Nurhaliza rangkul pingat di pentas akhir kejohanan World Championship of Performing Arts (WCOPA) ke-27, USA jelas membanggakan.

Selain bertanding, pasukan Malaysia juga berpeluang menyertai bengkel dikelolakan oleh penggiat seni terkemuka dari Hollywood, Nashville dan New York.

Peserta juga berpeluang untuk mendapat biasiswa dari pusat pengajian tinggi seni persembahan di Hollywood dan New York bernilai lebih RM2 juta.

IKLAN

Selain itu, berpeluang meneruskan kerjaya di Hollywood bersama penerbit, syarikat atau agensi seni persembahan terkemuka di Hollywood.

Justeru itu, penyertaan pasukan Malaysia dalam kejohanan berkenaan bukan sahaja menonjolkan bakat dan menyerlah di persada dunia seni persembahan, malah mempertingkatkan dan memperkembangkan kerjaya dalam industri seni.

Meremang bulu roma bila tengok Umai perform, bagus betul suaranya macam dalam video di bawah ni…

 

Artikel berkaitan: https://www.nona.my/athisha-khan-ikut-jejak-langkah-neelofa-kini-lancar-jenama-lifestyle-flip/

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI