Terbaru dalam temubual bersama Guardian, peragawati terkenal zaman 70an dan 80an yang juga merupakan seorang aktres dan penyanyi telah meluahkan rasa kecewanya terhadap dunia fesyen masa kini yang semakin tidak realistik. Melihat kepada pemilihan model yang dilakukan oleh kebanyakan jenama fesyen yang mengemari model yang terlalu kurus seperti mayat menjadikan dia tidak akan boleh menjadi model jika dia ditakdirkan untuk berada di zaman sekarang.

IKLAN

Model Hari Ini Terlalu Kurus, Mereka Seperti Mayat Yang Begerak – Grace Jones

Menurutnya, “Ketika saya bergelar seorang model, saya memperagakan baju yang bersaiz enam dan kadangkala bersaiz lapan dan bahu saya yang bidang membuatkan kadang-kadang sukar untuk muat memakai rekaan yang diberikan. Namun kalau bersandarkan standard saiz model masa kini saya pasti tidak akan muat baju tersebut kerana ia sangat kecil! Saya cukup bersyukur kerana dilahirkan awal dan tidak menjadi model di zaman sekarang, I’d probably be dead, everyone is so skinny. Model yang bersaiz 0 adalah seperti mayat bergerak, langsung tidak seksi.”

IKLAN
IKLAN
Model Hari Ini Terlalu Kurus, Mereka Seperti Mayat Yang Begerak – Grace Jones
Beramah mesra bersama mendiang Puteri Diana

Walaupun tidak bersetuju dengan fenomena model yang terlalu kurus mengikut standard fesyen masa kini, Grace yang merupakan seorang penggemar seni tidak berhenti menyokong dan meraikan pereka fesyen yang baru bermula. “Bila bercakap soal fesyen, saya seorang yang sangat setia.Saya suka jenama Issey Miyaki, Alaia, Kenzo dan Phillip Treacy. Saya juga akan membuka sebuah yayasan di atas nama emak saya dan di yayasan ini kami akan menyediakan khidmat mengajar menjahit serta mereka fesyen,” katanya ringkas.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI