Wanita yang menjadi usahawan mungkin perkara biasa. Tetapi apabila bergelar usahawan jutawan dan dalam masa yanga sama ibu 8 anak adalah sesuatu yang sangat menginspirasikan.

Pengarah Urusan Eskayvie Sdn Bhd., Kartika Wati Mohamed berjaya membuktikan wanita yang mempunyai anak ramai boleh sukses. Teruja mencungkil rahsia ibu anak 8 ini membesarkan anak-anak dan dalam masa yang sama berjaya mengemudi empayar bisnes.

IKLAN
Foto Ibu 8 Anak ini bersama-sama.
Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed
Ibu 8 Anak ini sentiasa ceria bercerita tentang anak-anaknya.
Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed

“Saya dah ada dua orang menantu,” tutur Kartika Wati ceria bercerita tentang keluarga tersayang.

Tambahnya lagi, “Pada saya apa sahaja yang kita buat actually it is about time management. Itu adalah perkara yang sangat penting dalam hidup. Sama ada kita ni ada anak ke tak ada anak, ada suami atau tak ada suami dan ada bisnes atau tak ada bisnes semuanya tak jadi bagus kalau kita tak tahu nak manage our time properly.

Wajah anggun Ibu 8 Anak ini.
Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed

Setiap manusia itu ada 24 jam yang sama. Tetapi kenapa ada yang menjadi multi billionaire dan ada yang menjadi billionaire. What’s the different? The different is mereka tahu nak urus masa dengan sebaiknya.

Kita kena strukturkan diri kita dengan jadual. Jika tidak kita akan rasa terlalu banyak benda nak kena buat tapi sikit sahaja yang berjaya diselesaikan.

Banyak benda dalam kepala nak buat tapi sebab kita tak strukturkan, tak tulis things to do and things to delegate. Kita kena tulis daripada pukul 8.00 pagi nak buat apa, pukul 10 pagi nak buat apa. Daripada bangun tidur sampai kita nak tidur balik.

Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed

Kalau benda tu kita tak strukturkan dengan baik akhirnya bukan sahaja anak entah ke mana bisnes entah ke mana. Jadi jika kita berjaya mengikut apa yang dirancangkan, insyaallah walaupun anak ramai dan ada bisnes sendiri, insyaallah things gonna be better,” tutur isteri kepada pengasas Eskayvie, Dr Syid Ayob Syid Mustafa Al-Qudri.

Bercerita tentang tip membesarkan anak-anaknya seramai lapan orang itu, “Anak-anak ini pula ada sedikit tip. Sebenarnya it’s not about time you spend with them, it’s not the quantity but it’s about quality.

Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed

Mereka yang selalu ada dengan saya sentiasa akan tengok anak-anak saya akan bergilir-gilir menelefon ibu mereka. Tidak ambil masa yang lama, paling kalau maksimum jika waktu kerja, boleh saya katakan hanya satu minit atau 30 saat saja.

IKLAN

Anak-anak menelefon hanya untuk bertanya khabar dan diakhiri dengan ucapan I love you. That is the most importance part yang hujung I love you itu.

Saya fikir itu yang akan memberi impak pada anak-anak dan dia tahu bahawasanya kita sebagai ibu yang berkerjaya sangat sibuk tapi dalam masa yang sama sangat sayang dengan anak-anak.

Apa yang kita buat ini adalah untuk masa depan mereka untuk kita bina empayar perniagaan bukan sahaja untuk mereka tapi juga untuk masyarakat supaya perniagaan ini boleh jadi legasi dan boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. Bukan anak cucu kami sahaja tapi anak cucu semua usahawan Eskayvie. So itulah yang saya perjuangkan.

IKLAN
Foto: Koleksi Peribadi Kartika Wati Mohamed

Saya sering ditanya, bila waktu tidur atau rehat. Sebenarnya bagi saya apabila kita punya tujuan hidup, kenapa kita buat apa yang kita buat adalah sangat jelas semua akan jadi mudah.

Tujuan hidup kita why we do what we do sebenarnya kita dah boleh rasa the beauty or the sweetness things yang kita buat. Rasa penat dan malas boleh hilang macam tu sahaja. So you can do a lot of thing at one time sebab you sangat jelas dan bangun setiap pagi dengan rasa yang sangat semangat.

Sebab kita nak bantu orang dan kita tahu kalau bekerja keras untuk membantu orang lain agar mereka dapat mengubah kehidupan mereka dari segi kesihatan mahupun kewangan.

Sesungguhnya ini dapat memberi impak kepada masyarakat. Jadi, insyaallah things gonna be alright,” kata usahawan jutawan ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Majalah Nona (@majalahnona)

Baca juga; Rahsia Bonda Rozita Sukses Dalam Bisnes & Kehidupan, Elak Tidur Di Pagi Hari