“Buat kaum wanita yang disayangi, anda semua wanita hebat. Anda hebat kerana anda adalah penyumbang kepada ekonomi negara. Ramai usahawan wanita yang hebat-hebat bermula dari asal sejarah lampau yang meninggalkan kesan luka teramat dalam.

Namun begitu, kerana sakit aku bangkit, kerana hinaan aku bangkit, terima kasih kesakitan kerana dengannya aku belajar berjuang, sehingga kita tidak pernah rasa menyerah kerana aku mempunyai impian dan mimpi-mimpi yang pasti menjadi kenyataan. InsyaAllah.”

IKLAN

Nur Hati Amran, terus mengorak langkah menggapai cita-cita. “Bermulalah perniagaan pertama saya di utara, Ai Florist menjual pelbagai jenis tudung bawal ciptaan saya sendiri mengikut design yang dilakar dengan gabungan pelbagai warna.

Pada mulanya perniagaan maju sehingga diuji sekali lagi dengan isu tudung diciplak. Tudung rekaan saya ditiru kerana saya tak trademark branding. Kedai terpaksa ditutup dan banyak sekali ujian lain yang menimpa, orang mungkin tak nampak semua itu.

Saya mula merasakan perniagaan bagai di hujung tanduk sewaktu saya menghidupkan lesen SSM. Waktu itu baki dalam beg duit saya hanya ada RM5 sahaja. Terduduk sejenak di kerusi SSM dengan memegang duit RM5. Tak sedar menitik air mata lalu saya berkata pada diri sendiri, ‘Ini sahaja duit yang tinggal. Macam mana aku nak teruskan perniagaan ni?’

Tiba-tiba terlintas di fikiran untuk buat event. Saya beli topup RM5 dan post gambar kuih dan tudung saya dekat Facebook. Alhamdulillah saya peroleh RM50 pada hari tu. Saya tersenyum kerana dapat beli beras untuk rumah.

Waktu itu bibik saya 3 bulan tidak bergaji dan dia masih setia. Dia selalu beri semangat pada saya, ‘Puan mesti berjaya! Puan mesti bangkit!’ Tanpa membuang masa, saya buat kertas kerja event pengantin dan fesyen. Idea itu saya bentangkan ke Amanjaya Mall, Alor Setar Kedah.

Dengan pengalaman saya dalam dunia bridal, saya berjaya meyakinkan pihak Mall hanya berbekalkan air liur dan kertas kerja. Setelah persetujuan dibuat, saya mula buat marketing menjual lot-lot tapak event kepada butik-butik pengantin dan vendor makanan dengan harga lot RM2800. Alhamdulillah, akhirnya semua lot laku dan duit-duit tersebutlah saya dapat bayar kepada pihak Mall untuk mengadakan event.

Pengajaran di sini, TIADA yang TIDAK! Ibarat ulat yang dalam batu pun boleh hidup. Selain daripada kita minta pertolongan dari Allah SWT, kita perlu sertakan dengan tindakan dan usaha dengan cara yang betul.

Keuntungan daripada event ini juga saya bernafas kembali. Saya mula buat marketing dan masukkan design baju dan tudung saya dalam Majalah Nur. Sewaktu itu juga saya terpilih sebagai salah seorang peserta rancangan Ratu Rania di Astro wakil utara, namun bukan rezeki saya dalam rancangan tersebut dan berhenti sampai di situ sahaja.

IKLAN

Saya terus bangkit dengan membuat event bazar Ramadan, alhamdulilah lot bazar tersebut penuh. Di sini saya belajar berdepan dengan peniaga bazar Ramadan dengan macam-macam kerenah dan kehendak.

Dari situ saya yakin bahawa setiap perniagaan pasti mempunyai risiko dan tiada satu perniagaan yang tiada jatuh bangunnya. Dan tiada satu perniagaan yang sentiasa manis tanpa pahitnya kerana inilah dunia perniagaan. Pendek kata, jatuh bangun berkali-kali adalah satu hal yang amat terkesan sehingga kini,” bicara Nur Hati.

Tanpa kenal erti putus asa, Nur Hati mencuba pelbagai perniagaan sebenarnya. “Saya pernah keluarkan madu jenama sendiri tetapi gagal. Saya juga pernah keluarkan produk pencuci wanita dan jamu pun gagal. Saya gagal dua kali dalam perkahwinan, biarpun saya tak pernah tuntut harta sepencarian bersama. Saya diam kerana saya perlu bangkit dan berusaha untuk jadi seorang jutawan.

Permulaan Popiah Mini Mama udang bersira di utara tidak diterima di mulut pelanggan kerana manis di luar mereka tak pernah cuba. Kesilapan saya ketika itu tidak membuat penyelidikan terlebih dahulu sebelum keluarkan produk. Sehingga 100 botol baki yang tak habis dijual di event bazar Ramadan di Amanjaya Mall, saya berikan kepada Masjid.
Di sini mungkin ‘doa’ hamba Allah yang terima 100 botol popiah udang bersira dimakbulkan. Sehingga kini Eijaz Food berkembang melahirkan lebih 50 produk makanan tanpa bantuan mana-mana pinjaman. Keuntungan yang diterima, saya tak beli kereta mewah dan sebagainya. Hanya tambah produk, perbaiki dari aspek pembungkusan dan sebagainya,” ujar Nur Hati.

IKLAN

Memegang impian untuk jadi usahawan berjaya dan contoh pada ramai wanita, Nur Hati terus memberi kata semangat. “Orang yang lahir dari keluarga sederhana buktikan bahawa bukan status membezakan kita tapi semangat, usaha, tindakan dan kesungguhan yang membentuk siapa diri kita hari ini. Bagi saya pengalaman lampau yang pedih adalah pelajaran yang amat bermakna.

Saya masih berjuang untuk produk saya, diharapkan satu hari nanti boleh naik di papan tanda highway dan dipasarkan ke serata pasar raya. Masih panjang perjalanan ini, selagi dinamakan hidup jangan pernah putus asa.

Saya menyimpan harapan untuk bina pusat tahfiz sebagai saham akhirat saya dan membantu lebih ramai ibu tunggal kerana saya pernah rasa betapa sakitnya berjuang sebagai ibu tunggal. Saya juga nak bagi peluang kerja kepada ramai anak yatim kerana saya anak yatim.

Saya tidak mahu lahir di dunia sekadar lahir dan pergi sekadar pergi tanpa tinggalkan kebaikan yang boleh diguna pakai dalam perjalanan sebagai hamba Allah di bumi ini… InsyaAllah,” akhiri Nur Hati dengan tenang.